söndag, november 04, 2018

Konststickning som sticker ut

Gagga med sin mosstickade Thore Andersson-tröja. Hennes egen kofta utförd i en
variant av Skillingsmarksstickning.
Att översätta bildkonst till textil är något folk har gjort i eviga tider. Renässansmålningar blev gobelängtapeter, exempelvis. Och Mona Lisa har blivit både slips, kasse och necessär, Monets näckrosor likaså. Rackstadmålaren Gustaf Fjaestads motiv blev också till väv i lite modernare tider.

På Arvika Konsthantverk invigdes i helgen en utställning med koftor av nio flinka damer som vet hur man hanterar garn och stickor. "Konstnärens tröja" heter utställningen. Var och en av utställarna hedrar en utvald konstnär med sitt verk.

Margareta "Gagga" Björkäng Eriksson har tagit sig an en målare från trakten, en mästare som vi är många som uppskattar: Thore Andersson. Han var en personlig vän dessutom. Och tröjan hon formgett till vännen Thores ära påminner starkt om hans måleri. Hur snyggt som helst!

Niki Saint Phalle i stickat.
Maja Fjaestad är ett annat stort namn i branschen och på trakten, mest känd för sina tryckta blommotiv. Nu har hon fått "sina" blommor broderade på en beige kofta, skapad av Maja Karlsson.
En djärv kreation i starka färger har Anna Bauer gjort, inspirerad av Niki Saint Phalle. För den som sett "Hon" utanför Moderna Museet i Stockholm är släktskapet tydligt.
Alla tröjorna är exempel på konststickning som sticker ut!

Bortsett från utställningskoftorna är butiken som vanligt full av bevis för den lokala kreativiteten.
Här finns smide, keramik, vävnader, träsniderier.
Just Gagga (det är så hon signerar sina verk) är flitigt representerad. Hon har bl a överfört foto till textil i egna kuddar, och hon bemästrar en stickteknik som hon är nästan ensam om: Skillingmarksstickning.

Vi råkar dessutom ha en liten gemensam bakgrundshistoria, Gagga och jag. Skam till sägandes hade jag helt glömt bort det när hon för ett antal år sedan stod framför mig på bokmässan i Göteborg, presenterade sig och undrade om jag kände igen henne. Det gjorde jag alltså inte.

Skillingmarksstickning i detalj.
Men det visade sig att 1965, när jag var nybörjarjournalist på lokaltidningen Arvika Nyheter, hade jag utsetts till hennes handledare när hon kom till redaktionen ... vad ställde man egentligen för krav på handledare, jag bara undrar? Några veckors "erfarenhet" räckte tydligen!

Nu blev Gagga inte journalist. Det kan vara ett betyg på den där handledningen, men nu gick det ju bra med hennes karriär ändå!  En synnerligen skicklig konsthantverkare blev hon. Roligt att se och gott så!

Maja Karlsson tolkar Maja Fjaestad.

Många konstvänner kom på vernissagen.

Trevligare förvaring för vinterns vantar och sockor kan man få leta efter!

Tröja i Skillingmarksstickning, signerad Gagga. Hon har t o m stickat ett
helt sofföverdrag i den här tekniken!
 Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. Men vad kul! Och intressant! Är alltid kul när folk gör om något till något helt annat. Eller alltid var kanske för mycket sagt. Jaja, här var det kul.

    Intressant med Skillingmarksstickningen som jag inte blir klok på om det stickas från ena eller andra hållet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var en rolig idé!
      Om stickmetoden - Nä jag vet inte heller, och jag kommer aldrig att försöka ... min ufo-karriär är redan lång! (ufo = unfinished objects men det visste du väl redan)

      Radera
    2. Haha, jag kanske har hört om ufo på det viset förr men jag hade inte kopplat det om du inte förklarat. Tack för det!

      Försökte kolla upp det där men hittade inget. Det är väl en en hemlis.

      Radera
    3. Jo enligt Gagga är de bara två som bemästrar tekniken, de har båda lärt sig av en och samma kvinna. "Har ständigt tryck på mig att lära ut hur det görs, men håller på det ett tag" skrev hon till mig när jag frågade ... Hon har hur som helst vidareutvecklat metoden en del. Med lysande resultat!

      Radera
  2. Skillingmarkstickning är ju jättesnyggt! Och säkert svårt också. Kul med Niki Saint Phalle-koftan. Möjligen något svårburen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha jaaaa ... tror inte den var i min storlek hur som helst ... :-D

      Radera
  3. Niki Saint Phalle koftan är verkligen ett konstverk. Jag som inte ens kan sticka kan bara sitta med öppen mun och beundra verket.
    Skoj att Gagga (varför tänker jag på Lady Gaga här;-) kände igen dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag stickade mycket förr, men aldrig så här avancerat förstås. Gagga hade ju namnet att gå på den där gången, det hade inte jag ... för att jag såg ut precis som drygt 30 år tidigare tror jag inte riktigt på!

      Radera
  4. Svar
    1. Niki skulle passa min vackra kropp ❤️

      Radera
    2. Allting klär en skönhet!!!

      Radera