lördag, mars 29, 2008

Tidsbundet

Det mesta i livet är tidsbundet. Försök komma ifrån det om ni kan! Vi ska passa bussen eller tåget, ha koll på mat- och sovklockan, boka den nödvändiga visiten hos doktorn, hinna in på Systemet innan det stänger, beställa semesterresan innan alla platserna tagit slut, betala räkningarna så man slipper påminnelseavgift, posta kort i tid till en högtidsdag. Och så vidare i all oändlighet.

Just den här helgen ska vi dessutom, alla tillsammans, rucka på tiden. En hel timme ”försvinner” mellan klockan 2 och 3 i natt – men då sover man ju ändå, så vad spelar det för roll, som humoristerna brukar säga.
Klart att det spelar roll. Komma och sno en timme på det där viset när man slumrar som bäst! Och tvinga en att gå upp en hel timme tidigare!

Men tanken är ju, att nationens samlade ekonomi ska må bra av det där bytet mellan sommar- och vintertid. Mindre energi går åt när man effektivare utnyttjar dagsljuset. Och i Europa gör de flesta likadant, dock inte i Asien.
Vi icke-asiater, vi fogar oss snällt.
Det har vi i Sverige gjort sedan 1980, även om det var en hel del gnäll och gny de första åren. Fast vid det här laget borde världen ha lärt sig: man vänjer sig vid allt.

Frågan är om vi också kommer att vänja oss vid att släcka ljuset och stänga av alla andra elektriska prylar klockan 20 på kvällen den 29 mars. Ja, ikväll, alltså.
Då är det nämligen ett annat tidsbegrepp som inträder: Earth Hour. En timme tillägnad jorden, när vi inte konsumerar energi. Initiativet kommer från Australien, och det genomfördes för första gången ifjol.

I år är budskapet spritt över världen, men det är mer tur än skicklighet om man råkar upptäcka det. I Sverige är det rätt så tyst om saken, fast kungen lär ha för avsikt att hålla skymning på alla sina slott den där timmen ikväll, för miljöns och energibesparingens skull.

Vad ska man då ha den där mörka och tysta timmen till?
Ett förslag är att motionera en stund. En kvällspromenad, kanske? Det är lite svårt att fatta, men budskapet att motion förebygger sjukdomar är faktiskt största nyhet i dagens Svenska Dagblad. Hela Svenskans redaktion måste ha legat i koma de senaste tjugo åren för att tycka att det är en ny upptäckt.

En annan sorts motion man kan ägna sig åt är att kombinera tidsomställningen med lite kroppsarbete. Bästa knepet (hittills) för att komma ihåg hur klockan ska ställas om tycker jag är, att på våren tar man FRAM utemöblerna, och på hösten bär man tillBAKa dem igen.
Alltså gör man sammalunda med visarna.
Och så tröstar vi oss med att vi får tillbaka den där timmen i höst. Precis som vanligt.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

  1. Anonym11:50 fm

    Varför går bara den vita klockan rätt?

    SvaraRadera
  2. Hej, Herr Ur!
    Jag brukar verkligen inte gå i polemik mot mina kómmentatorer - men nu är det klart, som i blixtbelysning, varför det är just en FRÖKEN Ur vi har.
    Kära Herr Ur, för det första: ALLA klockor går rätt minst två gånger om dygnet (med digitalurs vanligaste siffror en gång). Och HUR skulle klockor på stillbild kunna GÅ över huvud taget???

    SvaraRadera
  3. Anonym6:58 em

    Jag tänker mer och mer på det här med hur vi använder "vår stund på jorden". Både tids- och resursmässigt. Visst borde vi fira skymmning oftare och varför inte återinföra vilodagen (fast av helt andra orsaker).
    Men ikväll släcker vi tidigt.
    Vilket himla fint keramikpar förresten!

    SvaraRadera
  4. Anonym8:13 em

    Hoppsan nu måste jag släcka... Släckte just skrivborslampan. Jag är på alla i huset att släcka efter sig, varje gång jag gör det blir jag påmind när pappa sa åt mig. Till och med släckte han TV när jag sprang på toan sen tillbaka.

    SvaraRadera
  5. Anonym8:37 em

    jag vänjer mej inte vid att gå upp tidigare,
    klockor som visar olika, ökar spänningen

    SvaraRadera
  6. Ja visst är tangoparet jättefint? Maken har fått det i present. Står alltid framme, vi gillar tango båda två - fast dansa det, det kan vi inte...

    SvaraRadera
  7. Inser att det är dags att säga natti natti. Kvart i elva - är ju egentligen kvart i tolv, då, om man ska hålla på med det där... Men jag måste bekänna att vi hade inte släckt mellan 8 och 9. Fast inte jättemånga lampor tända heller...

    SvaraRadera
  8. Här hemma gick vi runt och släckte allt till klockan 8 igår kväll. Tände stearinljus och tog sen en hundpromenad....i fönstrena i kvarteret var det tänt överallt.....så den där timmen har inte slagit igenom här i stan verkar det som.

    SvaraRadera
  9. Anonym7:10 em

    Vi släckte men jag blev också lite besviken på grannarna.

    SvaraRadera