måndag, april 20, 2009

Gift i Fogelströms anda

Så här års brukar många gå i giftastankar: det drar ihop sig till pingst- och midsommarbröllop.
För de par som väljer att vigas borgerligt kommer ceremonin att förändras från den 1 maj i år. Arbetet med ett förnyat vigselformulär har pågått länge. Ett antal svenska författare ombads att komma med förslag till passande formuleringar, ord värda att skicka med de nygifta ut i livet.

En av dem som hörsammade uppmaningen var Per Anders Fogelström, en av våra mest kända, älskade och flitigast lästa Stockholms-skildrare. PAF avled för mer än tio år sedan, så den kommitté som jobbat med den borgerliga vigselns nya utformning har verkligen tänkt länge!

Nu har man fastnat för de rader Fogelström föreslog, hans arvingar har gett sitt tillstånd (som svar på en fråga från regeringen!) och snart kommer rader av bröllop att avslutas med dessa ord:
"När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning ni känt i denna stund och som lett er hit."

Citatet kommer alltså inte ur någon bok, utan är specialskrivet och inte tidigare publicerat.
Visst är det en fin sentens, värd att ta med sig? Kan väl lånas till vilket bröllopstal som helst, oavsett ceremonins omgivning?

Förresten börjar det
kanske bli dags att damma av Fogelströms romaner i hyllan och satsa på en liten omläsning. Fast jag minns att de tappade lite charm i takt med att han kom ikapp nutiden ...

Copyright Klimakteriehäxan

DN skriver mer om detta här.
Och här kan ni kolla hela vigselformuläret!

9 kommentarer:

 1. Det var fina rader!

  Håller med om det där med dåtid-nutid... jag väntade med spänning på att serien skulle komma framåt i tiden - och blev lite besviken över att det var roligare att läsa om de gamla tiderna. Fast fortfarande när jag åker igenom det som då var utmarker och villanybyggen, och nu nästan ligger i centrum, kan jag känna känslan från nybyggarandan i böckerna.

  SvaraRadera
 2. En av mina favorit författare! Som tonåring lusläste jag många av hans böcker. Jag håller med, citatet var otroligt fint.

  SvaraRadera
 3. Ett helt "logiskt" citat som ingen har kommit på att inkludera i ceremonin förrän nu. Mycket bra!

  PS. Man kanske skulle slå till efter 30 års samboskap ;-) DS

  SvaraRadera
 4. Härligt. Med den kommande könsneutrala vigsellagstiftningen så kan dessutom alla vuxna svenskar som så önskar bli borgeligt vigda med varandra - och inte bara de som är exklusivt heterosexuella.

  Det senfärdiga framsteget tackar vi alla riksdagspartier för utom motvallskärringen KD - av högst förklarliga skäl.

  SvaraRadera
 5. Det var fina rader!

  SvaraRadera
 6. Det var vackra ord. Fogelström kunde det där med ord. Sambon och jag pratar ju giftemål med jämna mellanrum Kan tänka mig dessa ord då.

  Jag läste om Stad-serien relativt nyligen. Jag har även de tre första böckerna som han kompletterade med på senare år, Vävarnas barn, Krigens barn och Vita Bergens barn. Vita bergens barn slutar där Mina drömmars stad börjar. De håller fortfarande även om jag också håller med om att dåtiden slår nutiden.

  SvaraRadera
 7. Otroligt fina ord, som alltid, av Fogelström.
  Jag läste Stad-serien, igen. Det som är seriens Nu är ju numera Då ;)
  Kramis L.

  SvaraRadera
 8. Vackert, tänker så varje dag..

  SvaraRadera
 9. Vackert och klokt!

  SvaraRadera