måndag, februari 16, 2009

En flicka till? Nej tack!

Inte ofta blir jag upprörd när jag konsumerar nyheter, är väl ganska luttrad vid det här laget. Men i dag har det hänt.

En kvinna har gjort abort två gånger på ett sjukhus i Eskilstuna.
Skälet: fostret hade fel kön.
Kvinnan hade redan två döttrar och ville nu ha en son, men när hon fick veta att de barn hon väntade var flickor ville hon alltså inte fullfölja graviditeterna.
Inget lagbrott har begåtts. Man har rätt att få abort fram till den 18 veckan, enda skälet att vägra ett ingrepp är att det blir ett medicinskt hot mot modern.

Men hur den där människan är funtad, det begriper inte jag. Och vad ska hennes döttrar tänka den dag de får veta att deras mamma inte ville ha en till, inte en sån?
Flicka eller pojke, visst är det ett lotteri - men ett lotteri med vinst varje gång.

Copyright Klimakteriehäxan

Mer om detta i SvD.

8 kommentarer:

 1. Jag är mållös...

  SvaraRadera
 2. Anonym8:06 em

  Detta måste ju faktiskt vara upp till föräldrarna att avgöra och inget vi eller sjukhuspersonalen ska ha synpunkter på!

  SvaraRadera
 3. Jag som trodde att vi bodde i Sverige och inte Indien!
  Utan ord!

  SvaraRadera
 4. legläk9:33 em

  Anonym: Personalen har väl i detta fall knappast förvägrat kvinnan hennes rättighet att själv bestämma, däremot önskat lyfta en viktig fråga för debatt!

  Jag är Läkare, icke-troende, och förespråkare för kvinnans rätt att själv bestämma över en abort. Jag har i min läkargärning vid flera tillfällen utfört aborter, och trots mina "intellektuella" resonemang så måste jag erkänna att jag tycker att det var jobbigt/obehagligt. I detta fall går aborten mot det en många anser vara "legitima" skäl, det betyder inte att jag menar att kvinnan ifråga skulle förvägras abort, men det väcker tankar och känslor även hos mig. Att man som vårdpersonal ifragasätter det man gör, utan att för den skull ifrågasätta individen/pat anser jag vara hälsosamt, och en viktig faktor i dagens samhälle, men jag kan bara tala för mig själv.

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte vad alla blir så upprörda över. En kvinna här rätt att göra abort om hon helt enkelt inte känner för att ha ett barn. Varför skulle det plötsligt bli värre för att hon har en faktisk anledning till att inte vilja att ett specifikt foster utvecklas till ett barn? Det handlar om kvinnans rätt till sin egen reproduktion. Ingen har rätt att påtvinga någon ett oönskat barn. Barnet skapas som ett resultat av processer i moderns kropp, processer som hon har rätt att kontrollera. Påtvinga inte andra era privata värderingar.

  Ett tips: Känslor är inte bra argument. Hur arg eller ledsen man är är irrelevant.

  SvaraRadera
 6. Kanske inte en helt enkel fråga, men för mig känns det fruktansvärt att välja bort ett barn pga dess kön.

  SvaraRadera
 7. Anonym11:07 fm

  Låter lite Kina över det hela fast där är det visst staten som bestämmer och efter det att barnet fötts om jag inte tar fel. Jag förstår inte den här mamman heller.
  Gör som madonna och brangelina och åk och hämta en redan färdig kille.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 8. den perfekta världen med perfekta barn,
  jag mår illa

  SvaraRadera