onsdag, april 15, 2009

När varv på varv blir rekord

Det är dags igen.
Stickning är inne.
Fast frågan är om det någonsin varit ute. För även när trenden inte ens andas ”stickat” sitter ju folk och gnisslar med sina stickor, låter garnet rinna mellan fingrarna, lägger maska till maska, i varv på varv, låter fliten och resultatet lägga sig som balsam över vardagliga små skavsår på sinnet.

Men stickning kan också tas till andra nivåer. Man kan tävla, slå rekord.
I Norge fick man in en notering i Guinness rekordbok för världens längsta halsduk för att par år sedan. Halsduken var 3300 meter lång.
Nu är rekordet slaget, och det nya Guinness-noteringen kommer att sätta svenska Tierp på handarbetskartan.

I över två år har folk i det uppländska samhället med förenade krafter, rött garn och stickor nummer sex jobbat på sin halsduk i projektet ”Den röda tråden”. Halsduken är 20 cm bred, och målet var att få ihop 5000 meter – avståndet mellan Tierps två kyrkor. En symbol för samhörighet och för vad man kan åstadkomma med gemensamma ansträngningar.
Flera hundra människor har hjälpt till, barn har lärt sig sticka för att kunna vara med, några personer har stickat flera hundra meter, andra bara enstaka varv.

Den 9 maj ska verket fullbordas. Då rullas halsduken ut. Den kommer att väga runt 700 kilo, och räcker fint till för att täcka den avsedda sträckan. Dagsnoteringen är nämligen 5100 meter, och man har inte slutat sticka!
Anneli Larsson, församlingsassistent i Tierp och den som drog igång dem lokala stickfebern, tror inte att det i maj finns ett enda rött garnnystan kvar att uppbringa på bygden. Så småningom ska jättehalsduken förvandlas till filtar som skickas till behövande i världen.

När det nya halsduksrekordet är noterat och klart väcks säkert inspirationen till liv någon annanstans. Nya händer letar fram nystan, greppar stickorna och sätter igång.
Men då handlar det om att sno ihop sisådär 6000 meter.
Inget för mig, den saken är klar, jag är ju numera oförmögen att slutföra en stickning om den så är i allra minsta babystorlek.

Fast det är klart, några varv skulle jag väl kunna bjuda på ... och till skillnad från mina egna ofullbordade projekt skulle förstås någon annan ta hand om uppgiften och föra den i mål, kanske rentav på rekordnivå!

Copyright Klimakteriehäxan

Mer om världens längsta halsduk här.

3 kommentarer:

 1. *sprattlar ivrigt* JAG HAR SETT DEN JAG HAR SETT DEN JAG HAR SETT DEN.

  Mina stickor har vilat ett tag - fast det ligger en smal sticka kvar som jag kliar mig i huvudet med.... jag har upptäckt att jag har sjalar och pulsvärmare i alla kulörer, så jag tappade farten. Och jag är inte tillräckligt god för att sticka och skänka bort. Alltså - jag är lat. Lättare att skänka en slant eller två...

  SvaraRadera
 2. Nicoline på fädernegården7:12 fm

  Vilket roligt projekt. Om jag vetat om det skulle jag gärna ha deltagit. Vallonsläkten som jag härstammar från kommer just från den trakten.

  SvaraRadera
 3. Bloggblad - jag har också svårt för att skiljas från det jag eventuellt lyckas göra klart!
  Nicoline - du får väl starta ett eget projekt och sno rekordet?

  SvaraRadera