lördag, september 30, 2017

Skarp, rolig, varm och kunnig ...


Foto SVT
Magdalena Ribbing kan väl inte vara död?
Hon fanns ju mitt ibland oss, alldeles nyss, med sina kloka synpunkter, med sin enorma allmänbildning, med sin vänlighet som garanterade att ingen någonsin kände sig obekväm i hennes sällskap!

Hon var faktiskt sådan redan på det tidiga 70-talet när hon inte var en rikskändis som gav råd om vett och etikett utan inrikespolitisk reporter, en framstående sådan. Men redan då livligt intresserad av god mat, härliga kalas och roliga vänner. Vi gick på krogen, men umgicks också mer privat.

Vid en middag hemma hos Olle Tolgraven i hans fantastiska lägenhet vid Karlaplan agerade Magdalena värdinna och vi, otroligt udda figurer, runt bordet kände oss alla lika välkomna. Där fanns Sven Stolpe, Olof Buckhard och Bo Setterlind för att ta några namnkunniga hungriga – och jag! Magdalena serverade ärtsoppa och punsch och, självklart, örtte till den som sade sig inte tåla varken soppan eller punschen …

Många år senare förenades vi i jobbet. Som redaktör för direktsändningen från Nobelfesten under flera år var Magdalena mitt självklara val som medverkande. Hon kunde kommentera både menyn och gästerna, men visste dessutom mer än alla andra om de kungliga smyckena, deras historia och betydelse. Att tv-tittarna uppskattade henne var alldeles uppenbart. /forts/

Dedikation i mitt ex av "Nya Stora Etikett-
boken". Som inte skulle tas på alltför stort
allvar enligt författaren själv ...
Vi är många i dag som tänker på Magdalena, en skarp, rolig, varm och kunnig medmänniska som tog omvärlden på största allvar utan att för den skull tappa distansen. Tillsammans med henne kände många oro över sitt eget uppförande, men hon kritiserade aldrig. Däremot svarade hon på frågor, uppmuntrade och förklarade, eftersom folkvett är en dygd.

Mat och politik var två andra viktiga intresseområden vid sidan av hyfs och stil som ju kom att bli den raka vägen till berömmelsen. Hon var själv en skicklig kock, en kroggäst som restaurangidkarna lärde sig frukta eftersom hon (anonymt) skrev krogkritik i Dagens Nyheter. Det var också där hon arbetade som inrikespolitisk reporter, en av få kvinnor i den rollen på den tiden.

Magdalena Ribbing var kort sagt respekterad i alla läger. Hon förtjänade det. Nu är hon plötsligt borta, med massor ogjort, naturligtvis.
Du läser hela min text om henne på News 55, bara att klicka.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Vart har ärtsoppa med varm punsch tagit vägen...?

  SvaraRadera
 2. Ja det kan man faktiskt undra!?!

  SvaraRadera
 3. Hej Aina! Vilken fin text, jag känner precis som du "inte kan Magdalena vara död". Ofattbart. Så kul hon tyckte det var på Nobel, det pratade hon ofta om! Varma hälsningar från Ebba

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ebba! Kul att du hör av dig! Ja Magdalena blir sannerligen saknad.

   Radera