måndag, oktober 17, 2022

Är du tillräckligt skeptisk?

Hamnade på en föreläsning med rubriken "Ingenting är sant  men det går att veta bättre". I tider när "fake news" blivit ett ord på allas läppar känns ämnet väsentligt! Den som föreläste heter Patrik Böckman. Han är ordförande för "Vetenskap och Folkbildning", en ideell organisation med fyrtio år på nacken och nära tretusen medlemmar. 

VoF vill främja sunda sätt att se på omgivningen. Deras syfte beskrivs så här på hemsidan: "att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga och ogrundade föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt. En viktig del av den vetenskapliga folkbildningen är att klargöra vilka frågor som kan respektive inte kan avgöras med vetenskapliga metoder."

Det finns olika sorters tvivlande människor: förnekare och skeptiker. Om man försöker tuta i oss att något, en produkt eller en idé, är sund och bra är det med största sannolikhet inte sant, säger Böckman. Men hur kan man veta något över huvud taget? Tja, egna och andras erfarenheter kommer förstås till användning. Fast det kan också hända att något man återberättar gång på gång sakta byter innehåll, man börjar tro på en "lite bättre" version av historien trots att upplevelsen var ens egen!

Önsketänkande spelar också in. Och stor varningsflagg måste hissas för uttryck som "alla vet ju" och "det är helt naturligt" eller "det brukar alltid fungera". Böckman tar ett exempel från det gamla Sverige: "alla visste ju" att åderlåtning var bra, medan det i själva verket var ett ingrepp som ytterligare försvagade den sjuke. Överlevde hen hade hen tur, mer troligt var att åderlåtningen påskyndade förflyttningen till graven.

Om jag ser till företeelser i min egen vardag tycker jag det visar sig att min gamla mammas tes ofta visar sig vara riktig. Hon sa: "Står det i tidningen om något man känner till är det som regel fel". Inget bra betyg till oss som jobbat i massmedia i åratal, men en tänkvärd reaktion ...

Anekdoter kan vara trevliga, men de bevisar heller ingenting. Böckman liknar dem vid halmgubbar: de är lätta att peta omkull trots att de ser stabila ut vid en snabb blick. Fast visst existerar slumpen, och visst kan oturen vara framme  men faktaresistens är farligt, inte minst när den högljutt dyker upp i politiken.

I det sammanhanget passar det perfekt att tipsa om en ny dokumentär i två delar som finns på SVT Play: "Trump och lögnen som vapen". Här visas tydligt att USA:s förre president ljugit under hela sin karriär. Ändå tror folk på honom!

Måndagar har fått särskild status genom VoF, som sedan ett par år tillbaka har "Skeptisk måndag". Då publiceras ett blogginlägg om ett ämne som berör föreningens intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan. 

Vetenskap ska enligt föreningen handla om metoder och inte om åsikter. De publicerar också tidningen "Folkvett" som utkommer med fyra nummer per år. Och denna måndag återstår nu frågan för oss alla att besvara: Är du tillräckligt skeptisk?

Copyright Klimakteriehäxan 

10 kommentarer:

  1. Mycket intressant!
    Visst är det så att saker förskönas eller förfulas med tiden, ett ord hit, ett ord dit och så är förändring på gång.
    Att Trump blir trodd fastän han är en av de allra största storljugarna genom tiderna är otroligt. Kunde skriva hur mycket som helst om det här men det gagnar nog varken den ev. läsaren eller mig, så jag låter bli .
    Ha en fin måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker VoF kämpar en ädel och viktig kamp!

      Radera
  2. som tur så lär sig småbarn källkritik redan i 1:a klass

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får hoppas att det byggs på och sitter i.

      Radera
  3. Igår spelade vi in "Plump (som vi kallar honom) och lögnerna...". Så det ska bli spännande att se det ikväll.
    Att man aldrig ska lita på nåt som skrivs i kvällspressen lärde jag mig för många år sen när det hände massor av saker som sen skrevs om, 50% var fel!
    Och att tro blint på nätskriverier skulle jag aldrig kunna göra!!
    Fast det kan ju vara en nackdel ibland.....
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hälsosamt att vara skeptisk, jag tror verkligen att det är sant! SVT:s Dokument utifrån är ofta väldigt sevärda. Detta är bara ett exempel, både aktuellt och viktigt.

      Radera
  4. folksägner… den här har du väl läst:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/02/rattan-i-pizzan.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hänger inte riktigt med i din tankegång här. Men visst, råttan i pizzan har vi hört talas om.

      Radera
  5. Spännande läsning, jag tror att jag är rätt lättlurad. tyvärr, det där med ärliga blå ögon, stämmer på mig. Jag tittar noga på den som påstår något, och lägger stor vikt vid uppfattningen jag får av personen...Ska kika in på länken

    SvaraRadera
  6. En intressant föreläsning i mitt tycke. Och överlag är jag nog tämligen skeptisk.

    SvaraRadera