måndag, april 06, 2009

Gamla och nya trasor

”Äsch, den gamla trasan!”
Känner du igen det svaret när du gett en uppskattande kommentar om någons klädsel?
Nästa gång skulle det, åtminstone i teorin, kunna bytas ut mot ett ”Äsch, den nya trasan!”

För nu är det dags för ännu ett ständigt återkommande vårtecken: modereportagen som förkunnar att jeans är omistligt. Som om det skulle vara en nyhet! Vi som kliver i kläderna dag efter dag, vi är glada och tacksamma att jeansen uppfunnits. Och vi är inte hysteriskt intresserade av rådande trend. Vi kan faktiskt fortsätta i gamla, väl invanda brallor.

Men så är det ett trick till som ska väcka köplusten. Tricket dyker upp med jämna och ojämna mellanrum. I vår är det tydligen dags igen.
Jeansen ska vara ”trashade”. Vilket betyder trasiga. Jättetrasiga. Folk kan köpa ett par hela och få dem ”trashade” i butiken, efter egen smak. Det är till och med gratis – ja, jeansen kostar förstås en hacka, men man har sönder dem åt kunden utan att det kostar extra.

Nu är inte det här ett enda dugg nytt heller. Färdigslitna jeans har varit eftertraktade förr. Ibland har de varit sandtvättade, ibland fransiga, ibland med hål. Som den här våren.
Själv har jag – naturligtvis – aldrig haft ett par byxor som köpts i slitet skick. Och jag vet väldigt väl varför. Det är inte ens en ålders/tantgrej.

Jag bodde i ett par år i Centralamerika. Träffade massor med människor, många unga, precis som jag var. Väldigt många var fattiga. Kläder var det ont om. De som fanns användes ständigt, slets tills de ramlade av kroppen. När plaggen tvättades åkte de på igen, knappt torra.

Tillbaka i Sverige mötte jag de moderiktiga, trasiga jeansen, dittills okända för mig. De satt på var och varannan människa.
Och allt jag kunde tänka på var hur lycklig man skulle ha varit på andra sidan havet över ett par nya, hela, jeans. Hur fullständigt omöjligt det skulle ha varit att förklara varför svenska jämnåriga gick omkring i kläder som var trasiga redan när de köptes.

Så om man nu skulle råka kommentera ett par sprillans nya jeans (kanske inte så troligt, men ändå) kan svaret, helt korrekt, bli:
”Äsch, den här nya trasan”.
I alla fall om slitaget är ett modeplus.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Jag kanske hinner nöta ut ett par då...

  SvaraRadera
 2. Rent galen blir man, när ens tonåring visar upp sig i dyra, trasiga byxor. Detta hände när det var hett senast. Nu hoppas jag att jag slipper uppleva det igen.

  SvaraRadera
 3. Jag har en hel låda full av gamla jeans som jag fått lite här och där för att ha till quiltning. Jag kanske kan göra mig en hacka på dem för de är nötta både här och där.

  Visst är det hemskt att betala dyra pengar för något dylikt. Dessutom tycker jag de sk haremsbyxorna som Gina Tricot har på tv-reklamen är hemska. De ser ju ut som om de har en full blöja hängandes där bak....:-)

  SvaraRadera
 4. Första gången jag fick närkontakt med detta mode var när äldsta dottern ville ta på sig ett par jeans, som hon själv rivit sönder, i slutet på 80-talet. Då blev jag helt galen! Nu går yngsta dotter klädd så och jag har gett upp...

  SvaraRadera
 5. Skulle köpa mig ett par blåbyxor på rabattkupong i en välkänd damaffär som börjar på Kap i förra veckan. Även där var jeansen ljusblå gränsande till vita och försedda med hål och revor. Det blev ingen affär.

  SvaraRadera