I dag har mina barn fått ett nytt namn, en ny beteckning.
Homo Zappiens.
Se där ännu ett av dessa genidrag som man önskar att man själv kommit på. Men så är det inte. Inte den här gången heller…
Det är en artikel i DN:s söndagsbilaga (som inte går att länka till) som ger mig benämningen på den generation som är född på sent 80- och tidigt 90-tal.
Homo Zappiens utgår från att de ska kunna köpa vad som helst när som helst.
De tycker att nedladdning är en självklarhet, eftersom tekniken finns.
De konsumerar för att visa vilka de är.
De tycker att kompisar och relationer är viktiga.
De är inte rädda för auktoriteter, faller inte för titlar.
De sköter en stor del av sitt samröre med omvärlden via datorn.
De lever (och sover?) med en fjärrkontroll i handen.
Homo Zappiens.
Men vid lite koll visar det sig att jag borde ha upptäckt den där termen för länge sedan. Upphovsmannen tycks vara en professor i Delft i Nederländerna, Wim Veen. Han har intresserat sig för de konflikter som användningen av IT kan ge upphov till bland annat mellan barn och deras föräldrar.
– Det vi ser är mer än en vanlig generationsklyfta. Homo Zappiens har nya förmågor och ett nytt sätt att tänka, säger han.
De klagomål som den vuxna generationen ofta har på ungdomarna är bland annat att de inte kan koncentrera sig under några längre stunder, de är hyperaktiva, de saknar disciplin och respekt för sin omgivning.
En HZ följer gärna fyra tv-program samtidigt och zappar mellan kanalerna.
Den holländske professorn säger att han först trodde att det var slumpmässigt. Men när man kollade efteråt visade det sig att barnen kunde redogöra för handlingen i alla program. Ungarna klarar också att, till sina föräldrars irritation, samtidigt läsa läxor, lyssna på musik och hålla igång en chatt. Jag är en av alla dess mammor som starkt betvivlat detta, men nu - lite i senaste laget - börjar jag känna mig överbevisad!
Redan för fem år sedan kom de första vetenskapliga artiklarna om Wim Veen och hans rön, av största intresse för alla (tonårs)föräldrar. I fjol kom också en svensk bok ut på temat, ”Från Homo Sapiens till Homo Zappiens” av Mats och Marina Olsson.
Omvärldsanalytikerna konstaterar att de årskullar som blir Homo Zappiens också är fullfjädrade individualister. En HZ ställer ofta frågan: Vad kan jag tjäna på det? (en hitlåt med mycket unga sångstjärnan Amy Diamond hette faktiskt så för några år sedan, ”What´s in it for me?”)
I mina öron låter det som det största och allvarligaste hotet mot framtiden, mycket allvarligare än upphovsrättsliga aspekter på nedladdning och annan verksamhet med lätt ”revolutionär” anstrykning.
Hur ska Homo Zappiens fås att förstå vitsen med solidaritet? Att bry sig om andra, inte bara sig själv? Ideellt arbete, finns det om tio-tjugo år?
När de svåra frågorna dyker upp och kräver vägval är det förmodligen alldeles för enkelt att zappa till en annan kanal, bort från problemet.
För socialt engagemang och osjälviskhet finns ingen knapp på fjärrkontrollen, prylen som styr den unga generationens liv.
Copyright Klimakteriehäxan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
ja dom hittar då på namn för allt
SvaraRaderaJag var på en föreläsning för något år sedan på samma tema.
SvaraRaderaGivetvis finns det både vinster och förluster för mänskligheten i och med att människan förändras. Den stora vinsten tror jag är kreativiteten som man kan se hos ungdomar. De ser oftast inga begränsningar utan tänker verkligen utifrån principen att allt är möjligt.
Men det där med den starka individualismen är ett problem. När man är så gammal att man svarar "solidaritet" när någon vill veta vad som är viktigast, då känner man sej som ett fossil och de ungas inställning är skrämmande. En tröst är att när en ung människa kommer ut i arbetslivet så kan det där komma att omprövas. På många jobb är det ju ändå så att man måste fungera som lag, annars funkar det inte.
Läste i gårdagens tidning om två unga flickor som reser till Afrika på volontärjobb i ett halvår. Det finns nog en hel del idealistiska ungdomar också.
Dagens ungdom är bra, bättre än på min tid, bra att de är inte är rädda för auktoriteter, eller faller inte för titlar. Såg i våras, när rektorn rusar in i klassrummet och ska skälla och klaga, då frågar en av tjejerna, 13 år; "Varför är du alltid sur?"
SvaraRadera(hur kunde rektorn själv hålla sej för skratt :)
jag gillar också ungdomar av idag..
SvaraRaderadet där med solidariteten..
svår fråga..
men även individualister har ju hjärta, hjärna och förmåga till empati..
så den kan nog väckas..
och som förälder har jag ju yttersta ansvaret för att lära mina ungdomar se saker från mer än en sida...
så ser jag det..
Visst har ni rätt i att det finns gott om härliga ungdomar (tack och lov) - men ni måste väl ändå hålla med om att graden av egoism har ökat rent generellt i samhället, och då inte minst bland de yngre? Men att t ex fråga rektorn varför han är sur - sådant kan man ju bara gilla, underdånighet har aldrig varit av godo!
SvaraRaderaJag skulle inte kalla det egoism utan snarare sjaelvkaennedom (?) foerenad med misstaenksamhet mot traditionella auktoriteter. De laater sig inte saa laett paaverkas av vackra ord, som "solidaritet", de vill se att inneboerden efterlevs, och saa oftast inte aer fallet i den traditionella politiken. Politikerna - svenska inte minst - pratar om solidaritaten och behov av uppoffringar och vad goer dem? Sjaelv tillskansar sig foermaaner, och foervaentar sig uppoffringar i den omvaenda proportionen till maktpositionen i samhaelle. Rack och lov att ungdomen slutat lita paa dem falska "solidaritersprofeter:
SvaraRaderaMen ungdomar kan vara mycket idealistiska, om de sjaelv kan paaverka utformningen av just solidariteten eller liknande. Se bara fenomenet idealist.org (den finns paa engelska och sprider sig snabbt paa andra spraak), som ger utrymmet for den idealistiska kreativiteten hos ungdomarna.