måndag, oktober 22, 2018

När vyn finns där uppe

Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att vi människor tittar alldeles för mycket ner på marken där vi går, i stället för att lyfta blicken och upptäcka saker som finns på lite högre höjd, saker som kanske rent av är mer sevärda än gruset, asfalten och gatstenarna.

Men när Sanna skriver att VY är veckans temaord för Gems Weekly Photo Challenge börjar jag alldeles självklart att tänka i panoramaformat, utsikt från en bro eller någon maffig bild ur mitt lager från Berlin eller Manhattan.

Då hittar jag det här fotot, taget mitt i centrala Stockholm. Vad är väl det om inte en pampig vy som man endast kan se om man lyfter hakan!
Det gäller bara att göra det lite oftare. Så får man vidgade vyer också på höjden, så att säga.

Det var förstås ungefär detta jag tänkte på allra först.

Jag har skrivit ett antal gånger här på bloggen om vykort, i olika sammanhang, med olika tillhörande historier, och dessutom publicerat rätt många "vykortsbilder". Klicka här om du blir nyfiken!

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

  1. Jag tror folk skulle lyfta blicken mer om det inte vore för alla risker man utsätter sig för: hundskit, vattenpölar, hål, trädrötter och så vidare. Svärmor tittar alltid ned för hon är så rätt för att snubbla på något, mannen min får jag i stället säga till var han sätter fötterna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, det ligger mycket på marken man helst vill slippa kontakt med. Men då missar man också ett och annat på högre plan.

      Radera
  2. Så sant, de flesta går och stirrar ner i sina telefoner i dagens samhälle. Det är dags att släppa den snuttefilten och börja se sig om. Det enda är ju att det blir mindre med gamnackar för mig att ta hand om på jobbet - men det bjuder jag gärna på! Superfin tolkning och du - stentornen står kvar=) Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mobilen är väl värre än gatan, faktiskt, du har helt rätt. Och gamnackar finns det säkert så det räcker för eviga tider!!!

      Radera
  3. En vy väl värd att höja blicken för att upptäcka! Vacker form och sköna färger! Dessvärre blir jag yr i huvudet när jag böjer huvudet bakåt så det är inte oproblematisk att kika uppåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det ett vackert torn, plåtat från Biblioteksgatan. Du får stå still och ta stöd när du ska skåda in i himlen!

      Radera
  4. Du har sååååå rätt! Man ska absolut titta upp mera. Minns när jag jobbade på nionde våningen i en fastighet i Vasastan med vidunderlig utsikt över takåsarna, så slog det mig att det faktiskt var minst lika fascinerande att titta upp till taket och alla ventilationsrör, trappor, med mera från bottenvåningen. Sedan dess har jag upptäckt mycket "däruppe". Dina bidrag är toppen, raka motsatser till varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller att inse att vyer kan variera!

      Radera
  5. Visst ska man vidga sina vyer och även titta uppåt. Ja att titta fram och ner gör man ju oftare. Att sedan ta en titt "inåt" kan också ge överraskningar. Men svårare att dokumentera.
    Tack för en jättefin tolkning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt påpekande. De inre vyerna syns ju inte ens på röntgenbilder, dock ...

      Radera
  6. Javisst, att lyfta blicken är inte alls fel :-)
    Toppenbidrag, ordagrant.

    SvaraRadera
  7. Heisann, du har så rett. Husker noen elever sa til meg i 1994: Du har lært oss å se opp! Det var etter en studietur jeg hadde med en klasse til Praha. Der måtte vi jo se opp! Oppfordringa fra oss to til alle andre, er: SE OPP, løft haka og ha nesa i sky!!! Livet byr på så mange flere opplevelser da. Ha ei flott uke ;:OD)

    SvaraRadera
  8. Så är det ... vyer finns i alla nivåer! Jag tycker lite synd om människorna som inte kan lyfta sin blick från mobilen och se det vackra, eller kanske det vardagliga som finns bland oss. Perfekt bidrag till veckans tema!

    SvaraRadera
  9. Jag har ett litet problem när jag är ute och går, håller jag inte koll på var jag sätter fötterna så står jag på näsan. Ska jag lyfta blicken får jag allt lov att stanna till så jag inte druttar i backen men visst skulle jag behöva ta det lugnare och kolla mig omkring oftare.

    SvaraRadera
  10. Flott påminning.
    Sjå opp er viktig i mange samanhenger.
    Fin tolkning.

    SvaraRadera
  11. Så vackert torn - vilken pärla! Och det ser man ju inte om man inte ser upp.
    Vi som bär med oss en kamera överallt brukar ofta ha koll både uppåt och nedåt tycker jag. Finns alltid något spännande att fota :-)

    SvaraRadera
  12. Hej, jag är urkass på att titta uppåt. saknar på något sätt det perspektivet helt, är nere på grodnivå istället. Men nu tänker jag att det kanske beror på att jag aldrig ligger och solar. Som jag gjorde i ungdomens dagar, då höjde man blocken mycket oftare. En fantastisk takkupol har du fångat

    SvaraRadera
  13. Jag tittar nog mer upp än ner när jag har kameran i en stad och har ibland känt att jag även behöver vyn neråt men här har du fått en vy är en vacker arkitektur. Fast i skogen är det ner som gäller.
    Gillar att din blick gick upp.

    SvaraRadera
  14. Håller fullständigt med dig, många byggnader i stan är både spännande och vackra om man lyfter blicken. Fin bild försökte lista ut var men lyckades inte.

    SvaraRadera