söndag, april 26, 2009

Tillspetsat

Hon stod och väntade på bussen samtidigt som jag. När tjejen vände näsan mot morgonsolen fick jag syn på hennes rygg – eller närmare bestämt på hennes ryggsäck.

Den var prydd av spets. Och det var lätt att se, att här handlade det om äkta vara, handarbete med garn och virkkrok. Måste fråga!
Jo då, det var mormor som hade tillverkat den där spetsen. Och flickan hade fått den. En klassisk variant med stjärnor i stolpar och luftmaskor.

Men vad gör en modern tjej med en bit hemvirkat, när alla lakan är av påsmodell, örngotten köps färdigsydda och hon inte heller är inne på hårband eller något åt det hållet?
Svaret har ni redan: hon sydde på spetsen på sin alldagliga svarta rygga, som plötsligt blev unik. Och snygg. Samt med vidhängande minne av mormor.

Skulle kunna tänka mig att en eller annan liten virkad eller stickad miniduk - ur arvegodsförrådet - skulle kunna gå samma väg. Om man inte vill slå till och skapa nytt, förstås. Minns hur jag för en massa år sedan virkade en rund sak med stora hål i. Sydde på den på ryggen på en tunika, klippte bort tyget bakom. Det var riktigt snyggt, vill jag minnas! Och luftigt!
Man skulle rent av kunna kalla det för tillspetsat.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Himla käck idé! Jag har mängder med spetsar, fast knypplade, många av dem är prover. Min svärmor kom från Vadstena och var knyppellärare... så vi blev bortskämda. Trist nog är det ju inte riktigt modernt med små spetsdukar... men jag spinner på en del idéer om väskor...
  Fast oftast kommer det nåt i vägen - som ett mail eller två...

  SvaraRadera
 2. Det här inlägget har du väl haft här innan? Vad konstigt.

  SvaraRadera
 3. Bloggblad, då är det ju bara att sätta fart!
  Stina - jag testade olika bildstorlekar, då låg det ut under några sekunder, sen gjorde jag om och tog bort den ena - kanske råkade du klicka in just då????? det är enda möjliga förklaringen!

  SvaraRadera
 4. Det är något speciellt med handarbete oacsett material. Känslorna de väcker med tanke på skönhet och allt arbete som ligger bakom. Kanske är det ansträngningen, koncentrationen och tiden som arbetet krävde som gör det vackert.

  SvaraRadera
 5. Snyggt! Blir även nyfiken på hur tunikan såg ut.

  SvaraRadera
 6. Det var både en kul och jättefin idé:)
  Ha en fin söndag.
  kram Lallis

  SvaraRadera
 7. Stina7:27 em

  Det kanske var så. Jag är säker på att jag läst det här tidigare i min RSS-läsare. Var väl där i exakt rätt stund då.

  SvaraRadera
 8. RF - den där spetsbiten har definitivt tagit en god stund att tillverka, det vet jag bestämt.

  Oj Vonkis - vi talar forntid nu. Finns absolut ingen bild! Tunikan sydde jag i oblekt lakansväv (=billigast), virkade en uddkant runt ärmar och nederkant, virkade en rund sak kanske 20-22 cm i diameter, nåt åt stjärnhållet, sydde, klippte ... och garnet? jodå, oblekt ljusvekegarn ... äkta lågbudget!

  Lallis - du kan väl låta oss få se vad resultatet blir, om du känner dig inspirerad?

  Stina - ja så måste det ha gått till!

  SvaraRadera
 9. Anonym2:11 em

  Jättefin ryggsäck med nostalgi inkluderat. Förstår att dina blickar drogs dit.

  Kulsprutan

  SvaraRadera