måndag, oktober 21, 2024

CITAT om hår

Diskriminering på grund av frisyrer som afros och flätor är ett så pass stort problem på amerikanska arbetsplatser och skolor att en lag, CROWN Act (Creating a respectful and open world for natural hair) infördes 2019. /.../  För i USA är håret en ständig påminnelse om att kampen för jämlikhet och frihet förs där vi minst anar det: i människors frisyrer.

-Se där en lag man inte hade en aning om, vare sig om behovet eller att den faktiskt införts! Det är i en artikel i Dagens Nyheter som denna upplysning serveras. Där fick man något att tänka på när det är dags att gå till frisören nästa gång.

5 kommentarer:

  1. sikher i Sverige som körde buss och tunnelbana fick inte använda turban, de klipper aldrig håret, för det är gåva från gud

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jag är nästan säker på att jag åkt buss med turbanförsedd förare!!!

      Radera
    2. Hannele1:55 em

      det tror jag också, men det var annat förr i Sverige på 1970-talet, de fick kämpa, byta jobb

      Radera
  2. Javisst, där hade vi det med onödigt vetande igen... Tänk att en sådan "act" behövs. Men USA är ju USA. Om jag tänker på det mörkhyade manliga och kvinnliga fotbollsspelarna i England och Frankrike så tvivlar jag på om de känner till eller ens behöver en sådan "Act". Deras hårkreationer är WOW och riktiga konstverk.

    SvaraRadera
  3. En bekant ”over there” blev tvungen att raka av sig skägget för att få ett mycket eftertraktat jobb. Och jag har hört otaliga liknande historier.
    Och en tjej slutade sitt jobb i en reception, när hon inte längre stod ut med att chefen ville få henne att använda läppstift — ingen lag, men tjat kan vara illa nog.
    Margaretha

    SvaraRadera