måndag, oktober 22, 2018

Är August-böcker något för IKEA?

Bild från IKEA.
I dag blev kandidaterna till årets August-pris presenterade. En blandning författare och ämnen som ser ut att kunna bjuda på spännande diskussioner i juryn som till sist bestämmer vem som får den statusfyllda svenska utmärkelsen.
I Storbritannien heter det finaste litteraturpriset The Man Booker Prize. Och det valde IKEA, lite överraskande, att göra en intressant satsning på!

För när listan över nominerade böcker fanns att tillgå öppnade IKEA-varuhuset i Wembley ett särskilt läsrum. Där fanns förstås gamla bekanta som bokhyllan Billy men även andra möbler som verkar läsvänliga väntade: sköna stolar. Och bra belysning, förstås.

I en augustivecka fanns "The Ikea Reading Room" att tillgå. Då kunde möbeljättens kunder boka in sig för en timme i rofylld miljö och ägna sig åt läsning av de där böckerna som kanske skulle ta hem Fina Priset. Den bok besökaren valt att läsa blev dessutom en present, gratis att ta med hem!

Ansvarig på IKEA säger att man ville visa engelsmännen hur fint det är att koppla av med en bok, i en välplanerad miljö. Till saken hör att det finns statistik som visar att mer än var tionde britt inte läst en bok det senaste året. Var tredje person i undersökningen säger sig endast hinna läsa något på sommarsemestern.

Då undrar jag bara: blir det läsrum på våra svenska IKEA-varuhus nu? Med August-nominerade titlar i långa rader i alla Billy?
Det vore väl trevligt!
För nog är det så att inte heller alla svenskar är hängivna bokläsare. Bokhyllan Billy kan som bekant användas även till annat ...

Statyetterna som föreställer en stiliserad August Strindberg delas ut på galan den 26 november. Ett tungt pris på flera sätt: den synnerligen åtråvärde gubben, som är tre decimeter hög, väger tre kilo. Bara lite mindre än en Oscar!

Bild från IKEA.
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Vilken strålande idé! Underligt att IKEA Sverige inte har hakat på denna helt suveräna idé, men det kanske det blågula varuhuset gör.
  Å vem äger inte en Billy;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag törs knappt räkna ... har andra bokhyllor också! Ja i år lär det inte bli nån svensk variant. Kanske för dyrt? För många varuhus?

   Radera
 2. Coop var före:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/02/en-lasstund-pa-stormarknaden.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade jag missat! Men noterar att i moderna köpcentra sätter man numera ofta in sköna möbler för den som kanske inte vill läsa men i alla fall vila benen. Gäller åtminstone tre i min närhet: Mood, Sturegallerian och Mall of Scandinavia.

   Radera
 3. Tycker det är jättekul med IKEA:s satsningar. Lite som det där med soffor och sängar i salongerna. Undrar hur utfallet var på det, förresten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja resultatet vet jag inget om, men böckerna tog säkert slut (gratis är gott, du vet) - om de sen blev lästa? det är ju en annan historia!

   Radera