tisdag, mars 09, 2010

Så gör man också i Albanien ...

Vad vet du om Albanien?
Jag tror att de allra flesta, inklusive jag själv, vet väldigt lite om det där lilla landet, inklämt på Balkan. Och då har jag ändå varit där, en gång för väldigt många år sedan när det för första gången gick att åka in som bussturist över gränsen från Jugoslavien. Det var på den tiden som Enver Hoxha fortfarande var den störste guden för albanerna, ett folk vars liv i huvudsak var okänt för omvärlden.

Mina minnesbilder från Tirana är vaga, men ändå kommer jag ihåg att passet fick stämpel ”Shquipteri” och att vi serverades vattnigt potatismos och sönderkokt kött, som märkligt nog smakade exotiskt. Vi visades runt på ett militärmuseum, folk undvek våra blickar, vi var väldigt främmande fåglar för dem – och de för oss.

Sedan dess har det aldrig blivit aktuellt att återvända, och jag har inte tänkt att vi har särskilt mycket gemensamt, vi nordbor och albanerna, även om de lagt Hoxha-eran bakom sig.
Men i dag föll fjällen från mina ögon: det finns en gemensam nämnare!
Bara i två europeiska länder, Sverige och Albanien, är det fortfarande tillåtet att tala i mobiltelefon utan handsfree när man sitter bakom ratten.

Nu återstår det bara att se i vilket av de två länderna man först ska komma till insikt om hur galet det är att köra bil och hantera en mobil samtidigt. Att det är olämpligt måste ju varenda människa begripa, i alla fall alla som någon gång knappat iväg ett sms eller ett tiosiffrigt nummer – eller som suttit mitt i rusningen och försökt hålla koll på alla medtrafikanter. Kombinationen är omöjlig, att försöka är idiotiskt och livsfarligt!
Motormännens riksförbund begär nu ett svenskt förbud och jämför sms:ande med rattfylla.

Fast även om vi är överens om hur tokigt det är att ägna sig åt annat än bilen och trafiken när man kör finns det folk som, faktiskt, gör ännu konstigare saker. För nog måste man höja ögonbrynen rätt långt upp i pannan när man läser om kvinnan som råkade köra in i en framförvarande bil – på grund av att hon just rakade sin bikinilinje. I cirka 70 km i timmen.
Det hände i USA. Men är förhoppningsvis otänkbart både i Sverige och Albanien. Om än inte uttryckligen förbjudet. Vad säger Motormännen?

Copyright Klimakteriehäxan

UPPDATERING: Det verkar som om inte heller Malta har lagstadgat mot användande av mobil samtidigt som man kör bil. Rätt ska ju vara rätt.

1 kommentar:

  1. jag tror inte det är förbjudet att raka bikinilinje, för det stod inget om det i barnens körskolebok :)

    SvaraRadera