lördag, januari 27, 2024

Veckans mening – om en verklig snuskgubbe

Har jag läst en mening i veckan som stått ut på ett eller annat vis? Skriv-Robert efterlyser på lördagarna Veckans mening, den som fått en att hejda sig om än aldrig så lite i läsningen. Anledningen kan vara snart sagt vilken som helst. För min del är det denna gång en riktigt obehaglig berättelse som bjuder på ett flertal meningar som skulle kunna platsa. Jag läser "Samtycket" (Le consentement) av Vanessa Springora, en bok som blev en riktigt bomb i kulturens Frankrike för ett par år sedan och som verkligen tvingade rader av berömdheter att skämmas å det grövsta. Boken kanske kan kallas för en hämnd? Hon skriver om en hyllad och berömd författare, Gabriel Matzneff. Han är en pedofil som i åratal tillåtits stoltsera, bl a i Frankrikes mest hyllade litteraturprogram i tv "Apostrophes", med sina "kärleksaffärer" med unga flickor och småpojkar.
Matzneff har 
i en rad böcker skildrat hur han utnyttjat barn sexuellt, och när han inleder sin förbindelse med Vanessa Springora är hon 14 och han 50 år. Inte förrän han blir helt avslöjad i den här boken stoppades han i sin framfart. Han har åtalats både för pedofili och våldtäkt, men åtalet lades ner, oklart varför. Den unga flickan som i boken kallas V kort och gott får så småningom allt sämre vibbar av mannen som är hennes allra första kärlek och den som hon länge tror ska bli hennes framtid. Många tecken på hur hon lurats gör henne alltmer fundersam.

När man är fjorton är det inte meningen att en femtioårig man ska stå och vänta på en utanför skolan, det är inte meningen att man ska bo på hotell med honom eller ligga i hans säng med hans kön i munnen medan andra äter mellanmål.

Copyright Klimakteriehäxan 

12 kommentarer:

  1. tror jag lyssnat på Vanessa Springora i Babel, dock ingen bok jag skulle läsa.
    Senast läste jag Den unge mannen av Annie Ernaux, då den nästan 60-åriga Annie Ernaux ett förhållande med en trettio år yngre man

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för avsikt att läsa Ernaux. "Samtycket" är på sitt sätt tänkvärd men rätt deppig läsning.

      Radera
  2. Har "Samtycket" på min läselista och detta är ju så otroligt viktigt och tänkvärt. Man kan inte helt blunda för det som är många unga flickors (pojkars) vardag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upprörande historia utan tvekan. Tänker på "Rosario är död" - Majgull Axelssons dokumentära bok, en bok alla borde läsa.

      Radera
  3. Nu är jag kanske aningen dum, men hur f*n kunde han publicera böcker och skryta om att vara pedofil? Det förstår jag bara inte. Vedervärdigt.

    PS. Har du tänkt på att han utseendemässigt liknar Mark Levengood?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är otroligt svårt att begripa, tröstar mig med att i Sverige skulle det aldrig ha gått! Vill jag i a f hoppas och tro.
      Har inte tänkt på likheten men visst finns den där! Gör nog inte Mark glad.

      Radera
  4. Det är väl bra att bli upplyst, men hur ska vi kunna rädda alla dessa pojkar/flickor från såna snuskgubbar genom en bok?
    Så vidrigt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fullständigt sanslös och vedervärdig hantering. För min del fattar jag inte hur denne man kunde undgå fängelse???

      Radera
  5. jag läste boken och såg något häpnadsväckande program där gubben satt och berättade helt ogenerat utan att folk protesterade. mycket märkligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast efter bokens publicering tror jag inte han fått vara med i tv ... men jag har också sett honom sitta och skryta i det där "kulturprogrammet".

      Radera
  6. En mycket välformulerad mening om något som trotsar all beskrivning.

    SvaraRadera