fredag, mars 14, 2008

Hon eller han?

Det verkar som om precis alla tar ställning i dessa dagar. Väljer sida.
Hon eller han.
Man väljer mellan Hillary och Obama – ja, hon nämns oftast vid förnamn, han omtalas helst med sitt efternamn. Redan där en skillnad.

Men det visar sig också, att tongångarna kring de två som slåss om att bli det demokratiska partiets kandidat nästa gång USA väljer president är väldigt olika.
Båda är förvisso originella i sammanhanget – hon är den första kvinna som på allvar blandat sig i slutstriden om ”världens viktigaste politiska ämbete”, som det brukar kallas. Och han är den förste som inte är vit.

På Annenberg Centre i Philadelphia, ett akademiskt säte där man ägnar sig åt medieforskning, satte man igång ett projekt för att leta efter rasistiska tendenser i valkampanjerna. Men snart ändrades inriktningen: det var inte rasism som syntes, utan sexism. Hillarys belackare har vassa tänder och ännu vassare tungor. Alltså kallas hon för ”the crazy bitch” och uppmanas att ”sluta försöka bli president, gör en macka åt mig i stället”. En Obama-medarbetare fick avgå sedan hon kallat Hillary för "monster" i en intervju.

En grupp Hillary-hatare har antagit namnet ”Punch her in the cunt” och ett slagord som figurerar flitigt är ”Life´s a bitch, so why vote for one?”. Hennes kampanjflygplan är av mediesällskapet döpt till ”Byxdress 1” (Pant Suit One) och hennes yttre granskas och kommenteras oavbrutet.
Har hon valt pärlhalsband för att se kvinnligare, mjukare ut? Hur djup är urringningen? Har hon lyft sig? Är frisyren ny? Klackarna för höga?

Hur beskrivs då Hillary som person? Jo, hon har ett ”kacklande skratt”, ”vass röst”, är ”påstridig” och krävande – samtidigt undrar man om hon är ”karl nog” för presidentjobbet. I samma veva undras det om hon är tillräckligt inkännande. Och samtidigt som det ifrågasätts om hon är tuff nog påpekas det att hon är alltför tuff för att vara kvinna. En tv-komiker yttrar sig om den demokratiska duellen, säger att han naturligtvis inte väljer sida – men hoppas att ”bäste man vinner”. Repliken belönas med stort skratt.

Medieforskarna konstaterar, att det mesta som sägs om Hillary aldrig skulle kunna sägas om en man. ”Gör nåt vettigt, stryk min skjorta!” lyder ett anti-Hillary-budskap. Försök ge Obama ett liknande: ”Gör nåt vettigt, gå ut och plocka bomull!”, föreslår chefen för Annenberg-projektet och konstaterar: Otänkbart. Hela USA skulle gallskrika över ett sådant övertramp, men få reagerar på skjort-citatet. Det är sorgligt, men sant.

Nu är det förstås så, att beslutet om vem man ska rösta på – hon eller han – bör tas på andra grunder, och valet är nog inte lätt. Deras politiska idéer anses ligga varandra mycket nära.
Politiska analytiker som ser mer till budskapet än till dess bärare påstår dessutom, att om Barack Obama vore vit skulle hans politiska meriter och erfarenheter aldrig ha räckt så här långt.
Hade han inte bara varit svart utan dessutom kvinna hade han kanske rent av röstat för Hillary.
Som heter Clinton i efternamn, ifall någon skulle ha glömt det.

Copyright Klimakteriehäxan
Källa: ett inslag i Rapport, som jag tyvärr inte hittar vare sig på svt.se eller Youtube.

Mer om den inflammerade valkampanjen här och här.

8 kommentarer:

 1. låter som på suffragetternas tid

  SvaraRadera
 2. Anonym9:22 em

  Mycket bra bloggtext!
  Inget ont om Obama, men jag tror att hudfärg är för tabu för att dissikera en person utifrån, medan det är fritt fram att attackera en kvinna för de mest irrelevanta saker. Hur hon än gör kan det inte bli rätt.
  Men hur sjutton klarade Thatcher av det?

  SvaraRadera
 3. Mycket bra skrivet!

  Tyvärr så tror jag att Obama vinner trots att Hillary är en mkt bättre politiker, iaf som jag har uppfattat det?

  USA är verkligen dubbelmoralens högborg :-(

  SvaraRadera
 4. Anonym10:26 em

  Håller med Maleandro. USA kan kanske till sist tänkas accepterad en mörkhyad president vilket är ett steg i rätt riktning men en kvinna...ligger nog längre fram i tiden.

  Sorgligt men jag tror att det är så.

  SvaraRadera
 5. Blir så upprörd att jag inte ens kan läsa hela inlägget...

  SvaraRadera
 6. Och nu ser jag vad Geraldine Ferraro sagt (i den andra artikeln av de två jag länkar till) - att vore Obama vit eller kvinna vore han chanslös...

  SvaraRadera
 7. Vaddå skärpa mej, jag ÄR ju gift med en yngre man :)
  Gå och hyr och se filmen
  Nära och kära med Meryl Streep.

  SvaraRadera
 8. Anonym11:10 fm

  Vinstlott verkligen!

  SvaraRadera