torsdag, november 08, 2018

Dags för mössa?

Glas, glitter, fjädrar och fransar på turbaner m/2018.
Det drar ihop sig till mössornas tid.
För min del har jag alltid tyckt ganska illa om alla sorters huvudbonader. Säg mig det som är mer missklädsamt än en skärmmössa/keps/basker! Visst, en "bad hairday" kan det säkert vara en nödlösning att klämma ner en luva över knoppen, men den hatt som jag trivs med på riktigt finns inte  då har jag ändå satsat på några genom åren, utan större framgång.

Fast nu för tiden finns det ju ett annat mössbruk ibland oss, ett som inte har med kalla öron att göra: turban. Och det är inte bara att sno en tygbit runt skallen, det är i stället en avancerad teknik som ska till. Om man inte köper en färdig, förstås!

Iman Aldebe såg sin chans när hon började skapa moderna hijaber och turbaner för kvinnor i Sverige som vill täcka sitt hår. Hennes skapelser lät tala om sig, det blev modereportage och tv-inslag, och nu har de till och med kommit ända in i det verkliga finrummet: Nationalmuseum! På avdelningen för ny svensk design finns hennes futuristiska kreationer.

Bärbara? Tja, åtminstone inte garanterat jättebekväma och förmodligen inte särskilt värmande heller, åtminstone inte när materialet är glas. Men rätt skojiga, det måste ni väl hålla med om? Även om de inte är något för en mössornas ovän som jag.

Modedjuret 2018 (vid sidan av leoparden förstås) har varit trollsländan.
Även på turban.
Cykelhjälm tänkte jag när jag såg den här skapelsen.
  Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. snygg cykelhjälm vill jag ha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får vira nåt trevligt tyg runt din!

      Radera
  2. "Säg mig det som är mer missklädsamt än en skärmmössa/keps/basker!"

    Lätt! En människa som fryser! Har aldrig fattat det där med att folk klär sig i varma skor och jackor men glömmer huvudet där den mesta värmen försvinner ut. En stor tjock jacka och ett litet huvud som tittar upp? Nej, en snygg mössa eller hatt så klart!

    I slutet av 80-talet hade jag en lång svart kappa med en ståkrage i furskpersian. Till denna hade jag en hatt i ryskt stuk i samma material. Oj så snygg jag var! :D Blev till och med stoppad på ett tåg av ett fyllo, han ville bara säga att jag var jättesnygg, så skulle jag se ut!

    Genom åren har jag haft många hattar av olika modell. Många har så avundsjukt sagt "Åh, om man ändå kunde bära hatt!" men jag hävdar att man har då bara inte funnit rätt modell.

    Jättekul med utställningen du var på. Jag var på ett konstgalleri av en modist en gång, hon hade gjort en ursnygg hatt av plastskedar! Inte att använda, direkt, men snygg likväl.

    Oj, blev visst långt. Älskar hattar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har väl nån sorts hatkärlek till dem ... Och ska man ha nåt på huvudet föredrar jag en luva som sitter fast på ytterplagget. Om du finge se mig i basker skulle du förstå!!!!

      Radera