onsdag, augusti 15, 2012

Om myggnäts användbarhet och nytta

Ett myggnät kan skilja fred från krig, sinnesro från superirritation, skön vila från sömnlöshet. Ett myggnät kan inte överskattas.
Vi vet ju hur det är när det dyker upp i nattmörkret, det där korsordsljudet som kallas "inande" och som anses vara det som myggor åstadkommer med sina ofantligt snabbrörliga små vingar. Det kan förvandla en ljuvlig sommarkväll till en enda plåga. Allra värst effekt blir det i sovrummet.

Jag är en dem som hör det där ljudet direkt och därmed blir klarvaken. Jakten inleds, så snart ett lämpligt vapen är upphittat: en hoprullad tidning, en sko, en bok. Och plötsligt far jag runt, står i sängen, tar ett livsfarligt hopp upp på ett bord, är på vippen att dunka en blomkruka i golvet, missar det förb-de flygfät både en och två gånger innan det PANG äntligen blir tyst. Tills nästa inkräktare eventuellt avslöjar sig.

Somliga bryr sig inte, påstår de (och det är klart, råkar dessa somliga dela sovrum med mig sköter ju jag ruljangsen, så då behöver de inte). Men eftersom myggor tillhör de varelser som älskar mig fullständigt reservationslöst och väljer mig som mål framför alla andra vet jag hur resultatet blir om jag inte lyckas åstadkomma dödlig utgång i jakten. Jag får stora kulor som kliar så att jag blir galen. De kliar dessutom länge, ingenting hjälper. 

Alltså är jag glad och tacksam över att det finns myggnät. Och då tänker jag på den svenska sorten, i metall, inte den tropiska tygvarianten som jag en kolsvart afrikansk natt lyckades riva ner och bli totalt invirad i, eftersom jag flög från bädden i fasa sedan n-å-g-o-t, oklart vad, sprungit över min nakna fot ... Ett svenskt myggnät håller sig på sin kant och förvandlar inte sina användare till skrikande kåldolmar, vad som än kommer flygande trots alla försiktighetsåtgärder.

Men ett svenskt myggnät kan bli så mycket mer. Det kan bli konst också. Som när Christina Lindh Kristensson i Ängelholm tar tag i det, böjer och formar. Hon är kvinnan bakom de vackra huvudena och den kvinnliga torson på bilderna.
Så råkar du ha en bit myggnät över kanske du ska bli nätkonstnär, du också? Men se till att säkra fönster och dörrar först! 

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Läcker konst, jag tänder aldrig lampan om jag har öppet fönster.... det finns inget annat alternativ, om man inte vill ha smådjur.

  SvaraRadera
 2. Anonym10:35 em

  Myggnät är bra men det händer att de små j-arna tar sig in ändå ...

  SvaraRadera
 3. Hannele - jo du har rätt, aldrig tända lampan är också ett rätt bra sätt - men jag hävdar bestämt att myggnät är bättre. Då kan man läsa med fönstret öppet innan det är dags att slumra ...
  Anonym - jo det tas ju ur ibland, för att sättas i igen, det blir ju liten glipa då s a s!

  SvaraRadera
 4. Maken har tillbringat sommaren i husvagn i Västerbotten. Han har skaffat nån sorts tabletter som man sätter ett värmeljus under. Och vips måste man ha fönstret öppet så att myggen kan fly.

  Han är såå nöjd ...
  (Och jag med, att jag inte är med, för jag är som du. Han får knappt ett märke ...)

  SvaraRadera
 5. Cecilia - i Grekland brukar man sälja "myggapparater" man sätter i eluttaget. Funkar någorlunda. Läser nu i tidningen att det ska ha tagits fram syntetisk nektar som också drar odjuren till sej, bort från oss godingar!

  SvaraRadera
 6. Egemtligen ska man sätta de där tabletterna i en sån där elgrej. Men han köpte två elgrejer som genast kortslöt sig så då fick han tipset om tablett i konservburk, ljus under.

  SvaraRadera