torsdag, april 02, 2009

Dagsnotering 2: barn och böcker hör ihop

I dag är det barnbokens dag.
Fast det borde det ju vara alla dagar.
Ingen litteratur är egentligen viktigare än böcker för barn. Det börjar antagligen med en pekbok (Lena Anderssons kanin-serie är kanon!), fortsätter med de enklaste högläsningsböckerna (rätt så snart Alfons Åberg av Gunilla Bergström eller "Sagan om det röda äpplet" av Jan Lööf), vidare till kapitelböcker (missa inte "Loranga, Masarin och Dartanjang" av Barbro Lindgren!) och innan man förstår hur det gått till har man, via Astrid Lindgren och en eller annan klassiker, kommit fram till dagen då det passar att plocka fram exempelvis Sigrid Undsets "Kristin Lavransdotter" och sätta i händerna på telningen.
Det går svindlande fort. Men det gäller att börja tidigt. Och se sedan vilken skatt de en gång så små fick med sig, nästan gratis! Barn och böcker hör ihop.
Länge leve barnboken, hurra, hurra, hurra, hurra!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Oj då, visste inte det... fast jag har en tå i branschen...

  Men jag läser en bok nu OM ett barn... Pojken i randig pyjamas - och är helt tagen. Läsvärd!

  SvaraRadera
 2. Precis så är det! Enligt min mamma var min allra första "leksak" en tygbok. Det blev nog kärlek vid första ögonkastet eftersom jag fortfarande älskar böcker!

  SvaraRadera
 3. jag köpte en pekbok på bokrea :)

  SvaraRadera
 4. Ja barn och böcker hör ihop! Lilla barnbarnet har redan två bokhyllor fulla som hon älskar. Vi läser böcker varje dag för henne. Hon har alltid några med sig i vagnen eller vart hon än är.
  Från Kina har hon flera hyllplan med barnböcker med vackra och i mina ögon exotiska böcker. Men de får hennes mamma läsa för henne. ;-)

  SvaraRadera
 5. Ja det böcker är det viktigaste att ge barn - näst efter kärlek, mat, kläder, vila och frisk luft förstås. När mina barn tagit hand de böcker de ville behålla, återstod fortfarande ett hundratal som jag nu läser för/lånar ut till barnbarn och andra små besökare. En ovärderlig skatt!

  SvaraRadera
 6. Och jag köpte Jan Lööfs Tre sagor på bokrean, ligger i väntan på nya småttingar i bekantskapskretsen!

  SvaraRadera