måndag, oktober 28, 2024

Gult, rött och rosa

Har just fått en ny blombekant: Kerria (Kerria japonica Pleniflora). Trevlig buske med gula blommor. En kvist stack ut över staketet till en kolonilott när jag var ute på en liten promenad och blomman fångade min blick.

Samtidigt kom självaste "kolonisten" ut genom grinden och när jag frågade vad det var för växt jag stod och tittade på nöjde hon sig inte med att ge mig namnet, hon bröt av kvisten också och tyckte jag skulle ta hem den och sätta i vas. Vilket jag gjorde, men först sedan jag kompletterat med ytterligare en liten matchande kvist med en trevlig klase av röda bär, kanske av vildkaprifol? 

Duon hamnade i en vas i design av Lisa Larson, en vas ur en serie man inte så ofta ser till. Quartette heter den, enkel modell i svart porslin från 80-talet, blommorna står bra i kvadratisk öppning och jag är förtjust i detta fynd från en andrahandsbutik!

Lägg sedan till att hösthimlen kan bjuda på vackert färgspel med rosa inslag när solen är på väg att gå och lägga sig för natten. Bara att tacka och ta emot!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. Jag älskar kerria! Mitt första möte med en sådan buske var i Skottland — den såg ut som en jättestor ”maskrosbuske” på långt håll. De jag sett i Sverige har inte varit lika frodiga, ändå skulle jag gärna vilja ha en.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig var den helt ny och trots att det var relativt få blommor nu var den verkligen jättefin, så jag delar din förtjusning!

      Radera
  2. Kernia är fin, finns i trädgården, massa rönnbär i år, så vackert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med en "ny" blomma, kul att du har en sån fining i trädgården!

      Radera
  3. Den gula blomman ser japansk ut! De är sirliga och lite blyga och du uppskattade säkert att du fick ta med dig en blomma hem!

    SvaraRadera
  4. Vilken gullig kolonist! Sådana "grannar" ska man vara rädd om. Buketten är riktigt fin och gör sigså bra i den svarta vasen. Färgkombin är klockren.
    Kvisten med de röda bären - är det rönnbär?

    SvaraRadera