söndag, januari 07, 2024

Vinterskyltning

Söndag och Skyltsöndag, men mitt skyltande begränsar sig denna gång till ett i storlek XS. Mannen som bytte skylt i stället på Ringvägen i fredags kan tyckas ha varit ute i senaste laget med att önska oss förbipasserande ett gott nytt år, men jag tar åt mig i alla fall!

I brist på skyltar med konkret budskap (måtte BP som är chef över skyltsöndagarna förlåta mig) lutar jag mig i stället än en gång mot vintern, för när den är vit, solig och inte direkt svinkall är den vacker. Noterar att hålet i isen för vinterbadarna är upphackat, samtidigt som jag nyss läste att man inte kan hitta bevis för att iskalla dopp är hälsobefrämjande. För egen del misstänker jag att det skulle kunna vara rena rama dödsdomen, även om jag skulle gå i frivilligt, men jag vet ju att jag stöter på hårt motstånd.

På nätet hittar jag råd till vinterbadare som vill tro på positiva effekter. När jag kommer till slutklämmen känner jag att jag behöver gå och sätta på mig en tröja till, trots att jag sitter väl påklädd inomhus. Så här står det: För varaktiga hälsofördelar är ett riktmärke att kallbada 2–3 gånger i veckan, och ungefär 2–3 minuter varje gång.

Vattnet lär ju vara varmare än luften just nu, om det skulle kunna vara någon tröst? Det här med nya rekordtemperaturer upphör inte att förvåna. Kallare än 50 minus i Sverige, det låter ju som science fiction! Men så pratar jag med en kompis som bor i närheten av Umeå och när han berättar att de haft 36 minusgrader i flera dagar tycker jag plötsligt att våra 12 är nästan ljumma ...

Nu vågade jag mig i alla fall ut för att byta luft i lungorna, och allt det gnistrande vita är faktiskt underbart att se. Jag kanske kan kalla det att skylta med vintern och en liten vintrig solnedgång?


Det lär ju i alla fall vara varmare i vattnet än i luften just nu.

Copyright Klimakteriehäxan 

18 kommentarer:

  1. Hannele11:00 fm

    tror mannen plockade ner skylten ⛄️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då. Jag blev stående rätt länge för mobilen krånglade ... men han satte dit nytt.

      Radera
  2. Den kalla vintern är vacker att beskåda men ingen längre stund utomhus.
    Det blev i alla fall en vit jul och det tyckte nog många att det var underbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de vita dagarna är verkligen vackra!

      Radera
  3. Bra jobbat! Jag menar vem går ut frivilligt och letar skyltar till en Skyltsöndag när det är 15 minusgrader - du!!! Uppenbarligen! Tusen tack för det:-)
    Att vinterbada är för mig samma sak som att begå självmord. Kan till och med föreställa mig ett hjärtstillestånd i samma sekund som min kropp skulle träffa vattenytan. Troligen innan.

    Håller helt med dig om dina bilder. De är fantastiska att titta på inifrån en uppvärmd lägenhet;-)

    Tusen tack för din skyltning och länken:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är man lycklig som har tak över huvudet och ett varmt täcke i sängen ... då klarar man en liten skyltjägarutflykt i kylan också!!! Vinterbadarna får väl hålla på. Jag som en gång badat ofrivilligt (och överlevde, uppenbarligen https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2005/12/nr-isen-ligger.html)
      tänker inte göra om det.

      Radera
  4. Tror att det är mer hälsosamt att röra på sig, väl påklädd, i vinterkyla, än att bada. Testade att bada i vak efter bastu förra vintern. Det var en positiv upplevelse. Men gå ner i iskallt vatten utan att vara uppvärmd, nej tack! Är ju ändå lite tokig och vill bada tidigt på sommaren. Även om vattnet har en tvåsiffrig temperatur, så är det ju så att man tappar andan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju inte så jätteförtjust i bastu heller ... kyliga sommarbad är jag betydligt mer positiv till!

      Radera
  5. LillaSyster5:27 em

    Bra jobbat, det är absolut klokast att hålla sig på land- allra helst inomhus =) eller som jag, på sydligare breddgrader

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sydligare breddgrader - jag kommer snart!!!! Å så härligt det ska bli, om än bara för en vecka!

      Radera
  6. Vackra bilder! Och nu vet jag ju inte säkert om de är tagna vid Årstaviken men det känns så- Jodå, här i en vak har jag också doppat mig vid ett par tillfällen för några år sedan. Men det blir ingen vana. Numer tar jag mig gärna en runda och tittar på det hela-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det Årstaviken! men ingen badande när jag knallade promenadstigen fram.

      Radera
  7. Skylta med vintern, så fint uttryckt tycker jag,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ganska lätt gjort, just nu! Minus 12 och vitt och lite sol!

      Radera
  8. Vilka underbara vinterbilder! Sen är även en ynka liten skylt ändå en skylt å bättre än inget, men "gott nytt år"?!? Jag gillar att bada kallt, kallbada har jag tyvärr inte gjort, man bor illa till i Örebro för sådana äventyr. Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan väl hoppa i vid Örebro slott, visst är det väl vatten i vallgraven? Skämt åsido, man måste inte vinterbada. Vintern är vacker att se på, men inte att bada i, så enkelt tycker jag att det är!

      Radera
  9. Alltså, vinterbad kan jag hålla mig ifrån. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt. MYCKET lätt. Att skippa, alltså.

      Radera