torsdag, oktober 25, 2018

CITAT om synen på konst

"Sanningen är nog att de flesta av oss där på vernissagen tänker mer på om tavlan matchar soffan än på de stora och viktiga idéerna bakom verken, som inte sällan kan vara komplexa att tränga in i. Detta är det förstås ingen som erkänner, eftersom det vore att reducera konsten till vad den verkligen är: en handelsvara som produceras, prissätts och säljs på en kommersiell marknad."

-Marcus Dunberg, copywriter och krönikör i Svenska Dagbladet/Perfect Guide, gillar att gå på konstutställningar. Och bekänner sitt habegär, men kommer undan åtminstone den här gången, eftersom verken är dyra  men också redan sålda ... Hans analys av konstpublikens tänkesätt tror jag hur som helst stämmer.

10 kommentarer:

 1. struntar fullständigt i soffan, våra tavlor berättar... på de små väggytor som finns för alla bokhyllor 🎼

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väljer också saker till väggarna som jag gillar, oavsett upphovsperson eller pris! Tycker det är enda förhållningssättet som duger.

   Radera
 2. Jamen vad ska man göra? Slänga ut soffan och mattan, måla om hela rummet? Dessutom så kanske mattan är dyrare än tavlan och är man som jag skulle jag bli vansinnig av att konstant se något som krockar både stil- och färgmässigt.

  Jag kan se saker som jag verkligen tycker om för att de är vackra, innebörden tilltalar mig, habegäret är stort - enormt! Men jag inser att hos mig skulle det inte platsa, det skulle inte komma till sin rätt.

  Ska man köpa en tavla eller ett konstverk bara för konstnärens idéer? Eller ska man köpa det för att man känner att man vill ha det i sitt hem eller på sitt kontor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska absolut köpa med hjärtat!!! Jag tänker som du. Men jag tyckte att det där var en liten klackspark till "finsmakarna" ...

   Radera
  2. Det vill säga de som tror sig vara det ... :D

   Radera
 3. Vissa tavlor vill man inte ha på väggen hemma. De kan vara hur bra som helst men innehåller något äckel som passar bättre på museum, så kan man gå dit och titta om man vill. För övrigt tycker jag att folk tittar väldigt lite på konsten när det är vernissage. Mer på varandra.

  SvaraRadera
 4. Sant även här. MEN jag tror också att man inte vill medge att man kanske inte "förstår" konsten på rätt sätt, för är man bland konstkännare vill man ju inte visa sig dum, eller hur!?
  Annars håller jag nog med Emma. Måste dock säga att jag/vi faktiskt har konst på väggarna som många skulle tycka att den absolut inte passar in här. Gillar sådant faktiskt! Lite överraskningar på väggen som "clashar" med inredningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är får man ju välja/bestämma själv!

   Radera