lördag, januari 25, 2014

FOTOGRAFERAT i Veckans Fönster

Om jag befinner mig på resa finns det en sorts skyltfönster som alltid fångar mitt intresse och får mig att stanna till.
I fönstret ser man hur stora händelser i livet dokumenteras i bild: bröllop, examina, konfirmationer till exempel. De olika fotografierna berättar en hel del om traditioner och hur man ser på de där stora ögonblicken.

Naturligtvis är det samma sak här hemma. Förr i världen var det också här de där speciella högtiderna som gjorde att man gick till fotografen. Nu för tiden har studiofotograferna breddat sitt register. Man erbjuds till exempel att föreviga en gravid mage, bebisen plåtas i sällskap med sina nallar, eller som här nerpackad i en resväska, alternativt omgiven av såpbubblor. Ett älskat husdjur får också posera, för dyra pengar. Brudpar kan välja bakgrund efter smak: en skog, en strand, ett blomsterhav.

Så när Veckans fönster har FOTOGRAFERAT som tema knallar jag iväg till en närbelägen firma med högtidsfotografier som specialitet, även om man också erbjuder passbilder på fem minuter och andra mindre prestigeladdade tjänster.

Kanske undrar någon förbipasserande besökare från fjärran land om vi i Sverige verkligen brukar ha barnen i resväska? För jag kan väl inte vara ensam om att fundera över spåren som kulturen lämnar efter sig i fotostudion ...

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Det där med resväskan var kreativt. Men ändå... Jag vet inte om jag faller för idén direkt. Tänk att det fortfarande finns efterfrågan på studiobilder fast var och varannan människa har kamera.

  SvaraRadera
 2. Hm, nu börjar jag fundera på var alla studiofotografer har tagit vägen. Kan inte påminna mig ha sett några sådana här fotografier på länge. Man kanske måste var så kreativ som du visar för att stå sig i konkurrensen med alla oss amatörer. Men idén med resväskan tilltalar mig inte.

  SvaraRadera
 3. Ja, studiofotograferna har nog inga lysande framtidsutsikter. Men än så länge finns det förstås några som vill ha proffsiga bilder för att föreviga några stora högtider, sin baby, hund eller liknande.

  SvaraRadera
 4. jag fotar gärna även vardagen

  SvaraRadera
 5. Ett självklart och lysande bra val av motiv till fotograferat fönster.
  Kanske är det så att de flesta studiofotografer "agerar" via nätet idag och därför inte "syns på stan" längre. Fast i Lund har vi bl a två stycken på samma gata!

  SvaraRadera
 6. Ja, men det är klart... så bra tänkt! Barn i resväska är jag däremot inte så förtjust i. Får lite otrevliga tankar av det. Har läst Pojken i resväskan.

  SvaraRadera
 7. Påminns om min barndom då vi med ojämna mellanrum gick till stadens fotostudio och förevigades. Nu är den stängd sedan flera år tillbaka, men fotografierna har scannats in och ligger på nätet. Ett digert arbete, men nog så nödvändigt. Det fanns en otrolig skatt av gamla glasplåtar i studions arkiv.

  SvaraRadera
 8. Anonym3:32 em

  Visst är det mysigt att kika på andras festliga tillfällen, brukar göra samma sak och fundera lite över vilka de är och vilka de kan tänkas vara på riktigt :0)

  SvaraRadera
 9. Våra barn är fotade i en tunna. De bilderna är superfina! Men det kan ju ge underliga associationer... Bra tolkning av temat!

  SvaraRadera
 10. Barn i resväska eller små bebisar i en massa olika ställningar sovandes....njae jag tycker inte riktigt om de bilderna. De är så "konstgjorda".....

  SvaraRadera