onsdag, februari 07, 2024

Plats för nyfödda tanter och farbröder!

Nyss släppt nyhet från Skatteverket: listan över de populäraste namnen vi i Sverige valt att ge våra barn som föddes under 2023. Jag kollar vilka de är och känner mig förflyttad till min barndom. Där fanns ett gäng stadiga tanter som hette Elsa, Alma, Selma, Signe och Astrid  alla fem på tio-i-topp över de flicknamn nutidens nyblivna föräldrar fastnat för.

De tio mest populära flicknamnen är (oops, de är elva, för det blev dött lopp mellan Olivia och Ellie): Elsa, Vera, Alma, Selma, Alice, Signe, Olivia, Ellie, Astrid och Ella. Exempelvis fick vi 588 nya Elsor under året. I mitt tycke kan kanske Ellie ses som "ett modernt tillskott" i namnfloran, men nog är det renässans för tanterna?

Också bland pojknamnen (även de är elva, dött lopp mellan Oliver och Elias) hittar jag gamla farbröder jag minns. Hugo, Nils, August fanns alla i min närhet, och Sam hette min morbror född på 1910-talet. Men här finns lite modernare idéer med. Så här ser listan ut, med populäraste namnet först: Noah, Hugo, William, Liam, Nils, Oliver, Elias, Adam, August, Sam. 

Just i dag har Rikard och Dick namnsdag. De får fira den efter bästa förmåga. Endera glada för att inte heta som "alla andra", eller också lite purkna för att inte fler förstår hur fina namn de har ... för på någon topplista platsar de inte.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. LillaSyster4:37 em

    Allt går igen =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu väntar vi bara på de gamla prinsessnamnet, och så Per-Erik, Sten-Åke och Else-Mari!

      Radera
  2. Vi ger våra barn namn från vår farmor/morfar-generation. Det är därför barnets far- och morföräldrar är måttligt förtjusta i barnbarnens namn, för de namnen representerar deras föräldrageneration. Tanter och farbröder alltså. Min farmor var inte glad åt att jag skulle heta Robert. "Det heter ju bara gamla gubbar!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lite lustigt, eller hur ... men som jag skriver: man kommer ju ikapp sitt namn, blir tant eller gubbe ofrånkomligt!

      Radera
  3. Namn är roligt och visst är det så att många gamla namn har återkommit. Undrar varför. Men visst är det med namn som mycket annat. Lite av "mode". När jag föddes slutade oftast flicknamn på a och då var Kristina, Margareta och Birgitta - prinsessnamnen populära.
    Vi har en liten släkting på 9 månader som heter Alvar. Ett namn som en av mina farbröder hade. Finns nog inte på en lista och tror inte det är ett släktnamn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min originellaste släkting heter Tesla ...

      Radera
    2. Hannele9:45 em

      7 181 personer heter Alvar i Sverige
      43 kvinnor heter Tesla i förnamn

      Radera
  4. gammelmormor som var gift med Oskar tyckte inte alls om att vi köpte sonen till Oskar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Namn bär ju med sig minnen, och om det då handlar om någon man varit lagom förtjust i blir det förstås negativt,

      Radera
    2. Hannele9:27 em

      men gammelmormor gillade sin make 😲

      Radera
  5. Tycker egentligen att det är lite roligt med gamla namn som är moderna igen. Och vissa som Elsa, Ellie och Astrid tycker jag har aldrig varit omoderna.
    Oliver, Elias och Hugo är också namn som alltid varit på tapeten. Rikard är ett fint namn, Dick däremot är mindre lyckat, om man inte redan bestämmer vid födseln att barnet helt inte bör resa till England.
    Rent allmänt tycker jag att man ska döpa sina barn till nåt som är gångbart internationellt och inte innehåller några "konstiga" bokstäver som "å", "ö" och "ä".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just så resonerade vi. Dick får stanna hemma, och engelska Pippa får hålla sig borta från Sverige, kanske ...?

      Radera
    2. hänsyn till andra länder ska man väl inte överdriva, då finns inget svenskt kvar 😲
      Men jag kunde inte tänka mig ha bokstäver C, B, D, F, G i barnens namn, för de bokstäver används inte i finska 🇫🇮 (Oskar med K)

      Radera
  6. Nyaste barnbarnet har fått ett av de populära pojknamnen nu, ett prinsnamn!

    SvaraRadera