söndag, mars 09, 2008

Vi som slänger jäst

Tänk att bara man vågar bekänna, vågar sig på en träda-fram-are – så finns tröst att hämta. Inte är man ensam om sina egenheter, nej, långt därifrån!
Ta det här med jästpaketet som ligger där i kylen och åldras med värdighet, tills bäst-före-datum är passerat med god marginal. Inte minsta lilla fralla har man bakat, men jästen har i alla fall funnits där, som garanti för att möjligheten trots allt fanns.

Bara att låta det gula vaxpapperspaketet gå i soporna, medan jästbakterierna långsamt tynar bort utan att de fått skänka sin kraft till en pösande deg
Men raskt blir det lilla paketet ersatt av ett nytt, för vem vill vara utan jäst? Tänk om baklusten vaknar! Butiken kan vara stängd eller för långt bort, eller, hemska tanke, plötsligt ha sålt slut på jästen!

Nu visar det sig alltså, att jag är långt ifrån ensam om denna min jästfobi. Både i kommentarerna till posten nedan och i mail har vittnesmålen kommit: jag är likadan, jag har en kompis som gör precis så, min mamma/syster/moster använder aldrig den jäst hon köpt. Vi som slänger jäst kanske rent av är en ny landsomfattande folkrörelse!

Kanske ska jag ändå göra som några av mina läsare föreslår, alltså ge torrjästen en ny chans. Och mjöl finns hemma, så det kan bli både dinkel- och råg- och grahamsvarianter. Om nu inte mjölpåsarna också, hemska tanke, stått och blivit för gamla?
Dock är det läge att revidera en uppgift i min text: jäst, denna viktiga vardagsvara, kostar inte 1:50, som jag skrev, utan 1:30 för de vanliga 50 grammen.
Vilket jag vet eftersom jag kollade extra när jag köpte ett nytt paket i går.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Jag skrev ett låååångt inlägg nyss - men blogger blånekade...och raderade.

    ... om att jag förr i tiden, alltså efter min Goda Husmors-tid, ofta hade intorkad jäst i kylen. Numera köper jag inte hem nån alls. Har insett fakta.

    SvaraRadera
  2. Anonym9:53 fm

    Jag var också en jästslängare när jag bodde i Sverige. Gjorde precis som du, måste alltid ha jäst i kylen men bakade ytterst sällan.

    Nu har jag torrjäst i skafferiet jämt, eftersom jag inte kan få tag i färskjäst i Australien. Visserligen kastar jag nu istället torrjäst, men eftersom den håller längre blir det bara ett par kast per år.

    SvaraRadera
  3. I USA tror jag inte heller man kan köpa färskjäst var som helst. Vad nu det kan bero på? Kanske att alla tröttnat på att slänga den, både där och i Australien? :-D

    SvaraRadera
  4. Anonym9:22 fm

    :)

    Det är ganska många saker som inte finns här som man tar för självklart i Sverige. Men färskjästen klarar vi oss nog utan ett tag till!

    SvaraRadera