onsdag, september 20, 2017

Härligt 80-årskalas!

Hon skulle ha fyllt 80 i dag, Monica Zetterlund. Den oefterhärmliga Zäta som kunde både sjunga och skådespela, en idol för många av oss, mycket saknad.
Roller vi minns henne i är förstås Ulrika i Utvandrarna och hembiträdet i Söderkåkar, men det fanns fler, inte minst på revyscenen med Povel Ramel och Hasse & Tage.
Fast det är väl ändå musiken som känns allra störst.

Och det var musiken som hade huvudrollen när Monicas minne hedrades på CCC arena i Karlstad ikväll, tolv år efter hennes död. Rigmor Gustafsson, värmländska också hon, sjöng ett knippe av Monicas mer kända låtar (och någon som kändes nästan ny) till ackompanjemang av en häftig orkester på femtio man under ledning av Peter Nordahl.

Jag upptäckte evenemanget strax före klockan sex. Biljettbokningen gick igenom kvart över, det var så gott som slutsålt. Och klockan sju började konserten ... vi kom någon minut för sent, men hann ju ändå! Ibland funkar små marginaler. Turligt nog fick vi inte ens p-böter.

Det fanns flera höjdpunkter. Olle Adolphsons "Trubbel" var en, liksom "Värmlandsvisan". Och det är skönt att höra en som kan språket sjunga Frödings "I valet och kvalet". Rigmor briljerade med scatsång ett par gånger också. Dessutom ingick en av mina sanna favoriter i programmet: "Håll musiken igång" som Monica gjorde med Povel i Knäppupp-revyn med samma namn.

Rigmors tänkta moatje, Christer Nerfont, hade tappat rösten men Patrick Rydman svarade i Göteborg när Rigmor ringde vid halv tolv på dagen och undrade om han kunde kasta sig till Karlstad. Det kunde han, och det blev ett kanonnummer, svårsjunget och rimligen inte så väldigt repeterat. Men lysande!

Helt enkelt ett härligt 80-årskalas, även om festföremålet bara deltog på bild. Extranumret kändes helt rätt: "Sakta vi gå genom stan". Centrala Karlstad låg folktomt när vi krånglat oss ut ur konsertlokalen, men stjärnhimlen var desto vackrare. Möjligen var det Monica Zätas egen stjärna som lyste klarast.

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. verkligen en begåvad allsidig kvinna!

    SvaraRadera
  2. Ja, synd att det tog slut för tidigt. Men hon var ju sorten som brände ljuset i båda ändarna.

    SvaraRadera