torsdag, oktober 31, 2024

Bus eller godis?

Idag är det Halloween. Tipsa om en bra skräckbok!

Det är Mia i bokhörnan som är ute efter läsbara ruskigheter. Jag har tyvärr inte mycket att bidra med. Undviker riktigt läskiga historier, tycker jag får nog av dem IRL via nyhetsrapporteringen dag efter dag. Är det inte kriget med drönare och långdistansrobotar så är det skyfall av överjordiska mått, eller olyckor i trafiken kanske. Finns hur mycket elände som helst, och allt sånt vill man ju slippa!

Så när det kommer till valet mellan bus eller godis vet jag vad jag tar! Men jag kan vid närmare eftertanke ändå berätta vilken bok som på grund av sin grova råhet fick mig att göra slut med Henning Mankell: hans kriminalroman "Den femte kvinnan". I den mördas folk på ett bestialiskt sätt: de luras ner i fallgropar och på groparnas botten står spetsade träpålar rakt upp. På dem fastnar offren och går en plågsam död till mötes, de får sprattla som insekter som sätts på nålar (fast det görs väl inte förrän krypen redan är döda?). Att över huvud taget komma på något sådant! Bu!

Får jag bjuda på lite godis i stället? Upprepar gärna mitt tips om "Fvonk" av Norges förmodligen roligaste man, Erlend Loe. 

Ännu bättre än godis är det väl med lite blommor? 
Copyright Klimakteriehäxan

Jo jag tänkte på en sak ...


... att jag för ovanlighetens skull går omkring och innerligt hoppas att jag ska ha fel. Eftersom jag är så gruvligt övertygad om att Trump vinner valet i USA. 

onsdag, oktober 30, 2024

En vinnare och en utmanare

En riktigt vacker bild bjuds man på när man i dag besöker Enligt O:s blogg. Det är där man hittar veckans kulturfråga, ofta försedd med en snygg loggabild men denna är snyggare än vanligt, en prydnad nu även här hos mig! Och själva frågan då? Jo den lyder som följer: Vilken är den bästa svenska bok du läst i år?  

Får kolla min boklista. Inser att svaret, segraren, måste bli "Två soldater" som jag nu läst för andra gången, i år med öronen. Anders Roslund och Börge Hellström skrev, boken kom ut för tolv år sedan och det som inte upphör att förundra mig, det är att ingen såg vad som är så tydligt idag: den här författarduon hade gjort research som pekade rakt på den verklighet vi nu lever i, med svenska "barnsoldater" i kriminella gäng och en i princip ostoppbar våldsvåg. Du kan läsa mer om mina tankar kring detta här.

En "utmanare" fanns på min lista: Annika Berg-Frykholms självbiografiska "Dubbelliv". Om att leva med en nästan okänd allvarlig sjukdom (HAE, Hereditärt Angioödem) och klara det. Boken fick högsta betyg av Bibliotekstjänsts bedömare, vilket är en nåd som långt ifrån alla författare "drabbas" av! Och märk väl, detta är inte "sick litt" utan rymmer väldigt mycket mer. Här det jag skrev om boken direkt efter läsningen.

Copyright Klimakteriehäxan

tisdag, oktober 29, 2024

Alltid lär man sig nåt 5

Idag har jag lärt mig att pansargeneralen Patton en gång besökte Södertälje.

Tappade sugar

Vilka är de, böckerna jag börjat på men inte orkat/velat läsa klart? Det är ämnet för tisdagstrion denna vecka, så har Skriv-Robert bestämt. Ja nog har man tappat sugen ibland, det går inte att förneka. Så här kommer tre av mina "tappade sugar"!

Första gången det hände gick jag i gymnasiet. Aldrig hade jag haft en tanke på att inte läsa ut en bok jag en gång påbörjat. Inte ens sådana jag tyckte bara var halvbra lämnade jag förrän sista sidan var avklarad.

Då skulle vi läsa "Selambs" av Sigfrid Siwertz, antar att det var en skoluppgift. Och där tog det stopp. Aldrig förr hade jag stött på så mycket elakhet! En familj med fem barn där ingen kärlek av något slag fanns att se. Alla var dumma mot varandra. Jag stod helt enkelt inte ut, la ifrån mig den tjocka romanen och har sen den dagen aldrig brytt mig om att ta reda på varför den en gång försågs med kvalitets- och klassikerstämpel. Kanske vore det intressant? Ja, kanske. 

Nyligen hittade jag ett ex av Albert Engströms memoarer: "Mitt liv och leverne", publicerad 1928. Halva läste jag och fick en dos av skryt, skrönor, Roslags-anekdoter, dåtida kvinnosyn och en och annan liten lustighet. Tills jag kände att jag nog borde ta någon annan av alla mina olästa böcker som förmodligen ger mig lite mer för mödan än svensk exotism från tidigt 1900-tal.

Men en bok har jag
som jag verkligen vet att jag vill läsa ut, även om det nog är flera år sedan jag började. Trots det långa uppehållet minns jag mycket väl vad som hänt, och jag är faktiskt riktigt intresserad av att veta hur det går. Varför jag inte tagit reda på det kan jag inte begripa, så det kan heller inte förklaras för någon annan ... Boken är en tegelsten av Tom Wolfe: "En riktig man" (A Man in Full). Hans tidigare "Fåfängans fyrverkeri" (The Bonfire of the Vanities) var lysande.

När jag kollar här i bloggen visar det sig att det nog är minst fem år sedan jag började läsa den feta pocketboken ... för då skrev jag så här om romanen och om dess författare, som just hade dött. En viktig profil i USA:s bokvärld.

Copyright Klimakteriehäxan

måndag, oktober 28, 2024

Gult, rött och rosa

Har just fått en ny blombekant: Kerria (Kerria japonica Pleniflora). Trevlig buske med gula blommor. En kvist stack ut över staketet till en kolonilott när jag var ute på en liten promenad och blomman fångade min blick.

Samtidigt kom självaste "kolonisten" ut genom grinden och när jag frågade vad det var för växt jag stod och tittade på nöjde hon sig inte med att ge mig namnet, hon bröt av kvisten också och tyckte jag skulle ta hem den och sätta i vas. Vilket jag gjorde, men först sedan jag kompletterat med ytterligare en liten matchande kvist med en trevlig klase av röda bär, kanske av vildkaprifol? 

Duon hamnade i en vas i design av Lisa Larson, en vas ur en serie man inte så ofta ser till. Quartette heter den, enkel modell i svart porslin från 80-talet, blommorna står bra i kvadratisk öppning och jag är förtjust i detta fynd från en andrahandsbutik!

Lägg sedan till att hösthimlen kan bjuda på vackert färgspel med rosa inslag när solen är på väg att gå och lägga sig för natten. Bara att tacka och ta emot!

Copyright Klimakteriehäxan

söndag, oktober 27, 2024

Med anden i flaskan ...? eller kanske andan?

Systembolagets huvudkontor ligger vid Kungsträdgårdsgatan, mitt i Stockholm City, och man har en blänkande skylt i entrén. Antagligen har jag gått förbi den hur många gånger som helst, men först härom dagen såg jag det: beviset för att även högst seriösa företag ibland släpper fram en gnutta humor. För nog är det väl det som hänt när man i symbolen för dotterbolaget IQ lagt in en flaska i bokstaven Q? 

Jag kände inte alls till att IQ-bolaget fanns, men visst har det en koppling till intelligenskvoten. För det gäller "ett smartare förhållningssätt till alkohol" och för att sprida insikten att "smarta alkoholvanor ska få unga att må bättre". Låter högst lovvärt, tycker jag och passar på att skåla för den fyndiga skylten! 

Ett bidrag till har jag att erbjuda denna Skyltsöndag, bloggstafetten ni vet där vi visar vad vi hittat för skyltar på sistone, skyltar med de mest varierande budskap. Nu ger jag den vetgirige en chans att lära sig vad en regnbädd är  ett helt nytt begrepp för mig tills härom dagen!

Det är BP som sedan mycket länge är Skyltsöndagens fostermor. Återkommande deltagare är exempelvis Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjosStefanTony och Åke

Copyright Klimakteriehäxan

lördag, oktober 26, 2024

Alltid lär man sig nåt 4

Idag har jag lärt mig att de mycket berömda bröderna Marx hade en bror som inte alls var särskilt berömd. Han hette Gummo.

Veckans mening – om flyktingar

Den har lovordats både här hemma och internationellt, den fick en skönlitterär August för tolv år sedan och jag är personligen bekant med författaren. Hans bok köpte jag för riktigt länge sedan. Ändå har jag inte läst den, förrän nu! Och inser att jag väntat väldigt, onödigt, länge, för redan starten på historien är riktigt stark. Det gäller Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz". Om hans föräldrar som kom som flyktingar till Sverige på 40-talets andra halva och hamnade i Södertälje. Den här synnerligen välformulerade meningen rymmer otroligt mycket och blir därför mitt val när jag ska presentera Veckans mening, på Skriv-Roberts uppmaning:

De har mött världen för första gången på en helt annan plats och bär en helt annan värld med sig och för dem har så mycket redan börjat och redan slutat och det är fortfarande osäkert om någonting här kan börja på nytt, eftersom så mycket de inte kan minnas, eller inte längre vill minnas, inte heller kan glömmas.

Copyright Klimakteriehäxan

fredag, oktober 25, 2024

Alltid lär man sig nåt 3

Idag har jag lärt mig att jag aldrig ska säga "woke"  ett helt ohanterligt och onödigt ord.

Bokstaverat

Sista fredagen i oktober. Vi står inför helgen när klockorna ska dras tillbaka. Dags att överväga att dra för glasrutorna på den inglasade balkongen, där de sista blommorna inte alls har gett upp och gått i dvala utan tvärtom visar knoppar. Solen lyser mot blått vatten och blå himmel som mönstras av gula löv. Och Elisa Matilda har som alltid på fredagar varit i farten och levererat fem fredagsfrågor med bas i var sin bokstav:

  1. Vad använder du i din närhet som börjar på S? Spisen.
  2. Vad har du många av som börjar på E? Elektriska prylar.
  3. Vilket land eller stad skulle du vilja besöka på bokstaven M? Maldiverna.
  4. Vad köpte du senast som börjar på K? Kaffefilter.
  5. Vilket djur på bokstaven L tycker du är mest fascinerande? Latmasken. (Var kommer den ifrån, vad lever den av, varför kan den inte utrotas, den är väl rent av invasiv, varför syns den inte utan bara känns?) Jag är mer förtjust i lemurer, de har så fina randiga svansar.
Copyright Klimakteriehäxan

torsdag, oktober 24, 2024

Alltid lär man sig nåt 2

Idag har jag lärt mig att Paul Cezanne ibland målade en sak ur flera perspektiv/vinklar i ett och samma stilleben.

Om kriget på FN-dagen

FN dagen idag. Har du tips om en bra bok som handlar om krig eller fred? Så lyder Veckans helgfråga från Mia i bokhörnan.

Mycket bra inläst som hörbok av Claes Elfsberg.
Jo men det har jag väl! Den första jag kommer att tänka på är "Den längsta dagen" (The Longest Day) av Cornelius Ryan. Bygger på många intervjuer, ett tusental faktiskt, med människor (på krigets båda sidor) som var med på D-day, när landstigningen i Normandie skedde (juni 1944). Lämnar ingen oberörd.

"Moment 22" (Catch 22) är en annan klassiker som jag vid första försöket inte stod ut med, men sedan har jag sett tv-serien som bygger på Joseph Hellers succéroman och då är jag helt med på noterna. Huvudpersonerna i historien är amerikanska stridsflygare under andra världskriget. Misstänker att många använder uttrycket "moment 22" utan att ha en susning om bakgrunden ... men romanen visar tydligt hur svårt det är att ta sig ut ur en byråkratisk återvändsgränd. Bitvis rolig, ja nästan dråplig, ofta sorglig.

Kvinnor och barn drabbas ofta hårt i krig. Annika Thor har skrivit en jättefin trilogi om två judiska systrar som skickas från Wien till Sverige för att räddas undan nazisterna. Läsaren får följa med dem till totalt främmande miljöer, känna deras oro, hemlängtan och frustration. Klassas ofta som ungdomsböcker, men det är också utmärkt vuxenlitteratur där världskriget bitvis ses med barns ögon! "En ö i havet" är titeln på första boken. Den följs av "Näckrosdammen" och "Havets djup". Rekommenderas.

Att det är Förenta Nationernas dag i dag, för 79:e gången, fyller mig dock inte med särskilt mycket glädje. Datumet är valt för att det var den dagen då FN-stadgan antogs och trädde i kraft. Många goda tankar travades på varandra efter ett eländigt världskrig, det fanns hopp om en ljusnande framtid. Idag framstår FN som en jättestor men tandlös tiger, med ofantlig administration och hur många interna problem som helst. Otroligt många miljarder sätts i rullning, fast någon god effekt av det är svår att upptäcka (även om det måste finnas några små fickor). Jag bakar ingen tårta till dagens jubilar.

Copyright Klimakteriehäxan

CITAT om upphovsrätt

Någon delar en länk till en artikel bakom betalvägg, ja inte helt olikt att rekommendera en ljudbok "bakom betalvägg" eller en pappersbok som måste införskaffas på annat håll. Övriga beklagar sig och ber hen att lägga ut hela texten. I nästa ögonblick begås upphovsrättsbrott då texter från Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och andra medier i sin helhet kopieras in i ett kommentarsfält.
Som journalist vill man förstås bli läst av så många som möjligt och därför slippa betalvägg. Men man vill också ha skäligt betalt. Och det kräver betalvägg för de allra flesta som inte råkar skriva för hundratusentals eller miljoner läsare och därmed kan förlita sig enbart på annonser.

-Sölve Dahlgren, chefredaktör för boksajten Boktugg, funderar i sitt senaste nyhetsbrev kring en vanlig företeelse i sociala medier. Ytterst få tänker på detta och respekterar upphovsrätten, det tycker jag är glasklart.

onsdag, oktober 23, 2024

Alltid lär man sig nåt 1

Idag har jag lärt mig att Albert Einstein kunde spela fiol.

Om lässvackan tar slut

Längtar efter att få riktiga lässuget tillbaka. Har haft "lässvårigheter" igen, i ett par veckor minst. Medan hyllan sakta kroknar under tyngden av oläst litteratur. Då ställer Enligt O Veckans kulturfråga som känns som en kombination av uppmaning, påhejande och en tydlig vink om det dåliga samvetet: Vilka böcker står näst på tur att bli lästa? Jag jämrar mig inombords ... 

Det vore läge att ta sig till biblioteket, men "mitt" är stängt för reparation ända till en bra bit in på det nya året, så jag måste ta mig samman och bekanta mig med ett annat. Då ska jag ställa mig i kö för "Tigerns år" skriven av en journalistkollega, Fredrik Lundberg, som fått lysande recensioner för denna debut. Påstås rent av vara rolig bitvis! Kanske antecknar jag mig också för Karolina Ramqvists senaste, "Den första boken", den som nu tippas få nästa skönlitterära August.

Om jag tittar på de olästa i hyllan har jag svårt att välja. Men jag skäms för att jag fortfarande inte läst Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz", trots att jag köpte den när den var ganska ny. Vill jag ha något mera lättsmält tar jag nog "De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel" av Ruth Kvarnström-Jones. Den har också väntat rätt länge.

Men först måste jag väcka lusten igen, lusten att läsa, lusten att ta in ännu en historia. Måste få slut på lässvackan. Frågan är hur?

Copyright Klimakteriehäxan

tisdag, oktober 22, 2024

Gul, orange och brun

Höstfärger
ska denna veckas böcker i tisdagstrion innehålla, enligt Skriv-Robert som står vid rodret i detta bloggskepp numera. Jag väljer tre typiska kulörer: gul, orange och brun, väl medveten om att rött kanske bjuder på betydligt fler alternativ ... men ändå ...

"En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) är en helt fantastisk bok som Chimamanda Ngozi Adichie skrev när hon var bara 28 år. Läsaren får uppleva Biafra-kriget genom en nigeriansk familj och det är otroligt bra, med lysande research i botten. Du har väl inte hoppat över den?

"Orange is the New Black: My Year in a Women’s Prison" skrev Piper Kerman, en amerikansk "familjeflicka" som hamnade i fängelse sedan hon obetänksamt nog hjälpte en bekant att smuggla narkotika. Året som dömd knarkkurir blev en bok, men egentligen är det nog tv-versionen (på Netflix) som är det riktiga succén. Den varade i sju säsonger och jag började titta. Det var underhållande men jag fick en överdos och har absolut inte sett allt. Ska jag kanske ta upp den igen?

"Brun flicka drömmer" (Brown Girl Dreaming) av Jacqueline Woodson var en del i att författaren fick ALMA-priset för några år sedan. Flickan lever i New York på 70-talet och känner sig vilsen efter att ha flyttat från South Carolina och det är Woodsons eget liv som skildras. Det påstås att boken är skriven på "fri vers" men det uppfattade aldrig jag, för mig var det en fin, löpande och berättande text rakt upp och ner!

Copyright Klimakteriehäxan

måndag, oktober 21, 2024

CITAT om hår

Diskriminering på grund av frisyrer som afros och flätor är ett så pass stort problem på amerikanska arbetsplatser och skolor att en lag, CROWN Act (Creating a respectful and open world for natural hair) infördes 2019. /.../  För i USA är håret en ständig påminnelse om att kampen för jämlikhet och frihet förs där vi minst anar det: i människors frisyrer.

-Se där en lag man inte hade en aning om, vare sig om behovet eller att den faktiskt införts! Det är i en artikel i Dagens Nyheter som denna upplysning serveras. Där fick man något att tänka på när det är dags att gå till frisören nästa gång.

söndag, oktober 20, 2024

Svårfångad skyltning


Fick syn på henne när jag just klivit av t-banan. Och såg att hon hade en "skylt" på sin kasse. Varpå jag inledde ett förföljande som pågick, uppför första rulltrappan, sedan uppför en lång rulltrappa till. Hon seglade igenom spärren på väg ut mot Östermalmstorg när jag äntligen (nästan) lyckades ta en bild. Jo, jag inser att den är svårläst och oskarp, texten på hennes väska, men den har ju sin poäng som tilltalar mig: "We´re all part of the same story." Det är vi ju!

Nästa "skylt" hittade jag också i tunnelbanan, på perrongen till stationen Näckrosen i Solna. Även den lite svårfångad, men här var det inte motivet som rörde sig utan människors ben som hade bråttom vidare ...

Skylt nummer tre denna Skyltsöndag, som vi högtidlighåller tillsammans med BP och, troligen, Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjosStefanTony och Åke var just på väg ner i återvinningen. Då insåg jag plötsligt att motivet på plastkassen är som en liten och iofs ganska diskret reklambild för turisternas Grekland: blått hav med fisk, sol, vind, vågor och en båt som låter människor njuta av alla elementen på en gång (OK, jorden oräknad).


 Copyright Klimakteriehäxan

lördag, oktober 19, 2024

Höstens nyanser

Det är nåt visst med höstlöv, håll med om det. Och det är inte bara lönnarna som slår till och doppar sina grenar i färgbad! Jag kan inte se mig mätt på prakten. 
Vi bloggare har ganska länge haft chansen att "hoppa på tåget", dvs välja att publicera ett inlägg på ett tema som kommer från Åke.
Av någon anledning har det inte blivit av. Men i dag blir det ändring på det! Höstens nyanser ska det handla om, och de är ju många: svart, grått, vitt, grönt, guld, rosa, brunt, orange, rött ... de finns i rabatter, i parker, på balkonger, i blomlådor, i skogen ... bara att njuta!


Först kommer snöbären. Sen kommer snön.


Blått hör också hösten till! Matchar ju allt det gula!

Copyright Klimakteriehäxan

Veckans mening – om en oemotståndlig man

Läser väldigt lite just nu, men tar någon enstaka sida innan jag släcker för natten. Är kvar i Albert Engströms memoarer "Mitt liv och leverne" från 1928 och fascineras av hans kvinnosyn, som inte manar till efterföljd ... han skräder inte heller orden när det gäller att beskriva sin egen dragningskraft på det motsatta könet. Narcissist är nog bara förnamnet! Så när Skriv-Robert vill ha exempel på en mening som av en eller anledning fått mig att höja ett ögonbryn blir det denna (lååånga som dessutom verkar vara något bidrag i tävlingen "mest komplicerade användningen av skiljetecken"): 

Ty detta obeskrivliga något, som finnes hos mig och som kommer kvinnorna att darra, då jag nu med min chapeau-claque under armen, klippt och nyrakad och i blankskinnsskor svävar i en salong med ett skeptiskt leende på läpparna, och, sedan jag kysst värdinnan på kardan, börjar fixera kvinnorna med min halvt satiriska, halvt medlidsamma blick, gör mig, man påstår det, oemotståndlig.

Copyright Klimakteriehäxan

fredag, oktober 18, 2024

Napp med nytt

Hej fredag, där kom ju du igen! Och därmed fem fredagsfrågor från påhittiga Elisa Matilda, som idag fiskar efter nyheter. Lite napp blir det:

  1. Vad är den senaste teknologin du testat? En kompakt bärbar högtalare med fantastiskt ljud. Tror att jag ska få musik under köksarbetet igen, länge sedan min köksradio la av ...
  2. Vilken plats var den senaste du besökte för första gången? Tog fel buss för några veckor sedan och reste genom delar av Solna jag inte visste fanns! Men jag har många platser kvar att besöka, platser jag inte varit ens i närheten av.
  3. Vad var den nyaste bok eller film/serie du läst eller sett? Har sett två avsnitt av nya säsongen av "Tunna blå linjen" i SVT.
  4. Vilken händelse i ditt liv hade du gärna upplevt på nytt? Har många fina minnen, tack och lov. Svårt att välja. Bröllop, barnen ... och att hålla den första boken jag själv skrivit i min hand, det var ju också att få barn på sätt och vis!
  5. Vad är nytt i ditt hem? Köpte nya dynor till stolarna runt matbordet. En behärskad investering. Det jag egentligen vill ha är nya soffor!
Passar på att lägga till en liten fundering: är det läge att skaffa nya visitkort? Tanken väcktes när jag fick ett i min hand av en kvinna i min egen ålder ...

NYTT: VISITKORT FÖR SENIORER

Jag minns mina första visitkort. Det var en stor händelse att hämta ut dem på tryckeriet! De låg i en snygg liten låda, svart tryck på papper som liknade trä. Fick betala dem själv. Och snålade med dem ... vilket väl är precis det man inte ska göra med visitkort, eller hur?

Längre fram i livet har jag haft visitkort för att jobbet så krävde. Dem har jag faktiskt haft nytta av och förstås inte heller snålat med. Likväl kan det hända att jag fortfarande hittar något som ligger och dräller i någon låda.

Men nu börjar jag fundera på om det rent av är dags att införskaffa en ny bunt? Blev lite inspirerad när en kvinna härom dagen räckte över sitt och bad mig höra av sig, "allt står på kortet". Ja minsann! (Nu har jag suddat ut namnet för säkerhets skull.) Håll med om att det är lite kul! Fast nej, jag avstår nog att kopiera hennes idé i alla fall. Tror att det inte skulle bli använt så särskilt ofta ... 

Copyright Klimakteriehäxan

torsdag, oktober 17, 2024

Gör inlagan intryck?

Vad är det egentligen som gör att man köper en viss bok som man egentligen inte vet något om? Ja visst bläddrar man väl lite försiktigt, men Mias helgfråga denna gång: Brukar du köpa böcker för att de är snyggt gjorda, med fina sidor t.ex.? måste jag nog svara nej på.

Min känsla är att förlagen sällan lägger ner särskilt stor möda på en boks inlaga. Man väljer typsnitt, storleksgrad på bokstäverna och inte mycket mer. Kanske sker de där valen helt rutinmässigt rent av, utan minsta anpassning till genre och stil. I bästa fall blir det lättläst och det kan förstås vara lockande i sig.

Fast när det kommer till omslaget, då blir layout och generellt uttryck viktigt, tillsammans med baksidestexten. Jag har definitivt köpt helt okända böcker på grund av omslaget, sak samma om man lyckats skriva en riktigt kittlande säljtext på baksidan! Samtidigt vill jag vädra en irritation: bokomslag liknar varandra i alldeles för stor utsträckning i dag.

Möjligen ska man här peta in en reservation: när det handlar om s k coffeetablebooks, stora praktvolymer med mängder med bilder, kan nog insidornas utformning locka till köp, mer bläddring och, i bästa fall, läsning. Även om jag får för mig att de flesta bara ligger på det där bordet ...

Copyright Klimakteriehäxan

Jo jag tänkte på en sak ...


... att det är ganska märkligt att jag först nu insett hur man bäst skivar en tomat: med hjälp av en brödsåg.

onsdag, oktober 16, 2024

Att förgylla hösten

Enligt O har sökt skydd under ett paraply, för nu är det höst, vare sig man vill eller inte ... Och kulturfrågan hon ställer är denna: Hur får du hösten att bli riktigt bra?

Ja ska svaret bestå i någon sorts kulturell aktivitet som kan förgylla årstiden blir det förhoppningsvis en rad goda böcker. I brist på en riktigt underhållande och beroendeframkallande tv-serie har vi börjat titta på "Mad Men" från 2007. Nu finns den på Netflix, och vi tror inte att vi sett den trots att den var superhyllad när den var ny. Verkar lovande.

I vanliga tv-utbudet tittar vi troligen på "Kontrapunkt", SVT:s frågesport om musik, kultur och litteratur. Kul om/när man kan "delta" och ha rätt! Sänds i tablå-tv ikväll.

Sedan är mat en sorts kultur som förgyller vilken årstid som helst. Just i dessa dagar är skaldjuren fina, äpplena ger nya dessertidéer och en rejäl köttbit kan höja vilken kväll som helst flera snäpp. Ni har väl testat delarna av oxen som heter flank- respektive flapsteak? Förhållandevis nya styckdetaljer i köttdisken. Så smakrika, så prisvärda båda två!

Där ute är det höst, redan förgyllt! 
Copyright Klimakteriehäxan

tisdag, oktober 15, 2024

Ett äppelår kräver väl äppelböcker?

Det finns äpplen som verkar mer sociala än andra. Det här ville absolut säga hej, kände jag!
Frukt och bär (på omslaget, i titeln eller i handlingen), det ska det vara i de tre böcker man plockar in i sin tisdagstrio denna vecka, så har Skriv-Robert bestämt. Och eftersom vi konstaterar att 2024 är ett prima äppelår passar det väl extra bra att satsa på just äpplen, eller hur? 

Jag börjar med en favorit
bland barnböckerna: Jan Lööfs "Sagan om det röda äpplet". Både barn och vuxna gillar den, det är en perfekt högläsningsbok och man hittar hela tiden nya saker i bilderna, tröttnar inte. 

Men det var ett grönt äpple som  gjorde att jag läste min första bok av Annie Ernaux, "Sinnenas tid" (Passion simple). 
Äpplet på omslaget drog till sig mina blickar och det var rea, jag slog till utan att ha minsta hum om vad jag köpte. Föga anade jag då att författaren sisådär tjugofem år senare skulle bli Nobelpristagare! I dag har jag nog läst nästan allt hon skrivit.

Visst vet jag att granatäpple inte är som andra äpplen, det är en helt annan sorts frukt, men här kommer det med ändå. För på omslaget till "Under valnötsträdet", en av få kokböcker jag behållit, finns granatäpplen tillsammans med annat gott, som fikon och nötter exempelvis. Mor och dotter Bergenström (Anna och Fanny) har gjort boken och den är härlig att bläddra i! Numera har jag också fått lära mig att granatäpplet i flera religioner har symbolisk betydelse. För judendomen betyder det fruktbarhet. 

De goda saftiga röda kärnorna kan man njuta av hur som helst, passar också i en vanlig grönsakssallad! För att inte tala om den balsamvinäger som görs med granatäpple. Nu snackar vi godis på riktigt!

Copyright Klimakteriehäxan

söndag, oktober 13, 2024

Sexigt från "forntiden"

Har du läst en av 1900-talets mest omdebatterade och uppmärksammade romaner? Det hade inte jag. Inte förrän nu, när boken hunnit bli nästan hundra år gammal. Och jag hade verkligen inga som helst insikter i storyn! 

Jag tänker på "Lady Chatterleys älskare" (Lady Chatterley´s Lover) av D. H. Lawrence. Den kom ut 1928 och samtiden var nog inte riktigt beredd på erotik i så klara ordalag, helt utan omskrivningar och symbolbilder. Dessutom en del resonemang om "upstairs, downstairs" eftersom Lady C, Connie, kommer från en framstående intellektuell familj och gifter sig med aristokraten Clifford Chatterley, med stort lantgods där lydigt tjänstefolk alltid finns till hands. 

Det börjar bra: de unga tu blir ett äkta par och är klart förälskade. Men mannen tvingas ut i kriget och kommer hem invalidiserad. Hela hans underkropp är förlamad och därmed är också hans manlighet det. Connie accepterar faktum, arbetar med maken, sköter om honom, ställer upp som värdinna när godset bjuder in till kalas, håller god min.

Att Connie vill ha ett sexliv begriper hennes handikappade make också, så hon får carte blanche om äventyret lockar, om tillfälle ges. Men den man hon faller för är ingen jämlike utan skogvaktaren, Oliver Mellors, och det blir en rad eldiga kärleksstunder i hans stuga och på en filt i en koja i skogen. När relationen kommer i dagen blir Chatterley galen av ilska  Mellors är ju bara "en vanlig karl". Connie blir förstås gravid, men Clifford vägrar henne skilsmässa ...

Det var de där heta kärleksmötena som blev för mycket för bokläsarna. I den svenska översättningen (av Ingmar Forsström), som jag lyssnat på i inläsning av Sven Wollter, finns förstås alla de kroppsliga detaljerna, de runda orden, de lidelsefulla omfamningarna, frågan om vem som ska rida vem, kampen för samtidig klimax, de eldiga smekningarna över naken hud och så vidare. Pang på rödbetan skulle man kunna säga sammanfattningsvis, lite vanvördigt ... språket uppfattades hur som helst som djupt chockerande, obscent, hämtat direkt i drängstugan. Var det pornografi rent av?

Samtidigt finns här en bit om kvinnlig frigörelse: Connie är bildad och smart, hennes syster kör bil, båda hävdar sin rätt att välja hur de vill leva  det har de fått med sig i sin fria uppfostran. Enkelt folk, de där "downstairs", ska hållas i schack, det är Clifford noga med, även om han finner sig i omsorgerna från den kvinna som anställs när Connie definitivt tröttnat på att vara hans vårdarinna, men Mrs Bolton, även hon en stark kvinna, är undantaget som bekräftar regeln.

Om D. H. Lawrence ansåg det vara en typiskt kvinnlig egenskap att skvallra, så hade han i alla fall besvärat sig med att skaffa god insikt i hur det kan låta när några tanter kommer samman och utbyter "nyheter". Här finns ett lysande litet avsnitt med skvaller som låter helt tidlöst och skildras på pricken, samtalet hade kunnat spelas in igår!

Historien har ett öppet slut. Det förvånar mig att ingen valt att skriva en fortsättning  det har ju Bengt Ohlsson gjort på Hjalmar Söderbergs svenska klassiker "Doktor Glas" och Gun-Britt Sundström om samme författares Lydia, i "Den allvarsamma leken", t ex. Storyn om Chatterleys bjuder inte på färre ingredienser att bygga vidare på! Här finns så många trådar att dra i!

Nu tog det alltså mig nästan hundra år att få uppleva de laddade kärleksscenerna i den engelska skogen. Jag tålde språket utan problem och tycker faktiskt att det var en intressant läsupplevelse! En liten kul poäng i kanten var för mig valet av röst, Sven Wollter utsågs ju faktiskt till Sveriges sexigaste man en gång! Men även det är ju ganska länge sedan ...

Copyright Klimakteriehäxan

Trådlöst

Ingen antydan till en röd tråd denna Skyltsöndag hos mig. Men det går förhoppningsvis bra ändå? Vill du se flera skyltar med de mest skiftande budskap kan du hitta dem via BP:s högerspalt, där brukar rätt många dyka upp men i den här raden med återkommande skyltare är kanske inte alla med: Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjosStefanTony, Åke.

Man får lätt intrycket att majoriteten av dem som jobbar på SEB också är cyklister. 

Skylt utanför stora synagogan i Stockholm. Påminner om den eländiga, eviga konflikten
som aldrig verkar få någon lösning, det är sorgligt bortom all beskrivning.

Ett nutida inslag för väntande flygpassagerare: innan det är dags att borda planet kan
man ladda sin mobil vid en sån här station. Det var kö! 

Och här en väldigt liten skylt med en stor tanke. Något för filosofer att bita i ...
Ur en lyckokaka på Chopchop, en kaka som jag alltså bet i och så fick jag en
tankeställare på köpet.
Copyright Klimakteriehäxan

lördag, oktober 12, 2024

Veckans mening – om kärlek

Kan inte låta bli att bjuda på lite mer höstfärger ...
Har jag nyss läst en mening som fått mig att stanna till i läsningen om än aldrig så lite? Det är kriteriet för att utse Veckans mening, som Skriv-Robert ligger bakom. Den här veckan har jag överraskat mig själv med att från bostadsrättsföreningens miljörum plocka hem en bok som någon velat bli av med: "Mitt liv och leverne", Albert Engströms memoarer från 1928 (när han var 59 år gammal). Vet inte riktigt vad som fick mig att ta den, men Engström är ju en bit svensk kulturhistoria helt på egen hand. Boken är också illustrerad med hans egna teckningar. Klart är att han redan som liten pojke intresserade sig för det motsatta könet och lätt blev förälskad. Han skriver: "Jag gav mig fan på att ingen människa någonsin varit så kär i någon flicka som jag i min." Fast han ser också problem ... 

Men kvinnorna äro sig lika: de begära en social ställning och att mannen ska ha inkomster nog att köpa hattar av alla möjliga fasoner åt dem  jag var dock inte mer än tolv år och lagen förbjöd mig att ingå äktenskap.

Copyright Klimakteriehäxan

fredag, oktober 11, 2024

Om hösten

Ingen kan komma och påstå annat än att hösten nu är här på riktigt, även om vi inte dragit tillbaka klockorna än. På sätt och vis kan det kännas dystert, men det går inte att komma ifrån: varje årstid har sin absoluta charm! Vi fokuserar på hösten i dag, för att svara på fem fredagsfrågor från Elisa Matilda.

  1. Vad är din favoritaktivitet att göra på hösten? Kura i soffan med bok, korsord, sudoku eller mobil. Medan regnet skvalar därute ...
  2. Vilken doft eller smak förknippar du mest med hösten, och har du något särskilt minne kopplat till den? När jag var barn och vi hämtade årets äppelmust från musteriet var det nästan högtidligt att dricka det första glaset. Så gott!
  3. Om du skulle planera en perfekt höstdag, hur skulle den se ut från morgon till kväll? Sol, vindstilla, promenad bland alla de vackra höstfärgade träden. Lunch utomhus i en varm vrå. Dusch. Runda av med en bok, något gott till middag, gärna i trevligt sällskap, och (kanske) en stund i tv-soffan. Godnatt!
  4. Vilket höstplagg är du mest förtjust i? Någon av alla mina gosiga koftor tror jag. Har att välja på. Men (för utomhusbruk innan det blir smällkallt) min kappa, design Gunilla Pontén, är fortfarande jättesnygg trots att den börjar bli riktigt gammal.
  5. Har du någon höstritual eller tradition som du ser fram emot varje år? Tänder fler levande ljus ju mörkare kvällarna blir.
Önskar er alla en fin hösthelg oavsett väder och humör! Känns det lite grinigt kan det ju bara bli bättre!

Copyright Klimakteriehäxan

torsdag, oktober 10, 2024

Han är en hon

Han Kangs senaste bok på
svenska: Jag tar inte farväl
Ibland är Han en hon. Det gäller exempelvis årets Nobelpristagare i litteratur, den i sammanhanget jämförelsevis unga (53 år) Han Kang från Sydkorea, den första författaren från det landet som belönats och den förste litteraturpristagare som är född på 70-talet! 

Jag hörde namnet för första gången för bara några dagar sedan i spekulationer kring tänkbara pristagare. Fyra av hennes böcker finns på svenska. Har (naturligtvis) inte läst någon av dem. Hon belönas för sin "intensiva poetiska prosa" enligt akademiens motivering. Bygger den på bara fyra böcker? Är inte det lite knapert? Förlåt, jag bara undrar. Expertisen påpekar att de engelska översättningarna skiljer sig starkt från originaltexterna.

Ska jag läsa henne? Lovar ingenting bestämt. Omslaget till hennes senaste bok är inte ett dugg lockande, om du frågar mig  snarare avskräckande. Men grattis till de tio (eller är det elva, olika uppgifter här!) miljonerna, det kan jag absolut kosta på mig, även om jag inte jublar över akademiens val!

Copyright Klimakteriehäxan

Hellre fiktion än fakta!

En fråga och en uppmaning från Mia i bokhörnan i dag: Brukar du köpa faktaböcker? I så fall ge ett exempel!

Det blir väldigt sällan, faktiskt. Tycker jag har pliktläst ganska mycket genom åren, lärt mig en del, förvisso, men har förmodligen vid det här laget glömt det mesta. Fast när jag kom hem med Bodil Malmstens "Så gör jag" var det väl att betrakta som en faktabok om det ädla skrivandets konst? Har inte läst den, bara bläddrat lite, tänker att visst ska jag ...

När jag nu köpt Åsne Seierstads senaste, "Afghanerna", tvingas jag inse att den är väldigt mycket en faktabok om det där landet där befolkningen numera terroriseras av talibanerna. Har faktiskt tagit en paus ... trots att det är både välskrivet och intressant, tryfferat med några spännande och berörande  människoöden.

Likadant gick det med den mycket hyllade biografin som Anna-Karin Palm kom ut med om Selma Lagerlöf. Jag var jättesugen och satte igång, bara för att känna att jag hamnat inte i en spännande berättelse om en stor författarinnas och märkvärdig kvinnas liv, utan mer i en litterär analys som jag var betydligt mindre road av. Har läst första delen, tog paus och den pausen består än. 

Det är faktiskt ställt utom allt tvivel: jag läser helst fiktion, även om den gärna får ha en "äkta" historia i botten. Har en god vän som är precis tvärtemot: hon tycker inte att skönlitteratur är värd att lägga tid på, men utredningar, debattartiklar och analyser slukar hon ... tänk så olika det är! Och vilken tur att man får välja själv!

Copyright Klimakteriehäxan