onsdag, oktober 31, 2018

Vattenfordon

Det finns små båtar.
Och det finns stora båtar.
Ibland möts de där flytetygen ute på sjön, som på mitt foto.

Sinsemellan är de väldigt olika, men ett har de gemensamt: de tar oss fram över vatten. Kanske är det ett stort hav, kanske är det ett skogstjärn i Småland eller en stor sjö som Vänern. Eller så tar vi ett skutt med färja över Bottenviken på en minisemester.

Livet ombord ter sig förstås ganska olika. Kryssningspassageraren lever uppassad och omhuldad. Folk i liten båt får se till att klara sig själva. Men känslan att färdas där på vågorna kan åtminstone stundtals vara ungefär densamma.

Förr i världen, i Barndomslandet, hade vi en liten båt. Den första var ett hembygge i masonit och en dag när jag och pappa var ute lossnade aktern. Jag fick ro för glatta livet medan pappa höll tag i den lösa akterbrädan där snurran satt. Något lika äventyrligt har aldrig hänt mig på större fartyg, men det är ju bara skönt.

Det är Sanna med Gems Weekly Photo Challenge som med temat FORDON fick mig att söka upp en båtbild i mina digitala gömmor. Fotot är taget på Capri, så det stora blå är Medelhavet.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Oj, en båt i masonit.....vi hade en i plåt byggd av två motorhuvar om jag minns rätt.
  Förstår om du fick ro fortare än kvickt - vilket sjödrama. Nu var det längesedan jag åkte båt....gillar bättre att vara på torra land om jag inte ska simma så klart=) Fin tolkning. Ha en bra onsdagskväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ingen mer masonitbåt efter den där ...

   Radera
 2. Haha, vilken bild i huvudet jag fick nu!

  En sådan där gigantisk segelbåt såg jag här på Medelhavet för en två-tre veckor sedan. Maffigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstås aldrig varit ombord på en sån där bjässe.

   Radera
 3. Ha! Jag hoppas ni var simkunniga både du och din far. Vilket äventyr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var vi. Men vi kom i land, utan att tappa motorn! Sen blev det plastbåt.

   Radera
 4. för mig var en upplevelse att följa med sonen och hans produkttanker, stå där på kommandobryggan när alla sov, även kaptenen, trsts manuell styrning och känna hur ynka 2 grader känns i kroppen, äta god mat vid kaptenens bord, lära hur allt fungerar

  SvaraRadera
 5. mellasonen fick upp sin lilla segelbåt idag

  SvaraRadera
 6. Vilka kontraster mellan två vattenfordon! Den ena är nog inte lämpad för någon längre seglats.

  SvaraRadera
 7. Snygging till båt, jag tog inte med båtar fast jag hade så fina foton. Wikipedia sa att fordon bara var de som tog sig fram på land, båtar heter farkoster. Men tanken räknas ju och framåt går det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan. Båtar räknas inte!!! Ack ja, då åker jag dit på missuppfattat ämne, som det hette i skolan. Men gjort är gjort!

   Radera
 8. Oj då spännande när aktern lossnade. Tur du hade pappa med i båten. Själv är jag uppvuxen med båtar och jag är tacksam att vi klarat oss från några större missöden. Något motorstopp och segel i plurret men det var aldrig fara för liv och lem. Segelfartyget på din bild är verkligen imponerande!

  SvaraRadera
 9. Kul bild med den lilla och stora båten.

  SvaraRadera
 10. Fin båt och ett spännande minne.

  SvaraRadera