onsdag, oktober 26, 2022

Böcker man bär med sig

Alla har vi väl någon gång frågat ett barn "och vad har du lärt dig i skolan i dag då?". Ibland borde man kanske ställa sig själv samma fråga. Nu kom den ändå, om än lite omstöpt!

För idag är det Enligt O som ställer den sedvanliga Veckans kulturfråga och undrar Vilken skönlitterär bok förändrade ditt sätt att se på världen?

Verkligen ingen trivial fråga! Vilka verk bär jag med mig? Finns ju så många böcker som gjort bestående intryck, men vilken eller vilka titlar ska jag peka på? Och ska jag satsa på något som bekräftat vad jag trott, eller något som ställde gamla idéer på huvudet? Eller något som fick mig att tänka i helt nya och oprövade banor? Måste bli mer än en bok, faktiskt.

Än en gång är jag redo att lyfta fram författarduon, tillika advokatparet, Lena Ebervall och Per E Samuelson, som sprider nytt ljus över gamla svenska surdegar, sådana som man helst skulle vilja att vi sluppit se över huvud taget. Hela deras författarskap går ut på att vända ut och in på gamla "affärer" och det har gång på gång blivit läsning i min smak. "Ers Majestäts olycklige Kurt", "Florence Stephens förlorade värld" och "Bombmannens testamente" är alla av den kalibern. Nu finns också en ny bok om IB-affären, en bok i vilken bilden av Olof Palme tydligen förändras ganska dramatiskt, men den har jag inte hunnit läsa.

Stormakten Kina hade, det inbillade jag mig länge, gjort sig av med maoismen. Men när jag läser den tyske journalisten Jan-Philipp Sendkers romantrilogi visar han att jag varit alldeles för naiv. Första delen är "Viskande skuggor" (Das Flüstern der Schatten).

En annan bok som alltid finns med mig är "Vem ska trösta Knyttet?" av Tove Jansson. Älskar den! Jag tycker att den predikar medmänsklighet, omtanke och värme. Ett utmärkt budskap när man ska se på världen som omger oss.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Tove Jansson har fått en att se ljusare på omgivningen och sina närmaste.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte läst dina böcker, men jag skulle gärna läsa Vem ska trösta Knyttet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste du! Det tar inte lång tid men är SÅ värt det! (Ebervall-Samuelson borde du också ta tag i, du som har intresse för samhällsfrågor)

      Radera
  3. Ni bokbloggare är fantastiska. Varifrån hämtar ni alla intressanta frågor/teman? Helt otroligt. Ja, jag vet att jag har sagt det förut...

    PS. Tusen tack för länken till inlägget. Gillade berättelsen skarpt, för det var ungefär som jag upplevde "separationen". DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de påhittiga, kamraterna som troget kommer med nya ämnen/teman! Kärlekssorg är inget att fnysa åt, minsann! Inte ens vid låg ålder.

      Radera
  4. Tack för ett par tips av advokatparet. Har här läst Bombmannens testamente och ska gärna ta mig an den om IB affären-
    Sendkers romantrilogi har jag läst och eftersom jag bott fyra år i Kina är den alltid aktuell.
    Och visst hänger jag med på "Vem ska trösta Knyttet".
    Skulle ha fler böcker här. Men visst är det svårt att välja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väntar nog med IB-storyn tills den dyker upp i pocket - går ju rätt fort numera.

      Radera
  5. Advokatparet har jag missat helt. Hoppas jag får tag på böckerna, vilket jag säkert får om jag anstränger mig lite grann. Sendkers bok/böcker har jag läst och läser gärna om dem igen. Tove Janssons böcker är det samma sak med, förutom en som jag fortfarande har i bokhyllan. Resa med lätt bagage.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Advokaternas böcker finns alla i pocket, överallt, och på bibliotek förstås. Nu finns det fler Sendker som jag inte hunnit med!

      Radera
  6. Min boklista växer fortare än jag hinner läsa, för just nu är jag inte i en läsarperiod. Men det kommer och då har jag mycket att välja bland. Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet hur det är, mängden av böcker-jag-verkligen-vill-läsa-fast-jag-fattar-inte-när ökar oavbrutet. Omöjlig uppgift, faktiskt.

      Radera
  7. Vilka intressanta tips. Tack för dem!

    SvaraRadera