tisdag, mars 29, 2016

Tisdagstema GENOM

Papaya är en gudagåva. Så vansinnigt god! Vacker att se på dessutom. Full av vitaminer. Fantastisk till frukost, till dessert, till mellanmål, i stället för godis. För när det handlar om papaya, då stämmer uttalandet att "frukt är godis".

Men det räcker inte med att köpa bara en papaya från disken för exotiska frukter. Man måste köpa lime också. För först när man pressat limesaft över det mogna gulrosa papayaköttet kommer det helt till sin rätt! Utan den kontrasten saknas något, det blir pricken över i.

Det är alltså genom limefruktens blandning med papayan som härligheten exploderar i munnen, får smaklökarna att dansa och minnet av de där skojiga träden som ser ut som jättestora rakborstar väcks, i ett klimat långt från Södermalms. Ibland är papayorna stora som pumpor, ibland är de som den på min tallrik, kanske 15 centimeter lång. Oavsett storlek njutbar in till sista millimetern!

Veckans tisdagstema är GENOM, gott folk. Nu ska jag skeda i mig min halva papaya, som enligt etiketten skördats på Kanarieöarna. Andra varianter på GENOM hittar du till om du klickar här.

Copyright Klimakteriehäxan 

14 kommentarer:

Paula i pörtet sa...

Hej, nu blev jag tveksam till om jag någonsin kluvit igenom en papaya och smakat? Tror jag bara smakat den i juiceform. Och det är ju inte alls samma sak. Om du skippar limen, är det söt och sliskig då?

marja sa...

Papaya är gott... tack för tipset med lime till. :)

ulla laiho sa...

Måste prova papayan med lime - även om det inte väcker minnen om rakborstar. Det gjorde däremot pälsresterna av en grävling, som ligger på landet och som jag hittills inte mäktat städa bort.

Violen sa...

Papaya med lime ÄR en gudagåva! Gott, vackert och exotiskt!
Ha en bra dag!

Klimakteriehäxan sa...

Paula - skynda, fynda! Utan lime är den inte sliskig men en aning fadd I smaken kanske?
Marja - det funkar också med citron I nödfall
Ulla - jag föredrar rakporstliknande träd framför döda grävlingar!
Violen - så bra att du också upptäckt det! Synd att papaya är lite dyrt här på våra breddgrader, dock ...

Magnus sa...

Denna var bra!

lavendia sa...

Kan bara hålla med! Helst ska man sitta på en sandstrand i något varmt land, där papayan skördats i något dike, där de ofta växer.
Det går att så papaya också, fast frukt lär det inte bli. De gror snällt, för att sedan sakta tyna bort. / Britt

Marit Johansson sa...

Ja ibland är frukt och bär lika gott som godis och definitivt nyttigare för kroppen. Blir osäker om jag ätit papaya men det måste jag väl ändå ha gjort.. om inte så måste jag ju göra det nu efter dina lovord :)

Llh sa...

Tack, genom ditt inlägg ska jag ge papaya en andra chans :)

Hannele på Hisingen sa...

älskar papaya - och alla andra exotiska frukter ♥

Musikanta sa...

Kanske man skulle pröva! Jag tror aldrig jag har ätit papaya.
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Så roligt att jag kanske väckt lusten till papaya hos fler! Såg till min milda förvåning att i Gudrun Sjödéns sommarkollektion finns plagg i ett mönster som heter - ja ni har gissat det redan - Papaya! Måste kanske kolla in det på nära håll ...

Ulrika Landin sa...

Oj, det måste jag prova :)

Bloggblad sa...

Jag har inte haft en aning om att den bör giftas ihop med lime, har gillat den ändå. Men nästa gång ska jag pröva på ditt sätt!