Vi självutnämnda språkpoliser – vi är många – kan komma att bli av med ett irritationsmoment. I alla fall om vi är beredda att acceptera en internationell trend i språkutvecklingen, som förenklar inlärningen av viss grammatik.
Tidskriften Nature redovisar forskning som gett entydigt resultat: allt fler verb som i dag är oregelbundna (få-fick-fått) blir regelbundna (få-fådde-fått) inom en inte alltför avlägsen framtid.
Grundregeln för hur fort förändringen går lyder så här: Ett verb som används hundra gånger så sällan som ett annat verb kommer att omvandlas och bli regelbundet tio gånger snabbare.
Ovanliga ord har alltså svårare att behålla sin gamla oregelbundna form, eftersom de som lär sig språket inte hör dem så ofta.
I analysen ingick 177 engelska verb, gamla hederliga ord, vart och ett med över 1000 år på nacken. Av dessa böjs 98 fortfarande oregelbundet - och de är alla i daglig användning. Det är till och med så att samtliga de tio vanligaste verben i engelskan (be, have, do, go, say, can, will, see, take, get) är oregelbundna. 97 procent av alla verb slutar annars på -ed i imperfektum – men inte de där som utgör grundstommen i språket. Inte undra på att folk får kämpa på språklektionerna!
De där tio basverben tvingas folk alltså lära sig ett bra tag till. Men förändringar är på gång. Ett tydligt exempel: help hette förr holp i imperfektum, men nu säger ingen något annat än helped.
Samma sak håller på att hända med svenskan. Simma-sam-summit har vi väl redan ändrat, från till simma-simmade-simmat, men rätt som det är kommer barnen att ha avgjort att gav inte längre är imperfektum av ge, utan att det ska heta gedde.
Vilket påminner mig om när Sonen mötte en liten kompis i sandlådan på den tiden vi hade ärenden dit. Killen hade en fin bil, som tilldrog sig Sonens intresse. Då lade den rättmätige ägaren sin lilla knubbiga hand bestämt över leksaken och sa:
-Den är jas.
Ett possessivt pronomen omöjligt att missförstå.
Fast dit har vi kanske fortfarande en bit i grammatikutvecklingen.
Och tills dess kan säkert språkpoliserna hålla sig sysselsatta i alla fall.
Copyright Klimakteriehäxan
onsdag, oktober 10, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Den som tror att det går åt det regelbundna hållet har inte varit i Åtvidaberg!
SvaraRaderaDär hör man motsatsen!
Fek - sam - ret... för att nämna några. Och sant är det också.
Visst är det dags för en kvinna nu!
jag som kämpat så för att lära mej dem...
SvaraRaderaGedde - jag ryser. Usch!
SvaraRaderaJas låter ganska gulligt - om den som säger det är yngre än 5 år.
Fy så hemskt. Det är ju så man ryser i hela kroppen.
SvaraRaderaFörsta gången jag är här, men jag måste säga att jag kommer att titta in här ofta. Du skriver helt underbart. En riktigt läsvärd blogg!
Tack Monel, det var jätteroligt att få den kommentaren! Välkommen åter!
SvaraRadera"Gedde" låter som barnspråk i mina öron.
SvaraRaderaJa precis Nina, det är ju just vad det är. Och det är deras ord som blir lag så småningom...
SvaraRaderaEra stockholmare, i jämtland säger mab gedde iställe för gav å de e inge fel me de. Vi riktiga jämtlännare tycker inte de e äcklit å vi tycker inte helle vår skrivstil e konsti för man lägger ju fan inte till bokstäver man inte utalar ju. Vi har ju inte muntligt prov på bibeln ju.
SvaraRadera