söndag, februari 08, 2009

Kulinarisk kreativitet - och en korv

Det har med åren blivit ett ständigt återkommande skämt när mat kommit på tal.
”Man kan ju alltid bjuda på smördegsinbakad falukorv” har vi sagt och fnissat – för kombinationen är naturligtvis otänkbar, en riktig blandrasskapelse, utan finess och raffinemang.

Men nu har det i alla fall hänt. För jag har varit i falukorvens födelsestad, och vi skulle planera en lovande vintermeny, passande en lördagkväll när snön faller över Dalarna, svenska folket siktar in sig på melodifestival och lite kulturella övningar satt sprätt på aptiten.

Vi som inte hör hemma i Falun lutade starkt åt att hela middagen skulle bestå av falukorv i någon form, men värdinnan, tillika kulla, tyckte ändå att det blev lite väl mycket lokalpatriotism över det hela, så vi letade alternativ till denna det svenska kökets grundpelare.
Fast jag kunde inte riktigt släppa korven. Det var då jag kom på det: vi kör inbakad falukorv som förrätt!

Beslutet blev unisont. Och resultatet?
Jo men JÄTTEGOTT! Det trodde ni inte, eller hur? Jag kan inte lova att vi trodde det heller, innerst inne.
Men nu vill ni ju absolut ha receptet på denna kulinariska nyskapelse, eller hur? Självklart!

Smördegsinbakad falukorv

1 skiva falukorv per person
1 skiva tomat per person
fransk senap efter smak
ost efter behag (vi hade mellanlagrad grevé)
smördeg (vi köpte färdig ur kyldisken)

Kavla ut smördegen, gör paket med korv, senap, tomat och ost, kläm ihop paketets sidor med en gaffel och grädda skapelserna i ugn 175-200 grader tills smördegen ser guldbrun och läcker ut – då har osten smält och ingredienserna förenat sig.
Servera gärna med något litet grönt eller kanske ett par cocktailtomater vid sidan.
Gästerna blir, nästan garanterat, överraskade!


Förresten vet jag nu också hur det gick till när falukorven skapades:
Till koppargruvan behövdes mycket starka rep för att hissa upp korgarna med malm ur de djupa schakten. Repen gjordes av oxskinn, och på ett år togs tio tusen oxar till Falun där de slaktades, enkom för de sega hudarnas skull. Men något skulle man ju göra med köttet också – tadam! - falukorv!

Och så har det också blivit en standardvara med tradition i varje charkdisk och svenskt kök. Fast väldigt sällan serverad inbakad i smördeg. Men som en man, flitigt citerad i min närhet, brukar säga:
-Hur kan någon någonsin ha problem med att hitta på vad man ska äta?!? När det finns falukorv!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Vad kul...jag visste inte det där med falukorvens historia. Trots att jag är gift med en dalkarl.

    Inbakad oxfilé har jag gjort och det var väl en sån där "innerätt" på 80-talet har jag för mig.
    Men nu ska jag nog ta och prova det här med inbakad falukorv. :-)

    SvaraRadera
  2. Har inte heller hör tom historien,och så är jag ändå född i Falun! Pinsamt..

    SvaraRadera
  3. Inbakad fläskfilé har jag testat mången gång och nu blir jag nyfiken på inbakad falukorv. Det låter sådär men smakar säkert bra. Värt att testa.

    SvaraRadera
  4. Anonym5:42 em

    KLart att jag måste prova. Däremot avråder jag från kombon rostbiff och chokladsås. Inget vidare!

    SvaraRadera
  5. Anonym7:23 em

    Knullinarisk kreativitet - läser jag efter förra inlägget..

    SvaraRadera
  6. Anonym9:03 em

    Många recept finns det på Falukorv,, men detta har jag aldrig sett. Låter ljuvligt gott, och måste självklart testas. Tack för det!

    SvaraRadera
  7. Nere i gruvan har jag varit ett par gånger - och hört om falukorven och rödfärgen, men jag förstår att jag har nåt mer kvar att göra i Falun.

    SvaraRadera
  8. Tänk om inbakad falukorv blir vårens stora mat-hit!!!
    Hannele, tack för dagens bästa fniss!

    SvaraRadera
  9. Anonym1:10 em

    Åh så gott det låter! Om det ändå fanns falukorv där jag bor.

    Kulsprutan - född i Borlänge för länge se´n men med rötterna kvar.

    SvaraRadera