fredag, november 02, 2018

Stötta läslovet!

Strax är det över för den här gången, skollovet som man försökt döpa om från höst- till läslov. Något riktigt genomslag har den kampanjen väl inte haft, som redaktören för Boktugg konstaterar. Å andra sidan har vi i alla fall definitivt lagt både lingon- och potatisloven bakom oss, för gott skulle jag tro. Så om åren går kanske ...

Men visst vore det värdefullt om läsningens egen vecka blev stöttad och framlyft av alla som rör sig kring eller tillsammans med barn. Få länder har en så rik produktion av böcker för barn och unga som Sverige. Och det handlar om texter och bilder av hög kvalitet så gott som genomgående!

Nog för att många ungar läser, det visar om inte annat statistiken över utlåningen från våra bibliotek. Fast samtidigt finns det stora grupper som aldrig öppnar en bok, förtjusningen över läsning är synnerligen ojämnt fördelad i samhället. Det beror bland annat på föräldrarnas inställning, och så förstås den eviga konkurrensen med digitala medier.

För egen del minns jag med stor glädje hur underbart det var att varje födelsedag och jul och någon gång däremellan öppna det där hårda paketet som lovade spänning, kanske skratt, nya insikter, definitivt underhållning av någon sort. Sedan bjöd bibblans långa och sprängfyllda hyllor på resten. Att läsa var roligare än väldigt mycket annat!

En aktör för mer läsning som kanske är lite oväntad är Mc Donalds. Varje år sedan 2001 har snabbmatskedjan då och då erbjudit böcker i stället för leksak till den som köper en barnmeny. Det har handlat om 121 titlar av 109 upphovspersoner. Hittills har över 20 miljoner böcker hittat unga läsare den vägen. Nu aviserar företaget att det kommer att finnas bokalternativ året runt, med start i januari. Bara att tacka och ta emot!

"Ge dina barn ett språk" är hamburgerfolkets stridsrop. Helt klart är att det är få saker som är bättre att ge sina barn än just det: ett ordförråd, en bekvämlighet med skriven text och bekantskapen med hur en historia kan berättas.
Så det är bara att hålla med! Och fira läslov! Ett par dagar kvar!

Vad sägs om en läskig clementin, att sätta tänderna i medan du läser?
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. våra barnbarn är väldigt bokintresserade ❤️

    (tips på en göteborgsk författare som du kan lyssna på:
    https://urplay.se/program/203769-ur-samtiden-stockholm-literature-2017-johannes-anyuru

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har dåligt samvete för Anyuru.

      Radera
  2. Jättebra att McDonalds erbjuder böcker. Kanske kan de få några fler barn att börja läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Happy Meal-böckerna brukar dessutom vara bra!

      Radera
  3. Om Läslovet blir permanent får det kanske större genomslag. Hoppas på det.
    Läste på en blogg från Åsele att deras kommun och framförallt bibliotek gick "all in" med Läslovet:
    https://naltanorrland.blogspot.com/2018/10/hostlov-tredje-dagen-halloween.html

    Så himla kul att läsa faktiskt. Åsele har 3 000 invånare, Täby har 70 000. Biblioteket här gjorde precis ingenting. Trist!
    Clementinen var himla söt, förhoppningsvis i dubbel bemärkelse;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Clementinen var i alla fall god. Önskar alla ungar stor läslust! Är så glad att mina verkar hålla sitt läsande vid liv.

      Radera