En mildögd London-tant med bett i repliken får 10 miljoner svenska kronor för sin mångåriga författargärning.
Årets Nobelpristagare i litteratur heter alltså Doris Lessing, 87 år gammal med ett 30-tal romaner (och en hel del annat) bakom sig.
Verkligen inget dåligt val – och kul att det blev en kvinna, en överraskning och en välkänd författare på en och samma gång!
Men har jag läste henne? Ja jag tror att jag läst något, men måste nog ta och kolla i bokhyllan, för det var väldigt länge sedan.
”Den femte sanningen” och ”Det femte barnet” är två titlar som varit flitigt omtalade och omskrivna.
Lessing skriver fortfarande, hennes senaste bok gavs ut i år och heter ”The cleft”, och den lär väl komma på svenska väldigt snart, som ett resultat av dagens besked.
En Lessing-bok blir årets julklapp, spådde någon förståsigpåare nyss. Ja varför inte? Sämre saker skulle man kunna ha på sin önskelista.
Bara att önska damen välkommen till Stockholm i december.
Att mina egna tre kandidater nu blev omkörda på upploppet får jag leva med. Det kommer ju fler år, fler priser. Dock finns det en gemensam nämnare mellan dem och Lessing: produktiviteten, vilket väl tidigare allmänt betraktats som ett hinder för att bli Nobelpristagare: populära författare göre sig icke besvär, liksom.
Om kriteriet flitig skribent och flitigt läst, i stora upplagor, ska få väga tungt framöver seglar Gunilla Bergström nu också upp som en kandidat.
I dagarna har hennes böcker om Alfons Åberg sålts i 4 miljoner exemplar – bara i Sverige. Alfons finns på väldigt många andra språk, och måste ha sålts i åtskilligt fler miljoner över världen.
Fast den dag en barnboksförfattare får Nobelpris i litteratur, den lär vi aldrig få uppleva. Och det trots att få böcker väl egentligen är viktigare än just de som barn läser.
Copyright Klimakteriehäxan
Läs vad expertisen skriver i DN och SvD.
Du kan också testa dina kunskaper om Nobelpriset i litteratur här!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Du hade klätt ut dig väldigt bra - jag hade helt klart tagit honom för den riktige Horace!
SvaraRaderaDen femte sanningen började jag på efter att ha gillat Martha Quest, men jag minns att jag slutade läsa, för jag blev så himla starkt påverkad, var säkert för ung. Ska nog försöka igen.
Sommaren före mörkret är också en sån där bok som jag aldrig kommer att glömma.
Bra val, gjorde de!
Då blir väl detta den andre science-fictionförfattaren, efter ahrry Martinson med Aniara, som fick litteraturpriset?
SvaraRaderaKul, kul!! Jag läste ju henne på 1970-talet, men hon har kommit men flera nya bra böcker, några har jag läst, tänk, en Nobelpristagare som jag har läst och tycker mycket om :)
SvaraRaderaJa du Bloggblad, jobbet la hinder ivägen så Horace fick ta det trots allt... och så kuppade han och tog en kandidat jag inte hade nominerat!
SvaraRaderaNu ska jag kolla i hyllan vad vi har av fru Lessing.
Vi har tjugotal olika titlar av Doris Lessing.
SvaraRaderaJag hittade tre. Kommer inte ihåg någon...
SvaraRaderaFast Doris L själv verkade inte speciellt impad. Jag såg henne på BBC TV när hon steg ur en taxi på väg att handla i London när de (reportrarna) frågade henne vad hon tyckte om att hon vunnit Nobel och hon ryckte på axlarna och sa att det var det enda priset hon inte vunnit förrän nu och att det väl inte var så himla märkvärdigt.
SvaraRaderaHoppas hon gillar Sverige. Med henne vet man nog inte så noga. Bara att hon är ledsen för att Zimbabwe inte längre är som det var när det hette Rhodesia.
Fast det känns litet positivt att det blev en quinna som vann i a f, tycker jag.
Det femte barnet är en läbbig bok.
SvaraRaderaLessing skriver så otroligt varierande, 60-tal böcker.
Åh, hon var såå söt!
SvaraRaderaJag fastnade i att titta på henne och hennes härliga ansikte och hår. Minns inte riktigt vad hon sa under hela intervjun... men bra var det säkert.
En riktig mormorskvinna!
Har läst böcker av henne men minns inte vilka, just nu. Blir att låna igen då...