lördag, februari 17, 2024

Veckans mening – om regler

Veckans mening, det är väl numera rätt välbekant att det är något man nyligen läst som fått en att hejda sig om än aldrig så lite. Det är Skriv-Robert som leder jakten på den där meningen som kan vara av nästan vilket slag som helst: rolig, jätteklok, dum, superseriös. I dag låter jag den bokmening jag hade förberett vänta, för i morgontidningen läser jag en fascinerande historia. Om hur en vuxen och framgångsrik man i Japan blivit av med jobb, heder och ära och 1,3 miljoner i framtida pensionspengar på grund av ett fusk vid en kaffemaskin. Fuskets värde: 34 kronor. Men så kan det bli! Hela historien läser du här, och veckans mening blir alltså denna:

I Japan är regler till för att följas.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. regler är till för att brytas... i Berlin såg jag ingen gå mot rött ljus, trafiken flöt friktionsfritt. I Åbo i Finland stannat ingen bil för fotgängare 🙃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är olika på olika ställen.

      Radera
  2. I grunden håller jag med om att regler ska följas. Vad ska vi annars med regler till? Men samtidigt får det inte urarta i kadaverdisciplin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frihet under ansvar, kanske???? Med lagom dos civil olydnad?

      Radera
  3. Höll på att skriva "typiskt japanskt". Att förlora ansiktet (i det här fallet skolstyrelsen) är alltid det värsta för en japan.
    Klart ska man följa reglerna men bestraffningen måste väl ändå stå i proportion till förseelsen, vilket den inte gör i det här hållet.
    Det skulle inte förvåna mig om den stackars rektorn begår seppuku. För han har ju också förlorat ansiktet gentemot sin familj och grannarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Historien är verkligen häpnadsväckande.

      Radera
  4. det tutas inte i Japan heller. trafiken flyter tyst och fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade en kollega gift med japanska som vi besökte i Tokyo. De berättade massor om landets seder. Bl a om hur man svarade ifall man skulle få frågan hur mycket kriminalitet som fanns ... svaret: Här finns ingen brottslighet, för det är förbjudet att begå brott i Japan.

      Radera
  5. Japan är ett intressant land.

    SvaraRadera