torsdag, april 16, 2009

Vem skriver dagbok - eller bloggar?

"Faktum är att jag inte tror att lyckliga människor skriver dagbok. Om dom är lyckliga och i full verksamhet har dom inte tid. "

-Joyce Carol Oates, en av världens i särklass mest produktiva författare, intervjuas i SVT:s Babel och rekommenderar folk att skriva dagbok.
Hon är aktuell just nu med anledning av att hennes egna dagböcker (skrivna fram till 1982) kommer ut på svenska i maj. Man kan inte låta bli att undra om hennes resonemang om dagböcker kan likställas med bloggande ... för visst finns det väl vissa likheter?

9 kommentarer:

Vonkis sa...

Hmmmm. Hon kan nog ha rätt i det där. Behovet att "skriva av sig" är nog större när manhar det jobbigt i livet. Och visst finns det likheter mellan bloggande och dagboksskrivande även om det inte stämmer in på alla bloggar.

Kira Sunnlöv sa...

Att blogga kan jämföras med att skriva dagbok, kåsera eller skriva brev till vem som är hågad att läsa, beroende på hur man skriver och vad man skriver om. Har man inte tid att skriva när man är lycklig - vad har man tid med då?

Bloggblad sa...

Jag hörde det, och fick mig en tankeställare... och sneglade åt hyllan med mina 26 fullklottrade dagböcker.. och kände efter... hm...

lilalili sa...

Jag skriver i alla fall mycket, mycket mer när jag är olycklig än när jag är lycklig! Olyckan skriver jag bort medan jag har fullt upp att leva när jag är lycklig!
Ha en skön helg! Kramis

Monica Hansen sa...

Vem orkar vara i 'full' verksamhet även om man är lycklig? *skrattar*

Jag tycker att jag är lycklig men tycker också om att blogga varje dag...

Klimakteriehäxan sa...

Ja vad menade hon egentligen, det har jag verkligen grunnat på. Har hon själv aldrig varit lycklig? Fast det säger hon att hon har/är!
Men säkert kan skrivandet vara en ventil ur diverse kriser.
Sedan är vi nog många som kan vittna om att om man har kul när man skriver blir man gladare även om man är hyggligt harmonisk när man börjar...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.