onsdag, februari 07, 2024

På toa i Tokyo

Första månadsskiftet på väg mot ännu en sommar är nyss avklarat. Enligt O vill titta i backspegeln när hon ställer Veckans kulturfråga: Vilka var dina kulturella  höjdpunkter i januari? 

En samvetsfråga. Hur kulturell har jag varit egentligen? Jo, jag har sett en film, en mycket märklig sådan: "Perfect Days" i regi av Wim Wenders. Den handlar om en man som städar offentliga toaletter i Tokyo. De få repliker som uttalas är på japanska, storyn är egentligen bara antydd, men här finns en familjekonflikt, sociala glapp, spännande möten, vackra naturbilder, gammal rockmusik  och otroligt häftiga toaletter, både vad beträffar design, arkitektur och hygien! Visst låter det lite konstigt? Men en fin upplevelse var det. Och en oväntad! Jag har varit i Tokyo, en enda gång för länge sedan, men har absolut inget minne av något toabesök. Kanske har de här byggts senare? För hade jag i nödens stund uppsökt en av dem som syns i filmen skulle jag komma ihåg det.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. läst om den japanska filmen i Göteborgs-Posten, lite nyfiken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du ska se den. Liknar ingen annan film!

      Radera
  2. jag har ganska färska minnen av japanska toaletter.både i Tokyo och annars. från superrena toaletter med musik och värme i sitsen, spolanordningar till smutsigt hål i golvet. men i de senare fallen fanns det alltid några vänliga gummor som vinkade, pekade och ropade "western style". då fanns det någon enda vanlig toalett. måste förstås se den där filmen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tänkte faktiskt på dig, att den måste du se!!!!

      Radera
  3. Låter som en märklig, men intressant film!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och rätt vilsam ... inget blod, inga mord, inga tjutande sirener ... se den!

      Radera
  4. Japan och Tokyo är något som verkar spännande att åka till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättespännande! Har bara varit där en gång, för 40 år sedan. Har nog ändrats rejält sen dess.

      Radera