söndag, mars 13, 2016

När man läser med öronen - del 2

Ljudböcker är en kulturpaketering som intresserar allt fler. Vi är många som uppskattar att någon läser för oss. Ja ljudboken har blivit så gott som oumbärlig, framför allt i bilen men också i solstolen eller rent av i sängen där man bekvämt lyssnar i sin smartphone. En lång utveckling från starten som hjälpmedel för synskadade!

Men det är något underligt med förlagens hantering av de där ljudböckerna. Om nischen är i så stark tillväxt som det verkar borde man verkligen ägna dem mer uppmärksamhet. Tyvärr får vi som lyssnar rätt så snabbt intrycket att ingen, absolut ingen, har engagerat sig i ärendet, förutom den person som fått uppdraget att läsa in texten.

Just nu har jag Patti Smiths ”Just kids” i öronen. En respekterad och erfaren skådespelare vid namn Marika Lagercrantz läser. Hon gör det som det verkar helt utan känsla för historien. Har inte kollat /.../

Läs hela texten i vilken jag låter min irritation över slarvigt producerade ljudböcker komma fram. Du hittar krönikan här, på News55. Kommentera gärna, dela gärna!

Det sägs att ungefär tio procent av all bokförsäljning i Sverige i dag består av ljudböcker, som man köper på CD, som MP3-fil eller laddar ner i datorn/mobilen. Storytel dominerar marknaden. Där funkar det som en prenumeration med 169 kr per månad  just nu prova-på-kampanj med två gratisveckor!

Vad priset beträffar så kostar en ny ljudbok på CD mer än samma text på papper, i den inbundna versionen, och cirka fyra gånger mer än en pocket. Utan tvekan har man som konsument rätt att klaga!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. Mig passar inte ljudböcker så bra som sagt. Det är ju jätteviktigt att uppläsaren gör det bra. Jag lyssnade på en bok, som var SÅ tråkig, men hade inte uppläsaren läst bra, hade jag aldrig orkat igenom den. / Britt

    SvaraRadera
  2. Oj Britt, du lyssnade på hela ändå! Det var tappert, det hade jag inte klarat!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker mycket om ljudböcker och upplever att de flesta skådespelare gör ett väldigt bra jobb med texterna. Jag tänker väl också att författaren måste ha godkänt uppläsningen. Eller hur är det med det?

    Min jerka:

    http://ommanskulle.blogspot.se/2016/03/bloggboksjerka-11-14-mars.html

    SvaraRadera
  4. Vilken tur att jag inte lyssnar på ljudböcker, jag som klättrar på väggarna när, det i övrigt förträffliga, P1 inte kan uttala namn rätt eller sluddrar.
    Glöm inte bort att Project Gutenberg har ljudböcker!
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Jessica - jag tror inte författaren har mycket att säga till om. Känner en som ville läsa sin egen text men inte fick. Ulla-Carin avled innan hennes text blev inläst, ingen kontaktades (det borde i så fall ha varit jag som jobbade med henne under bokens tillblivelse, eller möjligen någon i familjen men så skedde inte).
    Margaretha - Project Gutenberg??? måste nog googla ...

    SvaraRadera
  6. Åååå, så mycket roligt du har kvar att upptäcka!
    https://www.gutenberg.org
    M

    SvaraRadera
  7. Och passa på att ta en sväng om Projekt Runeberg, när du ändå är i farten (http://runeberg.org) - och Litteraturbanken (http://litteraturbanken.se/#!/start).
    M

    SvaraRadera
  8. Jag har läst och kommenterat din välformulerade krönika på New55.

    Vad det gäller ljudbok på CD så börjar de försvinna. På grund av priset. De är helt enkelt för dyra att producera. Jag har hört av en i branschen att de flesta författare faktiskt inte är så värst bra inläsare och att det därför är att föredra att ett proffs gör det. Men självklart ska de kolla upp uttal innan de snackar på! Tycker jag.

    SvaraRadera
  9. Lotta - du har antagligen rätt, cd-formatet är på väg att försvinna. På bokmässan i fjol hittade jag en disk som sålde cd-böcker för 10 kr. Jag blev tvungen att fråga varför? Och svaret var dålig efterfrågan. Men att hitta fler för 10 spänn låter sig knappast göras.

    SvaraRadera
  10. Håller CD-böckerna på att försvinna? Blir det bara Mp3? Ja, det går ju lika bra. Själv är jag ljudboksfantast. Lånar bara på biblioteket. Största problemet är att det produceras så många deckare. Men, de är väl mer gångbara på marknaden.

    SvaraRadera
  11. testade - igen - lyssna på läst berättelse i min lilla iPad och somande så gott i fåtöljen!

    SvaraRadera