torsdag, oktober 10, 2024

Hellre fiktion än fakta!

En fråga och en uppmaning från Mia i bokhörnan i dag: Brukar du köpa faktaböcker? I så fall ge ett exempel!

Det blir väldigt sällan, faktiskt. Tycker jag har pliktläst ganska mycket genom åren, lärt mig en del, förvisso, men har förmodligen vid det här laget glömt det mesta. Fast när jag kom hem med Bodil Malmstens "Så gör jag" var det väl att betrakta som en faktabok om det ädla skrivandets konst? Har inte läst den, bara bläddrat lite, tänker att visst ska jag ...

När jag nu köpt Åsne Seierstads senaste, "Afghanerna", tvingas jag inse att den är väldigt mycket en faktabok om det där landet där befolkningen numera terroriseras av talibanerna. Har faktiskt tagit en paus ... trots att det är både välskrivet och intressant, tryfferat med några spännande och berörande  människoöden.

Likadant gick det med den mycket hyllade biografin som Anna-Karin Palm kom ut med om Selma Lagerlöf. Jag var jättesugen och satte igång, bara för att känna att jag hamnat inte i en spännande berättelse om en stor författarinnas och märkvärdig kvinnas liv, utan mer i en litterär analys som jag var betydligt mindre road av. Har läst första delen, tog paus och den pausen består än. 

Det är faktiskt ställt utom allt tvivel: jag läser helst fiktion, även om den gärna får ha en "äkta" historia i botten. Har en god vän som är precis tvärtemot: hon tycker inte att skönlitteratur är värd att lägga tid på, men utredningar, debattartiklar och analyser slukar hon ... tänk så olika det är! Och vilken tur att man får välja själv!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. romaner lånar jag på biblioteket, litterära faktaböcker köper jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enstaka romaner känner jag att jag vill äga. Faktaböcker undviker jag numera.

      Radera
  2. Intressant fråga, jag brukar läsa en del faktaböcker emellanåt för att variera. Sen finns det många intelligenta människor (än så länge) som har vettiga saker att skriva eller i bästa fall sånt ingen annan upptäckt, tänker på psykiatern David Eberhardts böcker bl.a.
    Ha nu en skön kväll i höstrusket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns förvisso olika sorters faktaböcker också! Somliga absolut både läsvärda och lättlästa.
      Höstrusk är bara förnamnet på dagens väder!

      Radera
  3. Nej, jag köper inga faktaböcker längre. Brukade köpa böcker om fotboll (såklart) och databöcker samt böcker om html (1997), men nu - nej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att köpa databöcker är ju helt meningslöst i dag, de hinner inte ut från tryckeriet förrän de är föråldrade. Fotbollsböcker kan väl ha affektionsvärde, inbillar jag mig!

      Radera
  4. Jag läser helst fiktion också om jag ska vara ärlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det ska vi väl inte behöva skämmas för??? det gör i a f inte jag!

      Radera