måndag, oktober 31, 2022

Alla har lov att läsa när det är läslov

På Lill-Skansen bjuds barn in i böckernas värld. Stora böcker kan, visar det sig, också
passa små barn, i alla fall när man kan klättra på dem!
Jaha, då sparkar vi igång den, läslovsveckan! Bara att hugga en bok, slå sig ner och börja. 

"För att få läsflyt och lust att läsa behöver elever bli inspirerade och motiverade till läsning" skriver Skolverket. Och visst, det här är en satsning som framför allt tar sikte på barn och unga, som ofta inte upptäckt böckernas spännande värld.

Men ingenting hindrar väl äldre generationer att hänga på, även om vi inte har en extra ledig vecka att disponera? Somliga av oss har ju faktiskt betydligt mer ledig tid än så ...

För egen del tror jag att jag ska hoppa på ett erbjudande från BookBeat: gratis läsning i 45 dagar. Finns några nyheter jag gärna skulle stifta bekantskap med redan nu, innan pocketupplagan är här.

Jag är också extra intresserad av att lyssna på "Ro utan åror" skriven av min vän och kollega Ulla-Carin Lindquist, som blev ett offer för den helt vedervärdiga sjukdomen ALS (Amyotrofisk Lateral Skleros). Den svenske hockeylegendaren Börje Salming är den senaste välkända personen som drabbats och än en gång satt ljuset på behovet av mer forskning för att förstå och förhoppningsvis kunna behandla den här åkomman som skoningslöst leder till döden, ibland ganska snabbt men alltid plågsamt.

Nu finns den här boken i ny version, inläst av skådespelaren Cecilia Nilsson (den tidigare, med Lena Endres röst, innehöll ett antal tokigheter i en uppenbart illa korrekturlyssnad inspelning). Denna fantastiska bok i vars tillkomst jag har haft äran att vara delaktig finns dessutom i ny pocketupplaga, med omgjort och jättefint omslag! Jag har skrivit mer om bokens tillkomst här eller här (förutom i "I ljust minne bevarad" som är en alldeles egen bok, se i spalten här till vänster).

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Läslov låter mer positivt än höstlov :) Jag läser just nu för första gången på ett par månader, jag är en periodare som slukar böcker under ett tag och sedan tar det stopp och annat tar plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är likadan numera! Ibland sitter mina "lässvårigheter" i rätt länge.

      Radera
  2. biblioteken har otroligt mycket roliga aktiviteter denna vecka; pyssel, läsning, skrivande i skräckskola, origami, tillverkning av Potters trollstav, mm, jag ska följa med barnbarn på några, hämtar dem på fritis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många kul initiativ, hoppas fler än du passar på tillfället!

      Radera
  3. Jag minns hur gripen jag blev av Ro utan åror, en fantastiskt vacker och sorglig livshistoria. Jag lyssnar numera på Bookbeat och väntar just nu på att få höra Martin Emtenäs själv läsa sin bok Tusen och 1 art.. Den har premiär den 3 november. Just nu lyssnar jag på Stina Ekblad som läser Anders Rosengrens Hela livet. Jag gillar Stina skarpt men tycker inte hon passar att läsa texter som är vetenskapliga. Hon får dem att låta som poesi, o jag tappar koncentrationen. Glad måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag gillar bäst hos Stina Ekblad kan man läsa om här (jag är inte med i hennes iofs stora fanklubb) https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2005/07/jakten-p-stina-ekblads-armar.html

      Radera
  4. Jag har nog alltid haft läslov... numera året runt. De sista åren som jag var klasslärare, satsade vi jättemycket på läsning. En vecka om året var det mer än vanligt, då läste ALLA lärare en halvtimme med sina elever, även i slöjden ... (möjligen att gympan fuskade) varje morgon. Vi läste tyst i egenvalda böcker, både lärare och elever - och tipsade varandra om bra böcker. Varje höstlov tog jag med en bibba barnböcker hem för att hitta guldkorn - en del elever trodde på allvar att jag hade läst varenda bok i hela bibblan.
    Men vanlig högläsning var det varje morgon, hela terminerna, med av mig vald bok.
    Jag är inte så säker på att min skola fortsatte med det här, entusiasterna har slutat och nymodigheter införts i och med datorer och iPads.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan bara önska att dagens lärare vill och orkar fortsätta i dina spår. Så viktigt!

      Radera
  5. Han är ju såååå söt ditt lilla barnbarn. Å med en sådan farmor lär han absolut ha en förkärlek för böcker troligen redan innan han börjar första klass;-) Bra så:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är han! <3 !!! Och han är redan klart förtjust i böcker. Hoppas att det håller i sig.

      Radera
  6. Vilket gulligt barnbarn! Och i så passande miljö! LÄslov är ju roligt men undrar hur många barn och ungdomar som läser. Kan nog bli lite oroad här- Tror lovet sb´nart dpös om till "dataspels lov". Men hoppas inte.
    Har läst och har boken "Ro utan åror " ett par gånger och även det du skrivit om boken. Skulle gärna lyssna på den Såg att den finns på "Storytel" som ja har och just med Cecilia Nilsson. Ska ta mig an den efter X av Pascal Engman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog har böckerna konkurrensutsatts på ett sätt man inte kunde drömma om för bara 20 år sen. Önskar hett att inte böcker glöms bort!
      Den boken tål att läsa fler gånger, minsann.

      Radera