måndag, september 10, 2007

Bokkampanj och frågesport

Expressen har satt igång en kampanj för främjande av klassisk litteratur, från "Hemsöborna" via "Möss och människor", "Dödssynden", "Den allvarsamma leken" och "Kejsaren av Portugallien" - alla i min favorithylla - till "Lady Chatterleys älskare", som jag inte läst. En brist i min allmänbildning, alldeles säkert.

Och apropå
allmänbildning - lite skojigt är det att den andra Selma Lagerlöf-titeln som kvalat in är lätt omdöpt - till "Gösta Berglings saga" - kanske jobbade skribenten också på den tiden när storspionen Stig Bergling fyllde kvällstidningarnas spalter från golv till tak? Gösta Berling hade förvisso sina sidor, söp och rumlade runt med fruntimmer på Ekeby, men spion blev han väl ändå aldrig.

Trettio böcker är utvalda. Kanske kan man säga att vi därmed fått den litterära "kanon" som det var så mycket debatt omkring för en tid sedan.
Den som tar sig igenom samtliga har många högtidsstunder att se fram emot, därom råder ingen tvekan. Och även om man redan läst åtskilliga på listan får man sig en påminnelse om en och annan roman som slunkit förbi väldigt oläst, trots att den kom ut för länge sedan och har allmän k-stämpel och kultstatus.

En ny titel säljs med tidningen varje vecka, ett lovvärt initiativ. Vad det kostar är dock oklart. I en och samma artikel står det att boken är gratis för tidningsköparna, men längre ner i texten står det att priset är 59 kronor. Någon tror i alla fall stenhårt på läshungern där ute bland tidningskonsumenterna - startboken är tryckt i 600 000 exemplar, en imponerande upplaga. Och som ytterligare argument för satsningen framhävs, att boksamlingen blir "snygg i bokhyllan". Jojo.

Men alla är inte imponerade. En kommentar av signaturen Pocher i anslutning till artikeln på webben skriver att det är "verkligen skrattretande när murveln på kvällsblaskan säger: 'Expressen har alltid sysslat med berättelser. Den goda berättelsen är grunden för all god journalistik'. Att ens i de närmaste andetagen jämföra dessa litterära giganter med sörjan som Excessen fyller sina spalter med är årets mest pinsamma..."
Jojo igen.

Som en del i driven bjuder man också på en frågesport med inte mindre än 28 frågor om litterära företeelser.
Gillar du frågesport och böcker?
Testa här och se hur din bokbildning står sig i konkurrensen.
Själv fick jag 22 rätt och känner mig rätt nöjd med det.
Lycka till!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

  1. Anonym7:20 em

    Trevlig frågesport, jag hade 21 rätt, så du slog mig!*L*

    SvaraRadera
  2. På några punkter fick man ju faktiskt gissa, inte sant?

    SvaraRadera
  3. Anonym6:49 em

    Hittar böckerna på loppis för 10 kr.. Läst ganska många svenska klassiker, som utlänning läste jag mycket för att lära mej stavning..

    SvaraRadera
  4. Anonym12:47 em

    Jag fick också 21 (som anne)- men gjorde som ovan angivet av bloggaren: gissade ett par gånger.
    Har läst de flesta, men minnet försvinner med åren. Skulle förmodligen kunna läsa om flera av dem utan att komma ihåg slutet i förväg - men livet är för kort för det. Satsar hellre på modernare värdiga klassiker. (Enl min egen åsikt, självklart).

    Kul/intressant blogg!

    Får jag föreslå en redan föreslagen bok: La Sombra del Viento = förmodligen "Skuggan av vinden" på svenska. Den
    är nog med på 2056-listan av populära klassiker.
    Författaren heter Carlos Ruiz Zafón.

    Eftersom Häxan är så litterat är jag hundra på att hon redan läst den :o)

    SvaraRadera
  5. "Vindens skugga" heter den på svenska och jo, jag har läst den. Samt skrivit om den! I första bloggposten för september, "Summering av sommarläsning"!
    Ang klassikerna håller jag med: man borde säkerligen läsa om åtminstone några.

    SvaraRadera