lördag, mars 05, 2016

Afternoon tea, anyone?

Den brittiska sedvänjan att inta en måltid som går under namnet "afternoon tea" har väl aldrig kommit till Sverige på riktigt. Jo, visst går det att hitta, med små smörgåsar, scones och marmelad och söta kex, i sällskap med olika tesorter, med eller utan mjölk och citron. Fast prislappen kan avskräcka, såväl i Sverige som i England, men som upplevelse och erfarenhet kan det säkert vara värt det vid något enstaka tillfälle.

Flera gånger har jag faktiskt försökt att hamna på riktigt engelskt afternoon tea utan att lyckas. Ett turistprojekt, helt enkelt. En gång i London hade jag tipsats om Brown´s Hotel, som skulle ha prisvärd och klassisk servering. Hittade dit, bara för att upptäcka att hela kåken var inplastad och stadd i renovering. Om där fanns te så hade byggjobbarna det i sina termosar, av kakor och annat godis syntes förstås inget.

Att göra te är en svår konst, ja ett projekt i sig, om man inte nöjer sig med hett vatten och en portionspåse. När man gör kaffe ska vattnet skratta, men för te ska det bara le ... se där en regel att börja med. När jag en gång hade brittiskt besök införskaffade jag ett dyrt Earl Grey, bara för att få höra att "Earl Grey doesn´t agree with me!". Fram kom tepåsarna, det var ingen hit!

Sedan är det det där med kannan. Keramiker gör gärna sina egna modeller, antingen i rustik egen design eller i försiktiga kopior av klassiska japanska kärl. Vardagliga tekannor syns kanske bara korta stunder innan de blir täckta av en tehuv, men exklusivare varianter tål att tittas på.

Det där kom jag att tänka på när jag stod öga mot öga med kannan på mitt foto. I ärlighetens namn är jag inte säker på att man kan servera någon dryck ur den över huvud taget. Den fanns utställd i Ulriksdals slottsträdgårds butik, kanske är det "bara" ett konstverk. Men vackert!

Nu tror jag att jag ska ha en kopp te. Det blir nog en påse. Mina tekannor använder jag märkligt sällan.
Tea, anyone?

Copyright Klimakteriehäxan

PROJEKT är ämnesordet för ännu ett lördagstema där ett gäng bloggare deltar. Bloggare som brukar uppmärksamma lördagstemat är  Helena, Karin EnglundOlgakattKarin på AlandGnuttanLivsrummetMusikanta, Pysseliten, Anki Ulla Laiho och Pensionären på ön som också valt teman för mars. Om du deltar men inte finns med på listan  hojta till i en kommentar så lägger jag självklart in dig!

15 kommentarer:

 1. Själv använder jag tekannan varje dag. Jag tycker att te blir godast så. Även om jag dricker te på alla möjliga sätt. Jag har varit på Browns på afternoontea ett par gånger och det var precis vad jag hade tänkt mig. Älskade det. Vet inte om det blir samma sak faktiskt nu när de renoverat stället.

  SvaraRadera
 2. Själv använder jag tekannan varje dag. Jag tycker att te blir godast så. Även om jag dricker te på alla möjliga sätt. Jag har varit på Browns på afternoontea ett par gånger och det var precis vad jag hade tänkt mig. Älskade det. Vet inte om det blir samma sak faktiskt nu när de renoverat stället.

  SvaraRadera
 3. Fin kanna! Chaikhana i Gamla Stan gör afternoon tea riktigt:
  http://hannelesparadis.blogspot.se/2010/08/stockholms-godaste-te.html

  SvaraRadera
 4. fick en liten tekanna av en persisk vän, använder den i min ensamhet.

  SvaraRadera
 5. Ursöt kanna. Jag gör te i en Eva S kanna varje dag. Men även jag har haft andra sorters kannor. Problem med tebladen. Denna är superbra. / Britt

  SvaraRadera
 6. Vilken fantastisk kanna! Jag är också tedrickare. På kvällarna unnar jag mig alltid bryggt te. Har nyligen upptäckt Rooibuste, som ju inte innehåller koffein och därmed passar just för kvällsbruk.
  Tack, jag tar gärna en kopp!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Te är verkligen ett projekt och jag har också mött engelsmän och -kvinnor med mycket bestämda uppfattningar om te. Men familjen Twining visade sig ha ett öppet sinne. Medlemmar av familjen förirrade sig till södra Dalarna och blev bjudna på te av mina föräldrar. De tyckte att det var "very lovely". Efteråt insåg mamma till sin fasa att hon bjudit på Liptons. Med det kanske dom inte märkte ens och vi avstod från att fråga nästa gång vi träffade dem.

  Sedan är det ju lite kul hur begreppet "tea" fått nya innebörder. Jag såg någon engelsk TV-serie för länge sedan där karln kom hem på kvällen och den trötta hustrun meddelade att "Your tea is in the oven." Dvs att din kvällsmat står i ugnen. Men översättare hade missat och textningen löd "Ditt te står i ugnen." Och så tog mannen ut en rejäl kidney pie!

  SvaraRadera
 8. Somliga hävdar att Brown's var förebild till Agatha Christies "Bertrams Hotel", medan andra säger att det var ett Mayfair hotell "Flemings", som inspirerade henne. Jag har inte varit på någondera - däremot intog vi ibland te på Diplomat hotell i Stockholm för en evighet sedan. Googlade nyss för att se om de fortfarande serverar afternoon tea - och det gör de:

  På Hotel Diplomat har vi serverat vår klassiska Afternoon Tea sedan slutet av 1960-talet. Varma scones medhemlagad marmelad, utsökta finger sandwiches och fina små bakverk. Afternoon Tea på Hotel Diplomat i Stockholm kostar 480 kr / person och serveras varje dag från 15:00 till 17:00. Bokas minst en dag i förväg.

  Vi tycke det var dyrt då (70-tal), men såvitt jag minns rörde det sig om tvåsiffriga belopp.
  Margaretha
  som brygger sitt
  te direkt i koppen

  SvaraRadera
 9. Asta - får försöka med Brown´s igen om jag bara kommer till London!
  Hannele - värt att testa Gamla Stans variant?
  Britt - jag hajade inte vem Eva S är, en designer antar jag men vem?
  Birgitta - rooibos är gott.
  Karin - du påminner mig om när man i en film beställde in "a hole bowl of Margarita" och man i textremsan påstod att beställningen gällde en skål med blommor ...
  Margaretha - 480 spänn är väl inte direkt billigt????

  SvaraRadera
 10. Nej, snarare tvärtom.
  Tänk så mycket man tjänar på att eftermiddagstea hemma!
  M

  SvaraRadera
 11. Mycket gott te och tillbehör när jag var på Caikhana! Vill nästan säga det godaste teet jag druckit, och äkta fruktkakorb dade de också.

  SvaraRadera
 12. Kan också rekommendera Chaikhanas Afternoon Tea, stället ligger bakom Tyska Kyrkan i Gamla Stan! I London tycker jag att man ska gå till Kensington Palace för att njuta i orangeriet.

  Notera att en Afternoon Tea inte bara har scones och kakor utan även fingersmörgåsar, saknas smörgåsarna är det en Cream Tea som serveras.

  Engelsmän tycks ha en förkärlek till Yorkshire Tea eller PG Tips, två teer som för mig är helt odrickbara! Mina brittiska vänner brukar köpa hem Earl Grey när jag ska komma (och så får jag ta med mig det som blir över när jag åker) och tar med sig eget te när de hälsar på mig ...

  Tekannor har jag flera, använder dem när jag har gäster men med en egen balja på 5 dl känns en tekanna enbart för mig som ganska onödig. Tror att vi i stor utsträckning har övergått till vatten och tepåse för att alla ska få välja sin egen smak?

  SvaraRadera
 13. dricker inte kaffe i England - bara deras goda svara te, med mjölk och socker :)

  SvaraRadera
 14. Mormor brukade säga att när tevattnet fick små fiskögon, då var det klart.

  När jag var i Newcastle för något år sedan provade vi afternoon tea på slottet vi bodde på (jo jo). Det var en riktig höjdare. Till helgen ska jag faktiskt testa ett ställe här i stan när en vän kommer på besök. Ska bli intressant att se hur det är.

  SvaraRadera
 15. "Afternoon tea" på Fortnum&Mason" har ett helt överkomligt pris, och själva butiken efteråt är fantastiskt mysig at gå omkring i. Bara som ett litet tips...:-)
  Malou

  SvaraRadera