måndag, november 26, 2018

Njutning för öronen

Lyrans noblesser har skickat ut ett nytt bud om en tematrio: Ge mig era bästa tips på tre ljudböcker med bra uppläsare!
Tänk så många mil i bil som skulle ha varit snudd på outhärdliga om det inte hade varit för de där härliga ljudböckerna! Här exempel från Finland, Sverige och Danmark!

"Harens år" är en av den synnerligen ojämne, men ibland väldigt lyckade, författaren Arto Paasilinnas skrönor. Tomas Laustiola läser och det gör han väldigt bra. Vi stornjöt hela familjen, trots att ungarna inte var särskilt gamla! Andra av Paasilinnas böcker gör man bäst i att glömma. Nu blir det inga fler, eftersom han avled nyligen.

"Drömmar vid havet" av Björn Larsson är en enda lång njutning. Staffan Göthe läser, och storyn är helt fascinerande från början till slut! Kapten Marcel blir minsta gemensamma nämnare i en rad människoöden där kärlek bara är en av ingredienserna. Önskar att många fler får glädjen att lyssna till denna underbara, superskickligt sammanflätade text!

"Marcoeffekten" är en spännande historia som utspelar sig i Köpenhamn. Kanske tänker man att deckare inte ska lyssnas på utan slukas direkt från papper, men den här boken, av Jussi Adler-Olsen, gör Stefan Sauk full rättvisa (i andra sammanhang kan jag tycka att han tar i lite i överkant). Marco, romanens huvudperson, är en pojke som växer upp i kriminalitet men som vill bort från det. Avdelning Q med Assad som extra tillgång bjuder till och med på ett och annat leende.

UPPDATERING: Förstår inte hur det gick till, men jag lyckades glömma min absoluta favorit, alla kategorier: Astrid Lindgrens egen inläsning av "Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult". En helt förtrollande småländsk kärleksberättelse om hennes föräldrar. Jag har skrivit om den här på bloggen flera gånger och kan lyssna på den igen och igen. Om du inte hört den så gör det!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Har aldrig lyssnat på en ljudbok. Min man gör det, men jag vill ha boken i handen.Så gammalmodig är jag;-)
    Marcoeffekten har jag läst - på riktigt alltså. Har faktiskt slukat att av Jussi Adler-Olsens böcker. Älskar dom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ena utesluter inte det andra. Bilresor är kanon för hörböcker!

      Radera
  2. Har heller aldrig lyssnat på en ljudbok. Eller jo, på bibblan på 70-talet lyssnade jag på Tintin. Och så hade vi någon LP-skiva med Astrid Lindgren. Och så lyssnade jag på Kvinnan i sjön av Raymond Chandler på radio.
    Det känns inte riktigt som min grej. Bra att det finns som alternativ, dock.

    Tack för tips om böcker, det är alltid intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Astrid läser SÅ bra, både barntexter och så den här som jag ivrigt rekommenderar. Jag tycker alltså att det är bra att kunna läsa med både ögon och öron!

      Radera
  3. Paasilinna har sina poäng ibland, men inte lyssnat - ens på finska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Laustiola är kongenial. Men några Paasilinna-böcker är faktiskt direkt eländiga.

      Radera
  4. Tack för tipsen, de här böckerna ska jag kika efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du blir inte besviken tror (och hoppas) jag!

      Radera
  5. jag är ingen storlyssnare, men ibland övar jag lite för ordningens skull. just nu på Silvervägen av Stina Jackson. Björn Larsson är en förbisedd författare tycker jag som var stormförtjust i Long John Silver och Den keltiska ringen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt om Björn L, han är ju jättestor i Frankrike t ex.

      Radera