onsdag, januari 24, 2024

Siffror att räkna med

Vilka kulturella verk med siffror i titeln vill du tipsa om? Det är Enligt O som frågar, i Veckans kulturfråga. Så jag går på jakt i minnet efter siffror värda att räkna med.

"80 grader från Varmvattnet" var Karin Alfredssons skönlitterära debut och det var i den som läkaren och människovännen Ellen Elg dök upp. Det har blivit många böcker sedan dess, på olika teman. Men det var en bra start. Just nu repeteras teaterversionen av "Vajlett och Rut", Karins hittills allra bästa bok, som Norrbottensteatern ska ut på landsomfattande turné med i vår, i Riksteaterns regi.

"Ett barns memoarer" är andra delen av den trilogi som Selma Lagerlöf skrev om sitt eget liv. Helt underbar, lysande läsning som finns i pocketupplaga med extra vackert omslag mönstrat med blommor från dala-systrarna Jobs.

"Snövit och de sju dvärgarna" var Walt Disneys första tecknade långfilm och världens första i färg. Den hade premiär 1937. Varje julaftonseftermiddag ser vi en bit av den, och den håller ju fortfarande!

"Hundra år av ensamhet" (Cien años de soledad) är en mäktig och märklig historia skriven av den colombianske nobelpristagaren Gabriel García Marquez. Rätt krävande läsning, men värd besväret.

"One fine day" är inte mitt förstaval om jag kollar Carole Kings alla låtar, men hon har väl egentligen bara gjort bra saker? LP:n "Tapestry" är en evig favorit.

Copyright Klimakteriehäxan 

6 kommentarer:

  1. kul att du kom på Snövit och de sju dvärgarna

    SvaraRadera
  2. Här hade jag slagit vad att du valt Orwells 1984 samt Dag och Natts 1973-serie. Ja det vadet hade jag ju förlorat;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ville undvika några självklara: 1984 och Fahrenheit 451. Det lyckades jag med. Natt o Dags serie har jag inte läst, varnad av Maken som är säker på att jag inte skulle gilla dem.

      Radera
  3. Vilken bra tolkning på temat. Hade inte kommit på en enda titel tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns nog många fler titlar om man letar, förstås - men jag blev nöjd med mina!!!

      Radera