söndag, oktober 28, 2018

I stället för Fröken Ur


Minns ni henne? Fröken Ur, som man hörde berätta i radio vad klockan var? Och som man ringde till för att ställa just den frågan och få rätt tid på det egna uret?

Det var länge sedan hon lät tala om sig. Men hon lever, om i högönsklig välmåga vill jag låta vara osagt.
För sanningen är ju att hon inte är särskilt behövd längre. Vi har klockor överallt, digitala tidvisare som går hyggligt rätt, vart man än riktar blicken är det lätt att konstatera hur sent eller tidigt man är ute, hur brådis man har.

Fast har man det här bordsuret vill man nog inte ha så många fler varianter. För vilken klocka slår denna underbara skapelse? En skylt, en tavla, en prydnad! Okej, inget för den som måste ha sekundpassning, men för oss andra! Tänk att ha kommit på den, bara en sån sak!

U(nde)rverket finns i flera storlekar, troligen tillverkat i Tyskland. Den här, i storlek som en pizzakartong, kostar en bit över 20 000 kronor, så det är ingen pryl man langar ned i tvättstugan när man eventuellt tröttnar (jag gjorde det med en billig från IKEA som tickade för högt ...).

Just det här exemplaret står i skyltfönstret till en heminredningsbutik på Östermalm. Att min lilla kamera inte höll sig för god för att passa på att spegla sig i detta exklusiva sällskap kan jag bara be om ursäkt för. Den ville väl bara skylta lite, den med!

Och skulle ni trots allt vilja konsultera Fröken Ur, så svarar hon fortfarande om ni ringer 90510. Hon har systrar i tjänst i flera länder: Finland, Israel, England och Ukraina, men i Norge fick hon sparken för tio år sedan.

Skyltsöndag är det varje söndag i Blogglandia. Om du tar vägen om BP:s blogg hittar du med största säkerhet fler skyltar, av de mest skilda typer.
Förresten: Visst har ni kommit ihåg att ställa om era klockor sen i går? Bakåt, en timme!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Passar ju alldeles förträffligt som skyltning idag då det är dags för den där (enligt mig) HELT onödiga tidsomställningen igen.
  Såg en sån där klocka på ett hotell en gång - oerhört frän! Fast den pengen skulle jag inte ge för den...
  Visst är det konstigt - vissa "gamla" telefonnummer sitter som berget, medan mycket nytt aldrig fastnar ;-)

  Ha en finfin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä detta är inte den klocka man tänker på först om man bara behöver nåt att kolla tiden på ... men jag tycker den är genial! Och snygg! Den här omställningen av klockor, däremot, är jag nog rätt trött på.

   Radera
 2. Ja, den klockan är urkul! Hehe!
  Jag har på Pinterest samlat ett helt gäng så har du konto kan du njuta av dessa:
  https://www.pinterest.se/Peztis/watch-the-wall/

  Som Ama säger, vissa nummer sitter. Undrar hur många gånger jag slagit 90510, det var en klassiker för att kolla att telefoner fungerade, när jag programmerade växlar och liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag Pinterest-konto? Måste kolla! Själv har jag nog inte hört av mig till Fröken Ur på sisådär 40 år, hoppas hon inte är lessen ...

   Radera
 3. snyggt, men i min ålder behöver en inte bry sig om klockan, bussen kommer varje kvart här på Hisingen ❤️ som ändå har vridit typ ett dussin klockor bakåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man klockor får man finna sig i att ställa om den, bara de modernaste klarar sig själva.

   Radera
 4. Absolut älskar det här uret! Vill ha! Kanske i lite mindre format, för 20 000 kronor är peanuts för en Östermalmsbo, men aningen dyrt för en Täby dito. Men herregud så läckert uret är.
  Som bonus fick jag infon om Fröken Ur. Visste inte att hon fortfarande existerar. Trodde hon hade "dött" för länge sedan.
  Å vilken fullträff ditt bidrag är just idag. Tänker på omställning till vintertid...

  Tusen tack för ett toppen bidrag och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockan finns i en mindre storlek, det har jag sett i hörnet av Karlavägen och Grev Turegatan (tror jag). Då kostade den i a f lite mindre ... Önskar dig en fin kommande vecka!

   Radera
 5. Men vilken häftig! Fast det tog osedvanligt lång tid att läsa klockan, hihi! Men snygg som bara den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vänjer sig nog vid den! Jag älskar den!

   Radera