onsdag, oktober 10, 2007

Den här boken borde jag läsa….

Veckans bokfemma ska alltså handla om de där böckerna man i åratal tänkt läsa, kanske rent av köpt, men sedan bara lagt i bokhyllan där de blivit liggande.
Gudarna ska vet att min lista över sådana böcker omfattar mycket fler titlar än fem. Men jag har vaskat fram några ur högen! Alla hyllade av förståsigpåare världen över.

1. En riktig man (A Man in Full) – Tom Wolfe. 742 sidor. Jag är rätt säker på att jag kommer att bli helt fascinerad, men det är åratal sedan jag köpte den och det har aldrig blivit av att jag börjat. Tror att själva pappersmängden är en stor del av problemet. Fånigt men sant.

2. Söner av ett folk – Väinö Linna. Lika mycket nationalepos för vårt östra grannfolk som Kalevala, om jag förstått saken rätt. Verkligen pinsamt att erkänna att jag inte läst Linna, trots att jag för otroligt många år sedan köpte honom på rea. Men böckerna bara står där.

3. Orden som befriar – Marie Cardenal. Ännu ett dåligt samvete. Började en gång, men blev snabbt uttråkad. Borde ha fått gå med på loppisen härom sistens… Men den har "befriat" kompisar.

4. Historien om Sverige – Herman Lindqvist. Fick för mig att jag skulle fräscha upp mina avsomnade historiekunskaper med Hermans hjälp, eftersom han som regel är väldigt lättläst. Blev det av? Nej, den hamnade på den här listan i stället.

5. Luftslottet som sprängdes – Stieg Larsson. Här äntligen en roman som jag vet att jag kommer att sluka, bara jag tillåter mig att börja. Men det måste finnas lite ledig, måste-fri tid innan jag öppnar pärmarna.

Jag törs ändå knappt tänka på hur rysligt många fler titlar jag hade kunnat räkna upp på det här viset. Den bistra sanningen är ju, att man aldrig någonsin kommer att hinna läsa ens en bråkdel av alla de böcker – både lysande och mindre bra – som kommer ut.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Anonym11:52 fm

  "Orden som befriar" har jag läst både på svenska och engelska. Det är en nyttig bok om man mår väldigt dåligt känslomässigt. Den hjälper en att få tankarna på rätt spår. Är man däremot välmående och lätt uttråkad så vore det nog när omöjligt att läsa hela boken. Dessutom så börjar den ju få några år på nacken. Mycket av det som står i den är allmänt omtalat och del av folks kunskap idag.

  SvaraRadera
 2. Anonym1:39 em

  Jag tycker att det är urmulligt att ha tjogtals av olästa böcker hemma. Skulle få abstinensproblem utan en hel drös av dem. Njuter av att bara titta på dem i hyllan och veta att de finns tillgängliga. När jag vill - inte när jag borde eller måste.
  Men läsmaterial kan jag bara inte vara utan. Jag läser i bilen vid rött ljus. Gillar inte att vänta - på någon eller något.
  Fast jag är skitdålig på att läsa och förstå instruktionsböcker. Enligt maken, då :D

  SvaraRadera
 3. Anonym9:34 em

  2:an och 3:an har jag läst

  SvaraRadera
 4. Män som hatar kvinnor började jag på åtminstone 10 gånger innan jag kom igång och läsa den. Tyckte den var väldigt dryg i början. Men sen var jag fast.
  Flickan som lekte med elden har funnit i bokhyllan ett tag nu, men det lär dröja lite till innan jag börjar läsa den. Fast jag vill.

  SvaraRadera
 5. Hoppsan, Gigha, du fick mig att inse att jag blandat ihop titlarna i trilogin, för den sista delen är den jag har på tur (så nu har jag ändrat titeln)!
  Men Kulsprutan - läsa vid rött ljus????!!! näääääää!

  SvaraRadera
 6. Anonym12:16 em

  Jorå, man hinner där jag bor! Och jag är på bettet när ljuset slår om och slipper tutningar i rumpan (av bilen).
  En av de få grejer de är snabba på här!

  SvaraRadera