måndag, november 19, 2018

Det ultimata ytterplagget

Det kan inte vara bara jag som har svårt att välja lämpligt ytterplagg när man ska våga sig utanför väggarna i rådande väderlek.

För trots att termometern är ganska uppmuntrande med sina visserligen inte så många, men ändå plusgrader fryser jag i alla fall. Snåla vindpustar går genom märg och ben, fingrarna stelnar trots att jag har stoppat in dem i handskar. Och rätt som det är kommer det ett liten skur till råga på allt!

Vindtätt och regnsäkert är vad som behövs, men det ska vara lagom varmt också. Inte så tjocka lager att fem minuters promenad resulterar i monstersvettning. Och inte så lätt att man önskar sig omedelbart inomhus igen, eller åtminstone en varm buss eller bil som går att kliva in i.

Så bra då att jag hittat en kappa som funkar i alla väder. Eftersom den är en prydnadsväv och sitter på en vägg i Nationalmuseum. Väven kom till redan 1973 och heter logiskt nog "Kappan". En släkting till textilkonstnärinnan Elisabet Hasselberg Olsson hade dött, men kvinnans finkappa, som hängt i hallen i åratal, fick evigt liv i den här formen.

Den avlidna släktingens gamla kappa är alltså det ultimata ytterplagget: perfekt i storlek, alltid lagom varm, snygg dessutom  det sista en egenskap som aldrig bör underskattas!

Fast det är klart, den som fryser bör väl hellre än att gå på museum knalla in i närmaste klädbutik för att shoppa. Det blir alla gånger mera väderbeständigt. För museikappan är ju bara ögongodis och stannar inne.

PS Konstnärinnan är också den som formgett den jättestora landskapsväven i riksdagens plenisal. Viss släktskap mellan verken syns, eller hur?

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. Ja, jag håller med dig. Att hitta den perfekta kappan är jättesvårt! När man väl hittar en som verkar stämma bra in på kraven så faller det på prislappen. Det finns ju tyvärr gränser för vad man kan och vill betala.

    Som du säger, släktskapet synd. Vackert!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prislappen kan ju få vem som helst att baxna ibland! Man måste hur som helst ha olika sorters ytterplagg, för olika väder. Även om det blir trångt i garderoben.

      Radera
  2. Håller inte med dig och Emma. Tycker det är inte alls svårt att välja kappa till olika temperaturer. Jag fryser otroligt lätt jag med, så hellre sätter jag på mig för mycket kläder än för lite. Skulle jag mot förväntan börja svettas är det ju bara att ta av ett lager;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt enkelt lyckats planera din garderob på det perfekta sättet - lager på lager kan vara svårt tycker jag.

      Radera
  3. jag har fått ärva av sönerna ibland ❤️ senast en tröja det står En svensk klassiker på - tror inte det syftar på böcker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det tror inte jag heller! :-D

      Radera
    2. återvinning i den här familjen!

      Radera