onsdag, januari 10, 2024

Om Barbie, 70-tal och apor

Enligt O, som enligt rubriken på sin blogg är bokberoende, vill bredda sig lite i dag. Så Veckans kulturfråga blir: Vilka riktigt bra filmer vill du tipsa om?

"Riktigt bra" är ju ett rätt högt ställt krav ... Jag har inte varit särskilt flitig som biobesökare på länge, men såg i alla fall "Barbie" i julas, sedan jag fått mig skrivet på näsan att det faktiskt är en feministisk rulle ... javars ... men "riktigt bra"? Hm.

Har just sett "Tillsammans 99", Lukas Moodyssons uppföljare till sin egen film från 1975. Det blir rätt intressant med tillbakablicken på det brokiga kollektivlivet, som verkligen inte var något paradis. Återföreningen på 50-årskalas är inte heller helt lyckad, det finns mycket sorg med. Det gjorde det förvisso också i den förra filmen, vilket jag nog inte insåg då men som nu blev väldigt tydligt, eftersom jag såg om ursprungsfilmen för att bättre hänga med i den nya. Riktigt bra? Sevärd åtminstone! 

"The Holdovers" är en färsk feelgoodrulle i brittisk skolmiljö, med lite vibbar från "Ondskan". Dagens Nyheter gav den högsta betyg, vilket jag tycker var att ta i. Riktigt bra? Nja. Men jag hade inte tråkigt.

En rulle från förr: "The King´s Speech" om Storbritanniens tillträdande kung George VI som lider av svår stamning. Colin Firth har huvudrollen, och grundstoryn i filmen är sann. Finns på SVT Play. Och jag tror att jag kan säga att den är riktigt bra.

Låt mig göra en träda-fram-are och rekommendera en annan gammal goding: "Greystoke: Legenden om Tarzan" från 1984. Jo, du läser rätt. Filmen är baserad på Edgar Rice Burroughs roman "Tarzan, apornas son" från 1912. Älskade boken, och filmen, som kan hittas på flera strömningstjänster! Riktigt bra! Och obs, det är inte en barnfilm, vilket jag misstänker att många tror!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. The King´s Speech såg jag igen nyligen, sevärd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och gratis på SVT Play!

      Radera
    2. investerade 20 kr på en dvd på loppis

      Radera
    3. Hannele11:01 fm

      ifall det skulle bli en regnig dag i Göteborg 🙂

      Radera
  2. Jag såg också Barbie under julen då den dök upp så man kunde se den gratis men vilket sömnpiller...gäsp.
    Har inte sett någon av de andra filmerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag somnade faktiskt lite under Barbie så på mig funkade den också som sömnpiller ... men jag tror att jag såg det mesta. Hade klarat mig ändå!

      Radera
  3. kände inte alls för att se Barbie. Oppenheimer tyckte jag var jättebra. filmen om Tarzan skulle jag gärna se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade valt bort Barbie men föll för övertalning av entusiastisk kvinna. Oppenheimer har jag inte sett för att den är tre timmar lång, kanske dumt av mig. Tarzan-rullen älskar jag!

      Radera
  4. Kul tips! Det enda av dem jag har sett är Tillsammans 99 och jag håller med om att den första filmen var bättre, men att det ändå var rätt kul att återse karaktärerna.

    SvaraRadera