måndag, januari 20, 2014

Hälsosamt reafynd

Det kan inte ha undgått någon att det numera går att köpa granatäpplen på vartenda svenskt salutorg och i alla matbutiker. Den hårda, blanka, vackert röda frukten är här för att stanna. Jag tillhör sen några år dess vänner, tycker kärnorna piffar upp en alldaglig sallad, passar bra tillsammans med annan frukt och gör dessutom varje födelsedagstårta snyggt prickig. Saften är också god.

Den här frukten är verkligen inte vilken grönsak som helst. Medicinskt har den pluspoäng: den är särskilt hälsobringande för män. På något vis mår prostatan bra av granatäpple. Det tillmäts betydelse i en rad religioner: nämnd i Moseböckerna, figurerar i persisk mytologi, i gamla kinesiska traditioner och har dessutom en särskild roll inom judendomen. Man brukar säga att granatäpple symboliserar önskan om att få många goda gärningar uppfyllda och det ska finnas med när det judiska nyåret firas.

Men granatäpplet är inte lätthanterligt. En av mina manliga vänner, flitig och lyckosam i köket, säger nästan alldeles allvarligt att han helst är iklädd endast kalsonger när han ska gräva ut kärnorna, eftersom det är absolut omöjligt att göra det utan att det stänker långa vägar. Namnet ”granat-” får sin enkla och omedelbara förklaring … och kalsongerna, med färska prickar, hamnar antagligen i tvätten ... medan kocken ställer sig i duschen ...
 
Kärnorna är enligt sägnen 613 stycken. Meddela mig gärna när du kontrollräknat om det stämmer! I väntan på det tar jag fram förklädet och pillrar ut ett nytt gäng små gladröda kamrater till ännu en sallad. Turligt nog var det extrapris: fem spänn för ett praktfullt granatäpple. Ett reafynd godare än de flesta!

Copyright Klimakteriehäxan 

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag hörde på radio att man ska dela på granatäpplet (som en apelsin) 0ch slå hårt på baksidan med en slev. Då skulle kärnorna ramla ur.
  Jag har inte testat, men det låter troligt.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Det tipset har jag också fått. Funkade inte! Kanske bristande teknik, vad vet jag. Men ut i nån sorts god ordning kom de inte, kärnorna.

  SvaraRadera
 3. .
  granatäpplen + banan = SANT

  SvaraRadera
 4. P.S.
  skär granatäpplen i klyftor, ganska lätt att plocka kärnorna då.

  SvaraRadera
 5. P.P.S.
  slå inte med slev, då får du städa hela köket :)

  SvaraRadera
 6. Hannele - vi har kommit till samma slutsats: klyftor funkar bäst.

  SvaraRadera