lördag, februari 03, 2024

Veckans mening – om sexhandel

Lördag och dags att tänka tillbaka. Har jag i veckan läst något som fastnade lite extra? En mening som var ovanligt rolig, smart, korkad eller tänkvärd? Det är så man hittar Veckans mening, som Skriv-Robert vill få sig presenterad på lördagarna. Jag råkar läsa (ja jag skriver "råkar", det blev bara så!) en bok av Denise Rudberg och det har jag aldrig tidigare gjort vad jag kan minnas. Hon är en storsäljare, har skrivit ett 30-tal romaner och sägs nu ha skapat sin egen genre, kallad "elegant crime", men jag har inte brytt mig. Förrän nu då. "Dancing Queen" kom ut i höstas. En kvinnlig polis dör i tunnelbanan och andra konstiga saker händer i polishuset, vad är det som sker egentligen? Handlingen är förlagd till Stockholm på 1970-talet, med många för den tiden typiska ingredienser, som ABBA, kungabröllop, IB-affär, MASH på tv. En piprökande bonde är partiledare på väg mot statsministerposten, mellanölsförbud införs och det är dessutom gott om tjänstvilliga flickor på Malmskillnadsgatan. De prostituerade hade en hel del "kändisar" som kunder och det avslöjades. Det var allom bekant att man plockade upp tjejerna på den där gatan med sin bil, och det är just det som Rudberg formulerar väldigt bra, tycker jag. För dåtidens sexhandel är en viktig bit i den här historien (men, det vill jag gärna flika in, jag är inte särskilt nöjd med boken som helhet). Veckans mening lyder så här:

Några bilar framför henne körde sakta runt med tydlig ambition att köpa sig en dos fysisk lycka på väg hem från arbetet.

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

  1. Anonym10:38 fm

    polisen i Göteborg har gjort mycket bra arbete med kvinnliga gatuarbetare, männens fel

    isråkar ska man vara försiktig med, bildas snabbt, jag har promenerat på isen, mäktig syn (la ut en bild på header från Hisingen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele11:02 fm

      Göteborgs-Posten har skrivit många bra artiklar om dessa män; gifta, småbarnspappor...

      Radera
    2. Det är ju faktiskt rätt anmärkningsvärt att den där kundkretsen ofta består av "vanliga" män, med "vanliga" liv.

      Radera
  2. isråkar ska man vara försiktig med, bildas snabbt, jag har promenerat på isen, mäktig syn (la ut en bild i header från Hisingen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag promenerar aldrig mer på isen. Din bild visar på naturens krafter!

      Radera
  3. Har nog inte läst en bok av Denise Rudberg, och den här vet jag inte om jag är så sugen på. Har lite svårt med böcker som är skrivna idag men utspelar sig för 40-50 år sedan. Det gäller filmer/serier också. Vissa undantag finns såklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här var min första Rudberg, och kanske också min sista ...?

      Radera
  4. Har läst alla hennes böcker om Marianne Jidhoff. Perfekt underhållning för mig. Ska ge mig i kast med fler av Denise också tänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har läst OM den serien men alltså inte bekantat mig med den, och nu blev jag nog inte jättesugen - inser att jag är i minoritet, hon säljer ju precis hur mycket böcker som helst!

      Radera
  5. Även de sämsta böcker kan man få användning av (med eller utan några tänkvärda ord). Fick en Rudberg och lyckades ta mig igenom en fjärdedel innan jag gav upp och började använda den som klippbok — recept och annat smått som jag vill ha kvar, åker in i den boken, för man kan ju inte slänga böcker.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan inte slänga men ge vidare i hopp om att någon blir glad - smaken är ju som bekant delad!

      Radera
  6. Fysisk lycka var ett intressant ordval.

    SvaraRadera
  7. Ingen författare jag läst något av, och känner inte för att göra det heller.

    SvaraRadera
  8. jag saknar den kommentar jag tror mig ha lagt in här? men jag har läst något av Denise Rudberg för länge sedan. Camilla Läckberg säljer väl ännu mycket mera än Rudberg om jag förstått saken rätt.obegripligt vilket som

    SvaraRadera